Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Besparing vloerisolatie: factoren, terugverdientijd, ...

Overweeg je om te investeren in vloerisolatie? Dan ben je vast benieuwd naar de jaarlijkse besparing die je hiermee realiseert. Welke factoren beïnvloeden de besparing met vloerisolatie? En hoe zit het met de gemiddelde terugverdientijd van zo’n investering? We bespreken het allemaal hier!

Ga snel naar:
Vloerisolatie besparing: belangrijke factoren
Wat is de terugverdientijd van vloerisolatie?
Waarom een isolatiespecialist inschakelen?
Ontvang nu vrijblijvend offertes

 

 

Wat is de gemiddelde besparing met vloerisolatie?

Het plaatsen van vloerisolatie heeft een positieve invloed op je energierekening. Gemiddeld bespaar je met vloerisolatie jaarlijks 3 à 7 m³ gas per geïsoleerde m² vloer. Dit staat gelijk aan zo’n 15% van je totale energierekening. Een overzicht per type woning:

 • Vrijstaande woning (150 m²): besparing van gemiddeld € 360 per jaar
 • Halfopen bebouwing (100 m²): besparing van gemiddeld € 190 à 240 per jaar
 • Rijwoning (50 m²): besparing van gemiddeld € 120 per jaar

LET OP: dit zijn slechts schattingen. Je exacte besparing met vloerisolatie hangt ook af van het isolatiemateriaal en de dikte hiervan, het type vloerisolatie, de totale vloeroppervlakte, de actuele energieprijzen, … Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Vraag dan meerdere offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt. Vul het gratis aanvraagformulier in.

vloerisolatie besparing

 

Vloerisolatie besparing: belangrijke factoren

Wil je met je vloerisolatie de huidige isolatienormen nastreven? Dan is de minimale Rd-waarde van 2,5 m²K/W het doel om voor te gaan. Alles wat beter isoleert, is voordelig en zorgt voor een hoger energielabel voor je huis. Hoeveel je bespaart met je vloerisolatie, hangt af van deze factoren:

 

FACTOR 1: de vloerisolatiemethode

De isolatiemethode bepaalt hoe goed het isolatiemateriaal warmte binnenhoudt. Een overzicht:

 • Onderkant vloer isoleren: heb je een kelder van min. 35 à 45 cm hoog? Dan kan je het kelderplafond isoleren met harde platen, spuitisolatie of isolatiedekens, aangepast aan de ondervloer in kwestie. Dit is de beste manier om je vloer te isoleren omdat je rechtstreeks warmteverlies via de vloerplaat voorkomt.
 • Bovenop vloer isoleren: is je kelderplafond niet hoog genoeg? Of wil je je vloer renoveren? Dan is bovenop je vloer isoleren net zo efficiënt. Er komt echter wel breekwerk bij kijken. Denk maar aan het weghalen van de bestaande vloerbedekking. Je moet ook rekening houden met de opbouwhoogte van de vloer (min. 5 cm extra). Dat kan met harde isolatiematerialen zoals platen van PIR, PUR, EPS, … of met PUR-schuim.
 • Bodemisolatie: geen zin of ruimte om bovenop je vloer te isoleren? En heb je een kruipkelder? Dan is bodemisolatie een prima optie. Daarbij ligt een laag isolatiemateriaal op de bodem van je kruipruimte. Het nadeel hieraan is dat er nog steeds een luchtlaag zal zijn tussen het isolatiemateriaal en de vloer. Daardoor verlies je warmte en heeft het minder effect dan vloerisolatie tegen het plafond van je kelder.

TIP: het hoogste wooncomfort? Dat heb je met volwaardige vloerisolatie bovenop of onderaan de vloer. Weet je niet welke methode de beste is voor jouw woning? Neem dan contact op met een isolatiespecialist. Die adviseert je graag over je opties. Start je aanvraag.

 

FACTOR 2: het type vloerisolatie

Elk soort isolatie heeft z’n eigen isolatiewaarde. Op basis daarvan bepaalt een expert de ideale dikte van de isolatielaag. Een overzicht van de meest gangbare materialen voor vloerisolatie en hun lambda-waarde:

 • Vloerisolatieplaten dit zijn stevige kunststof isolatiematerialen van PUR, PIR, EPS of XPS. Ze zijn drukvast, waterafstotend en ideaal als snelle methode. Hun U-waarde schommelt tussen de 0,022 à 0,045 W/mK. De isolatiedikte is afhankelijk van het materiaal. Bij EPS en XPS is dat 10 à 15 cm hoog terwijl met PUR en PIR 5 à 8 cm al voldoende is.
 • Gespoten isolatie dit is erg geschikt in ruimtes met veel buizen en moeilijk bereikbare hoeken, zoals het kelderplafond. Gespoten PUR en icynene zijn hier dan ook de meest gebruikte isolatiematerialen. PUR heeft een lambda-waarde van gemiddeld 0,025 W/mK. Bij icynene is dat 0,0355 à 0,038 W/mK, bij een dikte van 12 cm.
 • Isolatiedekens: die zijn licht en flexibel en daardoor geschikt om vast te klemmen tussen de balken van het kelderplafond. Populaire materialen zijn glaswol, rotswol, … Die hebben een lambda-waarde van 0,033 W/mK à 0,040 W/mK. Heb je een houten vloer? Het dampopen karakter van isolatiedekens laat vocht makkelijk ontsnappen en verdampen.
 • Bodemisolatie: hierbij je de keuze uit diverse uitvoeringen. Inblaasisolatie, isolerende schelpen of vloer isolatiekorrels, … Allemaal zijn het goede toepassingen bij moeilijk bereikbare kruipruimtes of te lage kelders. De lambda-waarde van bodemisolatie is 0,040 à 0,155 W/mK, afhankelijk van het materiaal.

 

FACTOR 3: prijs vloerisolatie

Om te weten hoeveel je precies met vloerisolatie bespaart, moet je natuurlijk ook kunnen inschatten hoeveel de plaatsing kost. Gemiddeld kost vloerisolatie € 20 à 50 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). De exacte prijs hangt wel af van de dikte van de isolatielaag, het type isolatie, de methode en de oppervlakte van je vloer (in m²):

Type vloerisolatiePrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Vloerisolatieplaten€ 10 à 25
Spuitisolatie€ 25 à 35
Isolatiedekens€ 20 à 35
Bodemisolatie€ 20 à 50
Isolatiebeton€ 30 à 35

BELANGRIJK: bovenstaande prijzen zijn enkel ter indicatie. Wil je een realistisch beeld van je projectprijs? Vraag dan meerdere offertes aan bij verschillende experts in je buurt.

 

FACTOR 4: type verwarming + energieprijs

Je type cv-installatie bepaalt ook hoeveel je jaarlijks kan besparen met je vloerisolatie. Verwarm je je woning bv. met een elektrische warmtepomp en vloerverwarming? Dan heb je je investering in vloerisolatie binnen 5 à 7 jaar terugverdiend. Verwarm je op gas of mazout? Dan ligt de terugverdientijd tussen 6 à 8 jaar. Echter moet je ook rekening houden met de schommelende energieprijzen. Benieuwd? Ontdek hier meer over in onze uitgebreide casus van Britt en Jeroen.

 

Hoe bereken ik mijn precieze besparing door vloerisolatie?

Hoeveel je precies bespaart met vloerisolatie is afhankelijk van meerdere factoren. Wil je zeker zijn van een correcte berekening, een optimale besparing en een duurzame plaatsing van je vloerisolatie? Schakel dan een isolatiespecialist in. Die bepaalt welke vloerisolatie het beste past bij jouw project. Gaat het bv. om een kleinschalige renovatie? Of eerder een ingrijpende energetische renovatie? Dan houdt hij rekening met je streefwaarden.

Gratis offertes vergelijken? Dat kan! Vraag verschillende voorstellen aan bij meerdere specialisten actief in je regio via ons contactformulier.

 

Wat is de terugverdientijd door besparing met vloerisolatie?

De terugverdientijd van vloerisolatie hangt af van het type isolatiemateriaal, je verwarmingsinstallatie en de grootte van je vloer (in m²). Die ligt tussen de 5 à 10 jaar. Wil je de terugverdientijd van je vloerisolatie ontdekken? Dan kan je aan de slag met enkele formules. We illustreren het aan de hand van een casus.

 

CASUS: vloerisolatie bij Britt en Jeroen

In deze casus bespreken we het isolatieproject van Britt en Jeroen. Zij wilden hun tussenwoning uit 2002 verduurzamen. Omdat de muren al waren geïsoleerd, kozen ze voor vloerisolatie (50 m² in totaal). Hiervoor maakten ze gebruik van hoogwaardige isolatieplaten van € 50 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Wanneer hebben ze hun investering terugverdiend? En wat is hun jaarlijkse besparing? We berekenen het hieronder:

besparing vloerisolatie

 

 

FACTOR 1: prijs vloerisolatie

KOSTPRIJS = kosten vloerisolatie (excl. btw) – ISDE

Voorbeeld tussenwoning (met vloer van 50 m²): € 2.500 – € 275 = € 2.225

 

Om de vloer langs het kelderplafond te isoleren, koos het koppel voor PIR-platen van € 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Dit bracht de totale kostprijs op € 2.500. Omdat ze in aanmerking kwamen voor de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie), ontving het koppel € 5,50 subsidie per m² geplaatste vloerisolatie. Vermenigvuldigen we die met de vloeroppervlakte? Dan bedroeg de totale premie € 275. Daardoor betaalden ze in werkelijkheid € 2.225 (excl. btw) voor het hele project.

 

FACTOR 2: jaarlijkse vloerisolatie besparing

JAARLIJKSE BESPARING = lager energieverbruik per jaar x energieprijs

Voorbeeld tussenwoning (met vloer van 50 m²): 250 m³ x 1,31 per m³ gas = € 327,50

 

De gemiddelde besparing voor een geïsoleerde vloer ligt tussen de 5 à 7 m³ gas per m². Nemen we 5 m³ gas als uitgangspunt? Dan bespaar je jaarlijks zo’n 250 m³ gas. Als we dit vermenigvuldigen met de huidige gasprijs van € 1,31 per m³, dan komen we nu uit op een jaarlijkse besparing van € 327,50.

Britt en Jeroen besparen jaarlijks dus flink. Dat valt te verklaren door de gasprijs: hoe hoger die ligt, hoe meer je bespaart.

 

CONCLUSIE: wat is de terugverdientijd?

TERUGVERDIENTIJD = kostprijs vloerisolatie ÷ jaarlijkse energiebesparing

Voorbeeld tussenwoning (met vloer van 50 m²): € 2.225 ÷ 327,50 = ± 7 jaar

 

Britt en Jeroen investeerden in werkelijkheid € 2.225 (excl. btw) dankzij de ISDE. Bovendien besparen ze jaarlijks zo’n € 327,50 op hun stookkosten met aardgas. Daardoor ligt de terugverdientijd erg laag. Met de huidige gasprijzen hebben ze hun investering in iets minder dan 7 jaar helemaal terugverdiend.

 

Verzeker jezelf van een optimale besparing en terugverdientijd:
vertrouw op een isolatiespecialist!

De bovenstaande casus is maar een voorbeeld. Benieuwd naar wat jij kan besparen met vloerisolatie? Schakel dan een isolatiespecialist in. Hij helpt je graag verder en bekijkt de technische mogelijkheden van je vloer. Op basis daarvan bepaalt hij zijn keuze voor het isolatiemateriaal, de dikte van de isolatielaag, …

Meerdere offertes voor vloerisolatie aanvragen? Kom in contact met verschillende isolatiespecialisten in je buurt via onze offerteservice.

 

Waarom een isolatiespecialist inschakelen?

Interesse in vloerisolatie? Dan isoleer je vast met een zo groot mogelijke besparing in het achterhoofd. Schakel daarom een isolatiespecialist in. Zo ben je zeker van…

 • Exacte berekening: voordat je de vloer isoleert, is een professionele inspectie belangrijk. Zo krijg je een precieze offerte op basis van een correcte berekening en ben je zeker van een optimale besparing. Ook kan een expert zo gericht en correct aan de slag.
 • Plaatsing zonder koudebruggen: een specialist beschikt over de juiste voorkennis om je vloerisolatie correct te plaatsen. Belangrijk daarbij is dat hij koudebruggen vermijdt. Zo heb je geen last meer van kou vanuit de kelder.
 • Kwalitatief isolatiemateriaal: dankzij zijn jarenlange expertise weet een expert welke materialen geschikt zijn voor de isolatie van je vloer. Dit bepaalt hij op basis van de kwaliteit van de gebruikte materialen, de plaatsingsmethode, de minimale dikte en de U-waarde.
 • Garantie op werkzaamheden: met een specialist ben je zeker van een kwalitatieve uitvoering van de werkzaamheden. Mocht er alsnog iets fout gaan? Dan heb je garantie en profiteer je van financiële bescherming.
 • Subsidies & financiële voordelen: ten slotte is samenwerken met een aannemer een van de belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor een subsidie. Bovendien betaal je maar 9% btw over de arbeidskosten, op voorwaarde dat je woning ouder is dan 2 jaar.

CONCLUSIE: een expert staat garant voor een kwalitatieve isolatie van je vloer. Zo hou je de arbeidskosten beperkt, ben je zeker van een duurzame oplossing én kom je in aanmerking voor meerdere financiële voordelen. Vraag offertes aan bij isolatiespecialisten in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten