Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Wat te doen tegen een koude vloer?

Een aangenaam gevoel van warmte begint vaak bij de voeten. Het is daarom ook geen toeval dat vloerverwarming zo veel wooncomfort biedt, ondanks een verwarming op lagere temperatuur. Maar wat als je geen vloerverwarming hebt en je vloer koud aanvoelt? Er zijn dan meerdere mogelijke oplossingen, maar de beste methode is en blijft het isoleren van een koude vloer. We vertellen je er graag meer over!

Ga snel naar:
Koude vloer: oplossingen
Hoe koude vloer isoleren?
Koude vloer isoleren: kosten
Voordelen van vloerisolatie
Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Hoe ontstaat een koude vloer in huis?

Met een koude vloer in je woning raak je in de herfst en de winter moeilijk opgewarmd als je thuiskomt. Het materiaal van je vloerbekleding kan daarbij ook een rol spelen. Zo voelen tegels van natuursteen vaak kouder aan dan parket of laminaat. Naast je vloerafwerking kunnen ook de volgende factoren een invloed hebben op de temperatuur van je vloer:

 • Koude tocht over de vloer: via kieren in een houten vloer of via de onderkant van deuren kan er tocht binnenkomen. Die aanvoer van lucht zorgt voor een koud gevoel aan je voeten.
 • Kou vanuit de kruipruimte: staat je verwarming aan, maar voelt de vloer nog steeds koud aan? Dan heeft dat waarschijnlijk te maken met koude lucht die vanuit je kruipruimte naar boven dringt. Een ongeïsoleerde kruipruimte zorgt ervoor dat je sneller warmte verliest op de begane grond.
 • Kou vanuit de grond: heb je geen kruipruimte in je huis? Dan komt de kou niet uit zo’n kruipkelder, maar uit de grond direct onder je huis. Er is namelijk geen warmtebuffer tussen je woning en de koude grond eronder. Daardoor ‘vreet’ je vloer nog meer energie.

Wil je de koude vloer in je huis efficiënt aanpakken? Dan is vloerisolatie (via de kruipruimte of langs boven) de beste oplossing. Een isolatiespecialist komt graag bij je langs om je verder te informeren over de mogelijkheden. Ontvang gratis advies op maat!

koude vloer

 

Koude vloer: oplossingen

Wil je jouw koude vloer efficiënt opwarmen en voortaan met blote voeten door je huis kunnen lopen? Dan bestaan daar verschillende methoden voor. Al is de ene wel doeltreffender en comfortabeler dan de andere. Enkele mogelijke oplossingen voor een koude vloer in een overzicht:

 

 • Maak gebruik van tochtstrips, deurborstels, …: komt er kou binnen langs kieren of naden in je deuren of ramen? Dan zijn tochtstrips, deurborstels of andere tochtstoppers een budgetvriendelijke oplossing. Je vloer voelt er niet veel warmer door aan, maar je bent tenminste van de tocht over je vloeren af.
 • Leg een tapijt over je vloer: last van een koude vloer in je woonkamer of slaapkamer? Dan kan een stijlvol tapijt een groot verschil maken. Bovendien voelt je vloer dan ook zachter en comfortabeler aan, én oogt de ruimte letterlijk en figuurlijk meer ‘aangekleed’.
 • Draag dikke sokken of pantoffels: niks fijner dan op je blote voeten door je huis slenteren. Op voorwaarde dat je vloer niet ijskoud aanvoelt. Is dat bij jou wel het geval? Trek in de herfst of de winter dan dikke sokken aan of koop een paar warme pantoffels. Zo heb je ondanks je koude vloer toch warme voeten en maak je het wat gezelliger.

 

TIP: kom van je koude vloer af met isolatie!

Tochtstrips, een tapijt, … kunnen zeker helpen, maar je vloer zelf blijft wel koud. Met zulke kleine ingrepen pak je de oorzaak van je koude vloer namelijk niet aan: je ongeïsoleerde kruipruimte of het ontbreken van vloerisolatie. Kortom, de beste oplossing is ongetwijfeld het isoleren van je vloer (langs onder of langs boven).

Advies vragen aan een isolatiespecialist? Dat kan altijd. Het enige wat je hoeft te doen, is het offerteformulier van Solvari invullen.

 

Hoe koude vloer isoleren?

Je koude vloer isoleren kan op 2 manieren: via de kruipruimte of langs de bovenkant. De beste methode hangt vooral af van je situatie. Wil je bv. je vloer niet aanpassen, of heb je juist een vloerrenovatie voor ogen? Is je kruipruimte toegankelijk, of heb je helemaal geen kruipkelder? Beide werkwijzen op een rijtje:

 

1. Koude vloer isoleren langs onder

Is je vloer nog in een goede staat? Goed nieuws, je hoeft die zeker niet open te breken om vloerisolatie aan te brengen. Een vakspecialist kan namelijk ook isolatiemateriaal aanbrengen tegen het plafond van je kelder of kruipruimte. Hij gebruikt daarvoor spuitisolatie of harde isolatieplaten. En is je kruipruimte te laag of niet toegankelijk? Geen probleem, er kan dan nog isolatiemateriaal op de bodem worden aangebracht.

Richtprijs: 20 à 50 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Koude vloer isoleren langs boven

Heeft je woning geen kruipruimte? Of is je vloer in een slechte staat en overweeg je een volledige renovatie? Dan kan je ook prima je vloer langs boven isoleren. Bij voldoende opbouwhoogte plaatst een vakspecialist een dunne isolatielaag bovenop je huidige vloer, gevolgd door een nieuwe vloerafwerking. Kom je wel in de problemen met je deuren, plinten, …? Laat dan eerst je vloer uitbreken.

Richtprijs: 20 à 40 euro per m² (excl. btw en afwerking, incl. plaatsing)

 

BELANGRIJK: schakel een ervaren isolatiespecialist in!

Ben je niet zeker of vloerisolatie mogelijk is in jouw huis? Laat dan even een isolatiespecialist langskomen voor gratis advies op maat. Die bekijkt jouw situatie en stelt dan de beste oplossing voor. Hierna beslis je zelf of je de isolatiewerken laat uitvoeren.

Gratis meerdere isolatiespecialisten contacteren? Dat kan snel en eenvoudig via onze offerteservice. Na enkele werkdagen nemen experts in je buurt contact op om jouw project te bespreken. En voor je het weet heb je warme voeten in huis. Start hier je aanvraag!

 

Koude vloer isoleren: kosten

De kosten om je koude vloer te isoleren hangen vooral af van de isolatiemethode, de complexiteit van de klus, de oppervlakte van je vloer, … Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 20 à 50 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Let op: laat je de bovenkant van je vloer isoleren? Dan komen er nog extra kosten bij voor een nieuwe vloerafwerking, eventuele chapewerken, …

Een totaalprijs voor jouw project? Vraag dan meerdere prijsoffertes aan bij isolatiespecialisten in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van de prijsopbouw en kan je adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend voorstellen van isolatiespecialisten in je buurt!

 

koude vloer isoleren

 

Voordelen van vloerisolatie

Wil je een permanente oplossing voor je koude vloer in plaats van iets tijdelijks? Dan kom je automatisch bij vloerisolatie uit. Naast je dak en je muren is het isoleren van je vloer erg voordelig, en dat om meerdere redenen. Hieronder een overzicht met de voornaamste voordelen:

 

 • Hoger wooncomfort: dit is ongetwijfeld het eerste waar je aan denkt als je een koude vloer hebt. Dankzij vloerisolatie kan de kou vanuit je kruipruimte niet meer naar boven dringen en verlies je geen warmte meer. Zo blijft je binnentemperatuur constant én heb je altijd warme voeten.
 • Lagere energierekening: de investering in vloerisolatie verdien je op termijn sowieso terug. Je hoeft namelijk minder te verwarmen om je woningtemperatuur op peil te houden. Zo bespaar je maar liefst 15 à 20% op je maandelijkse energiekosten.
 • Geen vochtproblemen: zonder isolatie botst de warme lucht in je woning met de koude lucht in je kruipkelder. Daardoor ontstaat condensatievocht onder je vloer en krijg je te maken met vochtproblemen als schimmels, houtrot, … Dit los je definitief op met een naadloze laag vloerisolatie in je huis.
 • Aanpak op maat van jouw situatie: vloerisolatie plaatsen kan vrijwel altijd. Bovendien hoeft zo’n project zeker niet veel tijd en moeite te kosten. Als je je vloer bv. isoleert via de kruipruimte geniet je in een mum van tijd van warme voeten.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw koude vloer? Vraag dan gratis advies aan meerdere isolatiespecialisten in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten