Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Subsidie vloerisolatie 2023

Laatste update: 01 May 2023 – Wil je vloerisolatie plaatsen in jouw woning? Goed nieuws, je kan meerdere subsidies aanvragen voor je project. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste subsidies en andere financiële steunmaatregelen voor vloerisolatie in 2023.

 

Mogelijke subsidies voor vloerisolatie

1. ISDE: Investeringssubsidie Duurzame Energie
2. SVVE: Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars
3. Regionale subsidie vloerisolatie
4. Energiebespaarlening
5. Verlaagd btw-tarief

BELANGRIJK: een isolatiespecialist informeert je graag over de voorwaarden, bedragen, … van de subsidies voor vloerisolatie. Bovendien bezorgt hij je ook alle documenten voor een correcte, vlotte aanvraag. Ontvang gratis advies op maat bij een erkende isolatiespecialist actief in je buurt.

 

1. ISDE: Investeringssubsidie Duurzame Energie

De ISDE maakt het makkelijker voor particuliere woningeigenaren om isolatiewerken te laten verrichten. De subsidie is aan te vragen na de uitvoering van isolatiemaatregelen als dakisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie én vloerisolatie.

 

Hoeveel bedraagt deze vloerisolatie subsidie?

Voor vloerisolatie geldt een subsidiebedrag van € 11 per m² als je de werken laat uitvoeren in 2023. Voor bodemisolatie kom je in aanmerking voor een subsidie van € 6 per m². Een kort overzicht:

Type isolatieSubsidiebedrag per m² voor werken uitgevoerd
in 2022
Subsidiebedrag per m² voor werken uitgevoerd
in 2021
Minimale oppervlakteMaximale oppervlakte
Vloerisolatie€ 11€ 7 25 m²130 m²
Bodemisolatie€ 6€ 4 25 m²130 m²

 

Wat zijn de voorwaarden?

Wanneer kom je in aanmerking voor de ISDE voor vloerisolatie? Een overzicht van de voorwaarden:

 • Minstens 2 energiebesparende maatregelen: naast vloerisolatie moet je minstens nog 1 andere energiebesparende maatregel uitvoeren. Dat kan een andere isolatiemaatregel zijn (bv. spouwmuurisolatie, dakisolatie, …), maar ook de plaatsing van een zonneboiler, warmtepomp, …
 • Uitvoering door een isolatiespecialist: je komt alleen in aanmerking voor de ISDE als je de isolatiewerken laat uitvoeren door een vakman. De aanvraag doe je maximaal 12 maanden na de uitvoering van de 1e energiebesparende maatregel. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van erkende vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.
 • Combineerbaar met andere subsidies: heb je al een andere subsidie aangevraagd voor vloerisolatie? Dan heb je in principe geen recht op de ISDE-subiside. Tenzij het gaat om subsidies van gemeenten, provincies, … die je op of na 21 april 2021 hebt ingediend. De ISDE is dus goed te combineren met gemeentelijke of regionale subsidies voor vloerisolatie in 2023. Zo druk je de kosten behoorlijk.
 • Minimale Rd-waarde van isolatiematerialen: de gebruikte isolatiematerialen voor de vloer moeten een minimale Rd-waarde van 3,5 m² K/W hebben.

 

BELANGRIJK: vanaf 2023 is ISDE ook mogelijk voor 1 maatregel!

Sinds januari 2023 kan je de ISDE aanvragen voor 1 isolatiemaatregel (voordien waren het er minstens 2). Het subsidiebedrag komt neer op ongeveer 15% van de isolatiekosten. Let op: combineer je vloer- of bodemisolatie met nog een andere maatregel? Dan bedraagt de subsidie 30% van je isolatiekosten.

Meer info? Een isolatiespecialist geeft je graag meer uitleg over deze veranderingen omtrent de ISDE subsidie. Ontvang gratis advies op maat van een isolatiespecialist!

 

Hoe vraag ik de ISDE voor vloerisolatie aan?

Hoe doe je de aanvraag voor de ISDE? Dit is mogelijk binnen de 12 maanden ná de uitvoering van de 1e (isolatie)maatregel. Ook moet je info aantonen als de prijs van de isolatiewerken, datum van plaatsing, … Vind de juiste vakman via onze gratis offerteservice. Hij helpt je ook bij je aanvraag en bezorgt je alle nodige documenten. Start je aanvraag hier.

 

subsidie vloerisolatie

 


2. SVVE: Subsidieregeling verduurzaming (enkel voor VvE’s)

De voormalige SEEH (Subsidie Energiebesparing Eigen Huis) is vanaf 23 januari 2023 de SVVE. Deze subsidie is er voor VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. De SVVE helpt je om makkelijker je gebouw te verduurzamen.

 

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Voor vloerisolatie geplaatst in 2023 bedraagt de subsidie min. € 5,50 per m². Bij bodemisolatie gaat het om min. € 3 per m². De SEEH subsidie is aan te vragen via de website van Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland.

BELANGRIJK: de subsidiebedragen liggen de helft hoger wanneer je minstens 2 maatregelen neemt.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Wanneer kom je als Vereniging van Eigenaren in aanmerking voor de SEEH? De voorwaarden op een rij:

 • Isolatiewaarde van gekozen materialen: de Rd-waarde van de gekozen isolatiematerialen moet minstens 3,5 m² K/W zijn.
 • Aanvraag van subsidie vóór de uitvoering: de SVVE vraag je voor elk gebouw apart aan vóór je begint aan de isolatiewerken.
 • Uitvoering door isolatiespecialist: je moet de isolatiewerken laten uitvoeren door een vakman om de SVVE aan te vragen. Vind een erkende isolatiespecialist actief in jouw buurt met onze offerteservice.
 • Minimale oppervlakte: op basis van het type woning geldt een minimale hoeveelheid m² die je dient te isoleren. Bij vloer- en bodemisolatie is dat min. 10 m². Alleen dan kom je in aanmerking voor de SVEE.
 • Koop- of huurwoningen: er gelden nog enkele verschillende voorwaarden op basis van of je woningen verhuurt of verkoopt. Hiervoor informeer je je best bij de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland.

BELANGRIJK: aanvragen is mogelijk van 23 januari 2023 tot en met 31 december 2027.

 


3. Regionale subsidie vloerisolatie

Soms is het mogelijk om een regionale subsidie voor vloerisolatie aan te vragen via de provincie of gemeente. Informeer je dus goed bij je gemeente, want in elke gemeente geldt een andere subsidieregeling. Ook je isolatiespecialist geeft je graag meer info op maat. Maak gebruik van onze offerteservice en laat je informeren door een vakman over de mogelijkheden op vlak van vloerisolatie. Start je aanvraag hier.

 


4. Energiebespaarlening

Naast subsidies kan je ook nog de Energiebespaarlening aanvragen voor vloerisolatie. Die lening met aantrekkelijke rentevoeten is beschikbaar voor particulieren en VvE’s. Hoe langer de aflostermijn, hoe lager de gemiddelde maandlasten, maar hoe hoger de totale kosten. Wat moet je weten over de Energiebespaarlening? Hieronder alle belangrijke feiten voor particulieren en VvE’s op een rijtje:

 • De lening: als particulier mag je € 1.000 à € 27.000 lenen om te investeren in vloerisolatie. Uitzonderingen zijn het Zeer Energiezuinige Pakket (maximaal € 54.000) en het Zeer Energiezuinige Pakket + Nul op de Meter (maximaal € 71.000).
 • De looptijd: de looptijd ligt tussen de 7 en 20 jaar en is afhankelijk van hoeveel je leent. Voor VvE’s geldt daarentegen een maximale looptijd van 30 jaar. Ook kan je altijd boetevrij extra aflossen. Het minimum van een extra aflossing is € 250.
 • De aanvraag: de aanvraag voor de lening moet uiterlijk 2 maanden na de uitvoering van de isolatiewerken zijn gedaan om in aanmerking te komen. Hierbij is de leeftijd van de aanvrager niet van belang. Daarnaast moet je een offerte en verklaring van een vakman kunnen voorleggen.

 

Offertes vergelijken = de juiste vakspecialist vinden

Op zoek naar een specialist voor vloerisolatie? Maak dan gebruik van onze offerteservice en vergelijk voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

 

vloerisolatie subsidie

 


5. Verlaagd btw-tarief (van 21% naar 9%)

Laat je de vloerisolatie voor je woning over aan een vakman en is je huis ouder dan 2 jaar? Dan profiteer je van het verlaagde btw-tarief van 21% naar 9% op de arbeidskosten. Voor materialen geldt nog steeds het normale btw-tarief van 21%. Hiermee kan je de kosten voor vloerisolatie voor je woning sterk drukken.

 

Vloerisolatie subsidie in 2023? Schakel een vakman in!

Wil je een aanvraag doen voor een vloerisolatie subsidie in 2023? Dan schakel je best een vakman in. Je moet de isolatiewerken namelijk laten uitvoeren door een isolatiespecialist als je in aanmerking wil komen voor de ISDE, SEEH, Energiebespaarlening, … Daarnaast geniet je met een vakman ook van advies op maat, een correcte en vlotte uitvoering, … Start je aanvraag hier.

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten