Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerisolatie materialen

Om je vloer te isoleren kan je kiezen uit verschillende materialen als glaswol, EPS, PUR… Elk materiaal heeft zo z’n voor- en nadelen. Welk materiaal het beste is voor de isolatie van jouw vloer, hangt af van tal van factoren. In dit artikel helpen we je bij die keuze door je een overzicht te geven van de mogelijke vloerisolatie materialen. We gaan voor elk materiaal ook dieper in op de eigenschappen en prijs.

Vloerisolatie materialen volgens grondstof

1. Minerale wol
2. Kunststof isolatie
3. Milieuvriendelijke isolatie
4. Isolatiechape

Vloerisolatie materialen volgens uitvoering

1. Isolatieplaten
2. Isolatiedekens
3. Spuitisolatie
4. Isolatieparels of -korrels
5. Inblaasisolatie
6. Thermoskussens

CONCLUSIE: welk vloerisolatie materiaal kies ik het best?

 

Vloerisolatie materialen volgens grondstof

Kijken we naar de grondstof waaruit het isolatiemateriaal gemaakt is? Dan kunnen we 3 soorten vloerisolatie materialen onderscheiden. We overlopen de verschillende mogelijke materialen per grondstof, alsook de voor- en nadelen en de prijs.

1. Minerale wol

Minerale wol is een veel gebruikte grondstof voor isolatiemateriaal. Het is verkrijgbaar in de vorm van platen, dekens of inblaasisolatie. Minerale wol bestaat uit gesponnen draden van gesmolten glas of steen die bij elkaar gevoegd worden tot een wollige structuur:

 • Glaswol: glaswol voor de isolatie van je vloer is beschikbaar in dekens en platen, of als gespoten glaswol. De dekens of halfstijve platen zijn licht van gewicht en budgetvriendelijk t.o.v. andere isolatiematerialen. Gespoten glaswol is dan weer ideaal om ook alle kieren en spleten in je vloer te isoleren.
 • Rotswol: ook rotswol is een populair materiaal voor vloerisolatie omdat het goedkoop is en je het snel kan aanbrengen. Bovendien absorbeert het ook zeer goed geluid en heeft het een hoge brandwerendheid.

 

Voor- en nadelen minerale wol

  • Vlotte plaatsing
  • Relatief goedkoop in vergelijking met andere isolatiematerialen
  • Flexibeler dan harde kunststof platen
  • Dampopen, waardoor vocht kan ontsnappen
  • Goede geluidsisolatiewaarde
  • Lagere warmteopslagcapaciteit
  • Grotere dikte nodig voor goede isolatie

 

Prijs minerale wol vloerisolatie

Gemiddeld betaal je voor de isolatie van je vloer met minerale wol € 20 à 40 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Die prijs kan verschillen afhankelijk van je gekozen type en de dikte van je isolatielaag.

LET OP: daarnaast kan de prijs ook per specialist verschillen en kunnen er nog bijkomende kosten zijn zoals de prijs van een dampscherm, verplaatsingskosten… Om de exacte vloerisolatie kosten te kennen, contacteer je best een expert. Vergelijk meerdere prijzen via onze offerteservice.

2. Kunststof isolatie

Deze isolatie wordt gemaakt op basis van aardolie en is beschikbaar in de vorm van harde, drukvaste isolatieplaten, spuitisolatie… Kunststof vloerisolatie is verkrijgbaar in meerdere vormen, groottes en diktes:

 • PUR vloerisolatie: dit materiaal heeft een hoge isolatiewaarde en is verkrijgbaar als isolatieplaat of als gespoten PUR-schuim. Gespoten PUR vloerisolatie is ideaal om alle hoeken, kieren en spleten perfect op te vullen.
 • PIR vloerisolatie: PIR komt enkel voor in de vorm van isolatieplaten. De platen zijn gelijkaardig aan PUR isolatieplaten, maar isoleren nog beter. Je kan dus met een dunnere isolatielaag een minstens even goede isolatie verkrijgen.
 • XPS vloerisolatie: deze vloerisolatieplaten zijn vochtbestendig en hebben een hoge druksterkte. Ook bij grote belasting of vocht behouden deze platen dus hun vorm en isolerende vermogen.
 • EPS vloerisolatie: dit materiaal staat ook bekend als piepschuim en is iets goedkoper dan XPS isolatie. Je kan EPS vloer isolatie verkrijgen in de vorm van platen of parels.
 • PIF vloerisolatie: PIF isolatie is eigenlijk een isolatiefolie die je rechtstreeks op de houten balken aan de onderkant van je vloer kan plaatsen. Het bestaat uit enkele lagen aluminiumfolie met daartussen afgesloten luchtkussens.

 

Voor- en nadelen kunststof isolatie

  • Drukvast en vochtbestendig
  • Hogere isolatiewaarde dan minerale wol
  • Minder dikke isolatielaag nodig voor dezelfde isolatiewaarde
  • Absorbeert minder goed geluid
  • Minder flexibel qua plaatsing
  • Minder milieuvriendelijk dan minerale wol

 

Prijs kunststof isolatie vloer

De kosten voor vloerisolatie met een kunststof materiaal hangen af van o.a. de dikte van de laag, het gekozen type en de uitvoering van de isolatie… Doorgaans kan je rekenen op een gemiddelde prijs van € 15 à 40 per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

LET OP: om te weten hoeveel je vloer isoleren je exact zal kosten, kan je offertes aanvragen bij meerdere isolatiespecialisten. Zo ken je meteen het totale kostenplaatje en kan je bovendien voorstellen vergelijken. Vul ons offerteformulier in.

3. Milieuvriendelijke isolatie

Milieuvriendelijke isolatie kan bestaan uit verschillende materialen zoals cellulose, houtwol, schapenwol of hennep. Het grootste voordeel van deze isolatie is dat het weinig energie nodig heeft voor de productie en recycleerbaar is. Milieuvriendelijke isolatiesoorten worden wel minder vaak gebruikt om vloeren te isoleren.

 

Voor- en nadelen milieuvriendelijke isolatie

 • Goed voor het milieu
 • Brandveilig en een goede vochtregulering
 • Goede geluidsisolatie
 • Hoge warmteopslagcapaciteit
 • Duurder dan andere isolatiematerialen
 • Gevoeliger voor ongedierte

 

Milieuvriendelijke vloerisolatie prijs

Ook de kosten voor een milieuvriendelijke vloerisolatie zijn van meerdere factoren afhankelijk. Gemiddeld mag je rekenen op € 20 à 40 per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

LET OP: de prijs verschilt ook van specialist tot specialist. Vergelijk daarom zeker meerdere offertes van isolatiespecialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

4. Isolatiechape

Zoals de naam doet vermoeden, combineer je bij een isolatiechape (isolatiebeton) de chape van je vloer met het isolatiemateriaal. Zo’n isolerende chape kan bestaan uit meerdere materialen zoals polystreenkorrels, PUR-granulaten, argexchape of schuimbeton.

 

Voor- en nadelen isolatiechape

 • Geen aparte uitvullingslaag nodig
 • Positief effect op de akoestiek tussen verdiepingen
 • Weegt minder zwaar dan een normale chape
 • Naadloze afwerking
 • Geen volwaardige vloerisolatie
 • Duurder dan een standaard chape

 

Prijs isolatiechape

De gemiddelde kostprijs voor een isolatiechape ligt op € 30 à 35 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Die prijs hangt af van meerdere factoren zoals de oppervlakte van je vloer en het type chape isolatie.

LET OP: deze prijs is slechts een richtprijs en zal ook variëren naargelang de specialist waar je mee samenwerkt. Vergelijk dus zeker meerdere offertes om de meest geschikte vakman te vinden tegen een correcte prijs. Start je aanvraag hier.

 


Vloerisolatie materialen volgens uitvoering

Naast de verschillende grondstoffen kan je vloerisolatie materialen ook indelen volgens de mogelijke uitvoeringen. We geven een overzicht van de uitvoeringen met hun belangrijkste eigenschappen, hun toepassingen en de richtprijs.

 

1. Isolatieplaten

isolatieplaten

Isolatieplaten zijn een vaak gebruikte uitvoering voor de isolatie van vloeren. De platen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, alsook in verschillende groottes, diktes en vormen. Ze hebben een hogere isolatiewaarde dan isolatiedekens, maar zijn wel minder flexibel in de plaatsing. Sommige vloerisolatie platen hebben een handig tand- en groefsysteem waarmee je ze snel in elkaar kan klikken.

Beschikbare materialen: PUR, PIR, EPS, XPS, glaswol, rotswol en houtwol…

Toepassingen: benedenvloer (langs boven en langs onder), tussenvloer, zoldervloer + vooral geschikt voor betonnen vloeren

Richtprijs: € 20 à 25 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes.

2. Isolatiedekens

vloerisolatie materialen isolatiedekens

Ook isolatiedekens zijn populair als vloerisolatie. Ze zijn doorgaans gemaakt van minerale wol. Het grote voordeel van isolatiedekens is dat ze erg flexibel en licht zijn. Zowel op een egale als op een ongelijke ondergrond kan je ze daardoor makkelijk plaatsen. Verder hebben ze een sterke thermische en geluidsisolatie, en zijn ze brandwerend en dampopen. Isolatiedekens bieden dus heel wat voordelen.

Beschikbare materialen: glaswol, rotswol, schapenwol, houtwol…

Toepassingen: benedenvloer, tussenvloer of zoldervloer + ideaal voor houten ondervloeren, maar kan zeker ook gebruikt worden bij een betonnen ondervloer

Richtprijs: € 20 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes.

3. Spuitisolatie

spuitisolatie

Bij spuitisolatie gaat het meestal om PUR-schuim, glaswol of icynene. PUR-schuim en glaswol zijn vooral geschikt voor betonnen ondervloeren, terwijl icynene het ideale alternatief biedt bij houten ondervloeren. Spuitisolatie is een snelle, eenvoudige en efficiënte manier om je vloer te isoleren. Je kan er bovendien ook alle kleine hoeken, kieren en spleten goed mee bereiken, wat leidt tot een optimaal rendement.

Beschikbare materialen: PUR, glaswol, icynene…

Toepassingen: benedenvloer (isolatie langs boven- of onderkant), zoldervloer + PUR en glaswol vooral geschikt voor betonnen vloer, icynene om houten vloer te isoleren

Richtprijs: € 20 à 30 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes.

4. Isolatieparels of -korrels

vloerisolatie materialen isolatieparels

Isolatieparels zijn gemaakt van piepschuim (EPS) of biofoam. Ze zijn erg klein, waardoor ze ook kleine hoeken en spleten kunnen vullen. De parels zijn vochtbestendig en vlot te plaatsen. Bovendien zijn ze doorgaans ook 1 van de goedkopere isolatiematerialen. Het nadeel van isolatieparels is dan weer dat ze geen optimaal rendement hebben en niet als volwaardige vloerisolatie gezien worden.

Beschikbare materialen: EPS, biofoam

Toepassingen: bodemisolatie

Richtprijs: € 25 à 35 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes.

5. Inblaasisolatie

inblaasisolatie

Onder inblaasisolatie verstaan we isolatiematerialen die een vakman inblaast met een speciale machine. Het gaat dan meestal om gespoten glaswol, cellulose, … Inblaasisolatie is ideaal voor holle ruimtes die moeilijk bereikbaar zijn en wordt veel gebruikt voor houten verdiepingsvloeren en zoldervloeren. De plaatsing ervan verloopt erg vlot en bovendien is deze isolatie brandwerend. Naast een goede thermische isolatie heeft het tot slot ook een optimale geluidsisolatie.

Beschikbare materialen: glaswol, cellulose, houtvezels…

Toepassingen: tussenvloer, zoldervloer + vooral geschikt voor houten vloeren

Richtprijs: € 20 à 40 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes.

6. Thermoskussens

thermoskussens

Thermoskussens bestaan uit een laag aluminiumfolie waartussen zich kussens gevuld met lucht bevinden. De aluminiumfolie weerkaatst de warmte, waardoor die niet kan ontsnappen uit je bewoonde ruimte. Thermoskussens worden voornamelijk gebruikt voor de isolatie van houten vloeren langs de onderkant.

Toepassingen: houten benedenvloeren (langs onder)

Richtprijs: € 30 à 40 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes.

 


CONCLUSIE: welk materiaal kies ik het best voor mijn vloerisolatie?

Welk materiaal je nu het beste kiest voor de isolatie van je vloer, hangt af van een aantal factoren. We zetten enkele punten op een rij die je kunnen helpen bij de keuze voor jouw vloerisolatie:

 • Materiaal ondervloer: heb je een houten ondervloer? Dan kies je best geen dampdichte materialen zoals EPS of PUR isolatie. Anders kan je namelijk te maken krijgen met vochtproblemen doordat vocht niet kan ontsnappen. Kies daarom eerder voor isolatie uit minerale wol, icynene… Voor de isolatie van een betonnen ondervloer kan je wel kiezen voor dampdichte materialen.
 • Toepassing: afhankelijk van welke vloer je wil isoleren en hoe je dat wil doen, verschillen de mogelijke materialen. Isolatiedekens worden bv. voornamelijk voor tussenvloeren gebruikt, terwijl bij zoldervloeren spuitisolatie of isolatieplaten vaak de voorkeur krijgen. Ook je benedenvloer langs onder of langs boven isoleren, maakt een verschil in de materialen waaruit je kan kiezen.
 • Vorm oppervlak: is je ondergrond egaal? Dan zijn isolatieplaten voor je vloer een goede optie. Maar als je ondergrond ongelijk is, kies je beter voor isolatiedekens omdat deze flexibeler zijn. Heb je ook veel kieren, spleten en kleine hoeken die je wil isoleren? Dan vormen spuitisolatie of inblaasisolatie de beste optie.
 • Doel: ook het voornaamste doel van je isolatie kan een verschil maken in de keuze. Ben je bijvoorbeeld vooral op zoek naar een goede geluidsisolatie? Dan is isolatiemateriaal uit minerale wol het interessantst. Is thermische isolatie voor jou het belangrijkste? Dan heb je afhankelijk van je opbouwhoogte en de ondervloer keuze uit nog heel wat andere materialen.
 • Opbouwhoogte: als je slechts een beperkte opbouwhoogte hebt, kan je kiezen voor een materiaal dat een goede thermische isolatie kan bereiken met een dunne isolatielaag. Heb je meer opbouwhoogte ter beschikking, dan kan je ook kiezen voor materialen met een grotere dikte en een lagere isolatiewaarde.
 • Budget: sommige vloerisolatie materialen zijn duurder dan andere, net zoals ook de mogelijke uitvoeringen verschillen qua prijs. Maar kijk ook zeker naar de arbeidskosten. Inblaasisolatie is bijvoorbeeld sneller te plaatsen dan isolatieplaten, waardoor je minder arbeidskosten zal moeten betalen.

 

Laat je bij je keuze adviseren door een isolatiespecialist!

Tot slot hangt de keuze voor het isolatiemateriaal natuurlijk ook af van je persoonlijke voorkeur. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat het materiaal milieuvriendelijk is? Of is vooral de geluidsisolatie van je vloer prioritair? Om zeker te zijn van de juiste keuze, laat je je best adviseren door een isolatiespecialist.

TIP: via onze offerteservice kom je in contact met 2 à 3 experts in jouw buurt. Zo kan jij verschillende adviezen, prijzen, uitvoertermijnen… vergelijken. Vul dus zeker het onderstaande offerteformulier in:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten