Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

XPS vloerisolatie

XPS isolatieplaten zijn een populair materiaal voor zowel dak-, muur- als kelderisolatie. Maar wist je dat zulke blauwe isolatieplaten ook ideaal zijn voor het isoleren van je vloer? Deze kunststof platen hebben namelijk een hoge druksterkte, zijn erg vochtbestendig en vallen vlot te plaatsen. In dit artikel ontdek je alles over de prijs, het plaatsingsproces en de mogelijke alternatieven voor XPS vloerisolatie.

Ga snel naar:
Toepassingen XPS vloerisolatie
Kosten XPS vloerisolatie
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom je vloer isoleren met XPS isolatieplaten?

XPS (of geëxtrudeerd polystyreen) is een kunststof hardschuim op basis van aardolie. Het is verkrijgbaar als blauwe isolatieplaten met een gesloten cellenstructuur. Die cellen houden de lucht optimaal vast om zo warmteverlies te voorkomen. Zo’n XPS isolatieplaat is uitstekend geschikt als vloerisolatie vanwege de volgende voordelen:

 • Hoge isolatiewaarde: vloerisolatie met XPS heeft een lambdawaarde van 0.032 – 0.035 W/mK. Dat is niet zo goed als PIR vloerisolatie, maar wel beter dan EPS isolatieplaten.
 • Erg drukvast: een XPS isolatieplaat is beter bestand tegen hoge druk dan een EPS-plaat. Daardoor zal dit materiaal ook bij een hoge belasting niet vervormen. Ideaal dus als je je vloer langs boven wil isoleren.
 • Vochtbestendig: door de gesloten schuimstructuur zijn XPS isolatieplaten niet alleen drukvaster dan EPS, maar ook vochtbestendiger. Daardoor is dit materiaal ook optimaal beschermd tegen schimmels en andere micro-organismen. Wil je je betonnen benedenvloer isoleren langs onder? Dan behoudt XPS isolatie dus zelfs onder vochtige omstandigheden zijn isolerende vermogen.
 •  Licht en vlot te plaatsen: blauwe isolatieplaten van XPS zijn licht, flexibel en dus vlot te verwerken. Bovendien zorgt het handige tand- en groefsysteem voor een nog vlottere plaatsing. Zo gaat het aanbrengen van je vloerisolatie snel en spaar je dus arbeidskosten uit.

Wil je XPS isolatie voor jouw vloer gebruiken? Vraag dan zeker eerst advies op maat aan 2 à 3 isolatiespecialisten actief in je buurt. Dat kan snel, eenvoudig en volledig vrijblijvend via onze offertepagina. Start je aanvraag hier!

xps vloerisolatie

 

Toepassingen van XPS vloerisolatie

Met XPS vloerisolatieplaten kan je je vloer optimaal isoleren langs onder of langs boven. Welke methode voor jou de beste is? Dat hangt vooral af van jouw situatie. Beide plaatsingsmethodes op een rij:

 

OPTIE 1 = XPS vloerisolatie langs boven

Gaat het om een nieuwbouw of een volledige vloerrenovatie? Dan zijn XPS vloerisolatie platen een geschikt materiaal om je vloer langs boven te isoleren. Ze zijn namelijk erg drukvast en meteen beloopbaar. Let wel op: heb je een beperkte opbouwhoogte? En wil je problemen met je deuren, plinten, … vermijden? Dan zijn isolatieplaten van PUR of PIR allicht beter geschikt. Vanwege de hogere isolatiewaarde volstaat bij zulke platen namelijk een beperkte dikte.

Vooral geschikt bij… nieuwbouw, volledige vloerrenovaties met het uitbreken van de bestaande vloer, een effen ondergrond (zonder leidingen of kabels), …
Richtprijs: € 30 à 35 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

OPTIE 2 = XPS vloerisolatie langs onder

Is je vloer nog in een goede staat en wil je je vloer isoleren zonder breekwerken? Geen probleem, in veel gevallen kan een vakman de XPS vloerisolatieplaten gewoon tegen het plafond van je kelder plaatsen. Vanwege hun vochtwerende eigenschappen zijn XPS-platen uitstekend geschikt voor deze methode. Let wel: je kelder moet vlot toegankelijk zijn en er mogen ook geen leidingen over het kelderplafond lopen.

Vooral geschikt bij… benedenvloeren in goede staat, weinig opbouwhoogte langs boven, isolatieprojecten zonder breekwerken, …
Richtprijs: € 30 à 35 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

BELANGRIJK: ontvang gratis advies van een vakman!

Heb je voldoende opbouwhoogte om je vloer langs boven te isoleren met XPS? Of is een andere kunststof (bv. PIR) meer aangewezen? Is het bij jou mogelijk om XPS vloerisolatieplaten tegen het kelderplafond te plaatsen? Om zeker te zijn van de juiste werkwijze vraag je best eerst advies aan een isolatiespecialist in je buurt. Zo’n vakman informeert je ook over de ideale laagdikte, de meest geschikte uitvoering van de XPS-platen, de afwerking van je isolatielaag, …

Vrijblijvend isolatiespecialisten contacteren? We brengen je graag in contact met meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Kosten XPS vloerisolatie

De kosten voor XPS vloerisolatie hangen vooral af van de uitvoering van de isolatieplaten (dikte, druksterkte, …), de moeilijkheidsgraad van de werken, … Gemiddeld mag je rekenen op een richtprijs van 30 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

Een totaalprijs voor jouw project? Daarvoor vraag je best gerichte prijsvoorstellen aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt. Zo kan je niet alleen hun prijzen, maar ook hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken en de juiste keuze maken. Start je aanvraag hier!

 

BELANGRIJK: druk de kosten voor je vloerisolatie met subsidies!

Voor het isoleren van je vloer kan je gebruik maken van verschillende subsidies. Gaat het om een renovatie en is je woning minstens 2 jaar oud? Dan betaal je bovendien slechts 9% btw op de arbeidskosten. Zo kan je de totale kosten van je isolatieproject behoorlijk drukken.

Meer info? Een isolatiespecialist geeft je graag meer uitleg over de voorwaarden, bedragen, aanvraagprocedure, … van deze vloerisolatie subsidies. Bovendien bezorgt hij je ook alle vereiste documenten. Contacteer vrijblijvend meerdere isolatie-experts in je buurt!

 

xps vloerisolatieplaten

 

Zelf je vloer isoleren met XPS of vakman inschakelen?

Afhankelijk van je situatie en je budget kan je zelf je vloer isoleren met XPS of een beroep doen op de expertise van een vakman. Een kort woordje uitleg bij beide mogelijkheden:

 

1. Zelf je vloer isoleren met XPS-isolatieplaten

Ben je voldoende handig en heb je enige ervaring met isolatiewerken? Dan is zelf je XPS vloerisolatie plaatsen zeker een mogelijkheid. Vooral bij het verankeren van de XPS vloerisolatieplaten tegen het kelderplafond. Die plaatsing is namelijk eenvoudiger dan het uitbreken en isoleren van de benedenvloer. Zo’n volledig nieuwe vloeropbouw vanaf de draagconstructie is een complex project met veel aandachtspunten (dikte van de vloeropbouw, eventuele vloerverwarming, …).

LET OP: als doe-het-zelver ben je niet financieel beschermd tegen extra kosten door een foutieve plaatsing.

 

2. Je vloer laten isoleren met XPS-isolatieplaten

Je wil natuurlijk genieten van een optimaal eindresultaat met een maximaal rendement na het isoleren van je vloer. Daarom is en blijft een vakman inschakelen nog altijd de beste optie. Dankzij zijn ervaring en expertise kan je rekenen op…

 • Advies op maat: laat je je vloer best isoleren langs boven of langs onder met XPS isolatieplaten? Hoe dik moet je isolatielaag ongeveer zijn? Welke voorbereidende werken zijn vereist? Een isolatiespecialist geeft je gericht advies op maat gedurende het hele project.
 • Correcte uitvoering: een vakman weet perfect hoe hij een 100% luchtdichte isolatielaag aanbrengt. Dankzij die sluitende, naadloze schil met XPS vloerisolatie bespaar je maximaal op je energiekosten. Zo verdien je de gemaakte kosten ook sneller terug.
 • Vlotte plaatsing: dankzij zijn expertise en gespecialiseerde materiaal isoleert een vakman je vloer erg vlot met blauwe isolatieplaten. Zo moet je zelf niet veel tijd en energie in het isoleren van je vloer steken. Door die vlotte plaatsing blijven de arbeidskosten van je vakman ook beperkt.
 • Garantie op de isolatiewerken: samenwerken met een vakman betekent ook financiële bescherming. Zo krijg je een garantie op de uitgevoerde werkzaamheden en neemt je vakman dus onverwachte kosten voor zijn rekening.
 • Hoogwaardige XPS-vloerisolatie: een specialist werkt enkel met kwalitatieve XPS vloerisolatieplaten. Bovendien kiest hij ook de meest aangewezen uitvoering qua dikte, drukvastheid, … Dat is belangrijk met het oog op een optimaal eindresultaat.
 • Premies & financiële voordelen: enkel als je samenwerkt met een vakman kan je gebruikmaken van vloerisolatie premies. Bovendien betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten.

Op zoek naar een isolatiespecialist in je buurt? Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend meerdere vakmannen contacteren. Zo kan je je project met deze specialisten bespreken en een voorstel op maat aanvragen. Start je aanvraag hier!

 

Mogelijke alternatieven voor XPS vloerisolatie

XPS-isolatieplaten zijn uiteraard slechts 1 mogelijk materiaal om je vloer te isoleren. Afhankelijk van jouw situatie kan een alternatief misschien meer aangewezen zijn. Maar om welke andere materialen voor vloerisolatie gaat het dan? We zetten ze kort op een rij:

 

1. Gespoten PUR

Naast isolatieplaten kan een vakman je vloer ook isoleren met spuitisolatie. In de meeste gevallen gaat het dan om PUR-schuim. Zowel bij langs onder als langs boven isoleren gaat de plaatsing erg snel, waardoor je arbeidskosten uitspaart. Bovendien heeft gespoten PUR een hoge isolatiewaarde, waardoor een relatief dunne isolatielaag volstaat. Bij het isoleren langs boven heb je met deze spuitisolatie ook geen isolatiechape meer nodig. PUR-schuim doet namelijk dienst als uitvullaag voor leidingen en als isolatielaag.

Richtprijs: € 25 à 30 per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang offertes op maat.

 

2. Isolatieplaten in EPS, PUR of PIR

Naast vloerisolatie platen in XPS kan je ook nog kiezen voor andere types kunststof. De meest aangewezen keuze hangt vooral af van je opbouwhoogte en je budget. Heb je bv. voldoende ruimte na het openbreken van je vloer en wil je besparen op materiaalkosten? Dan zijn goedkopere EPS-platen zeker het overwegen waard. EPS of piepschuim vloerisolatie is namelijk vrij gemakkelijk te plaatsen. Hou je de isolatielaag echter best zo dun mogelijk? Dan ben je verplicht om voor PUR of PIR vloerisolatie te kiezen. Die isolatieplaten beschikken namelijk over de hoogste isolatiewaarde.

Richtprijs: € 20 à 45 per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang offertes op maat.

 

3. Isolatiechape

Er bestaan isolerende chapes op basis van EPS en PUR-granulaten, maar ook schuimbeton is een optie. Let op: deze isolatiechapes zijn wel geen volwaardig alternatief voor echte vloerisolatie. Kortom, wil je warmteverlies via je vloer vermijden? Dan koppel je zo’n chape best aan vloerisolatieplaten of gespoten PUR. Dat biedt de beste garantie op een optimaal geïsoleerde vloer.

Richtprijs: € 25 à 35 per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang offertes op maat.

 

Zeker zijn van de juiste keuze? Contacteer een vakman!

Twijfel je tussen verschillende materialen voor de isolatie van je vloer? En welke optie de beste prijs-kwaliteitsverhouding biedt? Vraag dan zeker advies aan een vakman. Die bekijkt jouw project grondig en stelt dan een oplossing op maat voor. Wil je verschillende adviezen vergelijken om een doordachte keuze te maken? Geen probleem, via onze offerteservice brengen we je in contact met meerdere isolatiespecialisten in je buurt.

Advies op maat? Je kan meerdere voorstellen op maat van je project aanvragen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten