Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Bodemisolatie

Wil je je beganegrondvloer isoleren via je kruipruimte, maar biedt die te weinig bewegingsruimte? Dan is bodemisolatie een uitstekend alternatief. Zo geniet je van een lagere energierekening door isolatiemateriaal aan te brengen op de bodem van de kruipruimte. In dit artikel lees je alles over de voor- en nadelen van bodemisolatie, welke soorten er zijn, welke valkuilen je het best vermijdt en hoeveel het je doorgaans kost.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen bodemisolatie
Soorten bodemisolatie
Bodemisolatie kosten
Valkuilen bodemisolatie
Waarom een vakman inschakelen?
Vraag gratis je offertes aan

 

Bodemisolatie of vloerisolatie?

Bodemisolatie is alleen aangeraden wanneer vloerisolatie langs boven of langs onder niet mogelijk is. Dit is het geval wanneer:

 • Je kruipruimte niet hoog genoeg is: om je beganegrondvloer langs onder te isoleren, heb je een kruipruimte nodig van ongeveer 40 cm hoog. Is je kruipkelder lager? Dan heeft een vakman waarschijnlijk niet genoeg bewegingsruimte om de isolatiewerken te verrichten.
 • Je breekwerken wil vermijden: bovenlangs isoleren betekent vaak dat je de benedenvloer moet uitbreken. Is je kruipruimte te laag en heb je geen vloerrenovatie gepland? Dan kan je via bodemisolatie alsnog je vloer isoleren. Is je kruipkelder hoger dan 40 cm? Dan kan je ook vloer- en bodemisolatie combineren. Zo is je beganegrondvloer optimaal geïsoleerd én vermijd je ook vochtproblemen in je kruipruimte.
 • De opbouwhoogte van je vloer beperkt is: is vloerisolatie langs onder geen optie en kan je je vloer enkel langs boven isoleren? Dan maak je gebruik van een dunne isolatielaag met daarop een nieuwe vloerbekleding. Hiervoor heb je wel genoeg opbouwhoogte nodig. Is dat niet het geval? Dan kan je altijd nog kiezen voor bodemisolatie.

BELANGRIJK: kan je jouw vloer langs boven of langs onder (via de kruipruimte) isoleren? Dan geniet vloerisolatie altijd de voorkeur. Het rendement van vloerisolatie is namelijk hoger omdat er geen direct contact meer is tussen de vloer en de koude uit de kruipruimte. Ontvang vrijblijvend voorstellen voor vloerisolatie van vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

bodemisolatie

 

Voor- en nadelen bodemisolatie

Bodemisolatie in je kruipruimte biedt vele voordelen. Tegelijkertijd zijn er ook enkele nadelen ten opzichte van vloerisolatie. We zetten zowel de voor- als nadelen kort op een rij:

 

Voordelen bodemisolatie

 • Verhoogd warmtecomfort: met bodemisolatie in je kruipruimte heb je geen last meer van koude voeten. De kruipruimte blijft namelijk een stuk warmer en droger. Zo krijgt kou vanuit de kruipruimte geen kans meer om in je leefruimtes terecht te komen.
 • Snelle plaatsing: een vakman kan de bodem van je kruipruimte in minder dan 1 dag isoleren. Zo kan je dus erg snel genieten van een hoger woon- en warmtecomfort in je woning. Bovendien blijven de arbeidskosten van de isolatiespecialist op deze manier beperkt.
 • Budgetvriendelijk: het isoleren van de bodem van je kruipruimte is relatief goedkoop. Dit komt niet alleen door lage arbeidskosten, maar ook door budgetvriendelijke isolatiematerialen. Is je woning ouder dan 2 jaar? Dan kan je de kosten voor je project verder drukken dankzij het verlaagde btw-tarief van 21% naar 9% op de arbeidskosten.
 • Geen problemen met opbouwhoogte: als je je benedenvloer bovenlangs isoleert, moet je rekening houden met de opbouwhoogte. En vooral als je je bestaande vloer niet wil openbreken. Kies je voor bodemisolatie in je kruipruimte? Dan hoef je je hier geen zorgen over te maken.
 • Betere luchtvochtigheid in je kruipruimte: met het isoleren van de bodem van je kruipruimte voorkom je vocht tegen de onderkant van je beganegrondvloer. Door de betere luchtvochtigheid in je kruipruimte heb je ook geen last meer van vieze geurtjes of schimmels, trek je minder ongedierte aan, … Ratten, muizen, muggen, enz. planten zich namelijk graag voort in vochtige omgevingen.

 

Nadelen bodemisolatie

 • Lager rendement dan vloerisolatie: bij bodemisolatie is er nog altijd een luchtlaagje tussen de onderkant van je benedenvloer en het isolatiemateriaal. Dat is bij vloerisolatie niet het geval. Daardoor heb je bij bodemisolatie iets meer warmteverlies en ligt het rendement ook lager dan bij vloerisolatie.
 • Kruipruimte is niet meer toegankelijk: vul je de kruipruimte met een dikke laag isolatiemateriaal? Dan is die ruimte niet langer toegankelijk. Dat kan vervelend zijn bij eventuele problemen met de ventilatie in je kruipkelder of bij een lekkage.
 • Vochtproblemen met houten ondervloer: heb je een houten ondervloer? Dan is bodemisolatie minder aangewezen. Het resterende vocht zou het hout op termijn kunnen aantasten. Indien mogelijk kies je dan beter voor vloerisolatie langs onder of langs boven.

Soorten bodemisolatie en hun kenmerken

Bodemisolatie in de kruipruimte vraagt om specifieke, vochtwerende isolatiematerialen. Uit welke materialen kiest een specialist doorgaans en wat zijn de eigenschappen? Een kort overzicht:

 

1. Bodemisolatie met parels

Bodemisolatie parels (EPS) zijn een soort piepschuimbolletjes die bestaan uit kool- en waterstof. Dit type isolatiemateriaal is onder meer aangeraden als er een klein laagje grondwater in de kruipruimte ligt. EPS-parels zijn namelijk erg goed bestand tegen schimmels en blijven door hun lage gewicht makkelijk drijven. Bovendien vallen zulke isolatieparels ook vlot aan te brengen in erg lage kruipruimtes (bv. lager dan 30 cm).

Kosten bodemisolatie met parels: € 25 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Bodemisolatie met chips

Bodemisolatie chips (EPS) zijn net als parels erg licht en goed bestand tegen vocht. Bovendien zijn isolatiechips goedkoper en vlotter te verplaatsen dan parels. Eventuele problemen met ventilatie of lekkages zijn dus makkelijker op te lossen als je gebruik maakt van isolatiechips in een minder lage kruipruimte.

Kosten bodemisolatie met chips: € 20 à 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Bodemisolatie met schelpen

Naast deze kunststof materialen kan je ook kiezen voor isolatieschelpen. Dit is een natuurlijk isolatiemateriaal gemaakt van zeeschelpen. Heb je last van behoorlijk wat grondwater in de kruipruimte? Dan is dit isolatiemateriaal ideaal, zolang het minstens 10 cm boven het grondwater uitsteekt. Schelpen-isolatie houdt namelijk vooral vocht vast en zorgt ervoor dat je kruipruimte droog blijft. Daar staat wel tegenover dat de thermische isolatie beperkter is ten opzichte van EPS-parels of -chips.

Kosten bodemisolatie met schelpen: € 35 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welk type bodemisolatie kies ik het best?

Welk materiaal kies je het best voor bodemisolatie in je kruipruimte? Dat hangt vooral af van de hoogte van de kruipruimte, de hoeveelheid grondwater, je budget, … Bovendien is ook de combinatie met vloerisolatie een mogelijke optie.

Zeker zijn van de juiste keuze? Laat je dan informeren en adviseren door meerdere vakmannen. Zo kan je gericht voorgestelde materialen, maar ook kosten, werkwijzen, … vergelijken. Ontvang gratis voorstellen bij 2 à 3 specialisten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Bodemisolatie kosten

Wat zijn de gemiddelde kosten voor bodemisolatie? De prijs hangt vooral af van de oppervlakte en de hoogte van je kruipruimte en het isolatiemateriaal dat je kiest. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

Soort bodemisolatieGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Isolatieparels€ 25 à 35
Isolatiechips€ 20 à 30
Isolatieschelpen€ 35 à 50

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de kosten voor bodemisolatie verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen, maar ook materialen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij meerdere isolatiespecialisten via onze offerteservice.

 

bodemisolatie kruipruimte

Valkuilen bodemisolatie

Op het gebied van van bodemisolatie zijn er meerdere aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Een kort lijstje met mogelijke valkuilen:

 • Geen ventilatie in kruipruimte: houd je geen rekening met de ventilatie van je kruipruimte? Dan zal je bodemisolatie minder optimaal renderen. Door middel van een ventilatierooster in je gevel, een pvc-ventilatiekoker of spouwmuurventilatie zorg je voor een nog betere luchtkwaliteit in je kruipruimte. Die combinatie van isolatie en ventilatie is de beste garantie op een vochtvrije kruipruimte.
 • Verkeerd isolatiemateriaal: het is belangrijk om het juiste materiaal te kiezen voor jouw kruipruimte. Zo zijn EPS-parels geen goed idee als er veel grondwater in je kruipruimte staat. Met schelpen-isolatie bereik je dan weer een minder goede thermische isolatie dan met EPS-parels of -chips. Wil je zeker zijn van het beste type bodemisolatie voor jouw project? Laat je dan adviseren door een vakman actief in je buurt.
 • Houten vloer isoleren: na het plaatsen van bodemisolatie is de kans groot dat er nog steeds wat resterend vocht aanwezig is. Dit kleine beetje vocht is al genoeg om de onderkant van je houten vloer aan te tasten. Heb je dus een houten ondervloer? Dan kies je het best voor vloerisolatie of je combineert bodemisolatie met vloerisolatie.
 • Onnodig voor bodemisolatie kiezen: ook al is het isoleren van de bodem van je kruipruimte een goede manier om je wooncomfort te verhogen, toch blijft vloerisolatie een beter alternatief. Door je vloer langs onder of boven (in geval van een vloer zonder kruipruimte) te isoleren, behaal je een beter rendement dankzij minder warmteverlies. Kies dus alleen voor bodemisolatie in je kruipruimte als vloerisolatie echt geen optie is.
 • Zelf bodemisolatie plaatsen: de bodem van je kruipruimte isoleren is een moeilijke klus die je het best overlaat aan een professionele vakman. Een isolatie-expert kiest altijd voor het juiste isolatiemateriaal, werkt snel en beschikt over de juiste apparatuur.

Mogelijke risico’s vermijden? Dan werk je het best samen met een professionele vakman actief in je buurt. Ontvang gratis voorstellen van meerdere specialisten via onze offerteservice.

Waarom een vakman inschakelen?

Wil je bodemisolatie laten plaatsen in je kruipruimte? Voor een optimaal eindresultaat op lange termijn doe je het best een beroep op een isolatiespecialist actief in je buurt. Zo geniet je van:

 • Advies op maat: een vakman weet waar je op moet letten en kan je adviseren over de mogelijkheden binnen jouw woonsituatie. Welk isolatiemateriaal kies je het best? Zijn er ventilatieproblemen om op te lossen? Ga je voor bodemisolatie, vloerisolatie of een combinatie? Een vakman laat niks onbeproefd.
 • Correcte en snelle plaatsing: een isolatie-expert heeft jarenlange ervaring met het plaatsen van isolatie op de bodem van je kruipruimte. Zo weet hij precies hoe je een isolatieschil zonder koudebruggen plaatst en hoe je vochtproblemen zo veel mogelijk minimaliseert. Bovendien realiseert hij je project in minder dan 1 dag.
 • Hoogwaardige materialen: een vakman werkt alleen met hoogwaardige materialen, die hij ook nog eens voor een lagere prijs kan aankopen. Zo geniet je als woningeigenaar gegarandeerd van een lagere energierekening en een verbeterd wooncomfort.
 • Verlaagd btw-tarief: is je huis ouder dan 2 jaar? Dan profiteer je van het verlaagde btw-tarief van 9% op de arbeidskosten van de isolatie-expert. Zo kan je de kosten van je project behoorlijk drukken.

 

Vergelijk offertes en vind de ideale isolatie-expert!

Geïnteresseerd in bodemisolatie? Dan schakel je het best een vakman in. Met onze offerteservice kom je snel in contact met ervaren vakmensen actief in jouw buurt. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een correcte plaatsing. Start je aanvraag:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten