Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerisolatie kosten 2024

Vloerisolatie zorgt niet alleen voor meer comfort, maar helpt je ook te besparen op je energiefactuur. Met welke materialen kan je je vloer isoleren? Wat kost vloerisolatie per m² in 2024? En hoe kan je besparen op de vloerisolatie kosten? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Kosten vloerisolatie per materiaal
Kosten vloerisolatie per toepassing
Prijsbepalende factoren
Kosten zelf vloer isoleren vs. vakman
Hoe besparen op vloerisolatie?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat kost vloerisolatie per m² in 2024?

De kosten van vloerisolatie in 2024 bedragen gemiddeld € 15 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte vloerisolatie kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort vloerisolatie, de werkwijze (bv. vloer isoleren langs boven of langs onder), de oppervlakte, de dikte van de isolatielaag, …

Wat kost vloerisolatie voor mijn woning? Laat de exacte prijs berekenen door een isolatiespecialist in je buurt. Vergelijk gratis offertes.

 

UPDATE 06-05-2024
Hoe evolueren de vloerisolatie kosten verder in 2024?

Na de explosieve prijsstijgingen in het najaar van 2022 lijken de kosten voor vloerisolatie zich nu te stabiliseren. Hoe de prijzen in 2024 zullen evolueren, valt nog af te wachten. De kosten zijn namelijk afhankelijk van tal van factoren zoals de kosten van grondstoffen, de beschikbaarheid van isolateurs, de ontwikkelingen op de energiemarkt… De redactie van Vloerisolatie-info.nl houdt een vinger aan de pols en updatet dit artikel bij nieuwe ontwikkelingen.

BELANGRIJK: ongeacht de prijs van isolatie blijft het een slimme investering om je energiefactuur terug te dringen. Bovendien verdien je deze op termijn hoe dan ook terug.  Benieuwd naar een offerte volgens de huidige kosten? Vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen via de offerteservice.

 

Kosten vloerisolatie per materiaal

De kosten voor vloerisolatie zijn vooral afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je kiest. Hieronder vind je meer uitleg over de verschillende soorten isolatiematerialen en de gemiddelde kostprijs.

Type vloerisolatieGemiddelde kosten per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
Isolatieplaten vloer€ 15 - 25
Vloerisolatie schuim€ 20 - 35
Isolatiebeton€ 30 - 35
Isolatiedekens vloer€ 20 - 35
Inblaasisolatie vloer€ 20 - 40
Isolatiekorrels en -schelpen vloer€ 25 - 35

1. Isolatieplaten vloer

isolatieplaten

Er zijn verschillende soorten vloerisolatieplaten die elk hun eigen toepassing kennen:

 • XPS platen: polystyreen platen worden standaard gebruikt onder de draagvloer (m.a.w. op volle grond) omdat deze drukvast zijn, veel gewicht kunnen dragen en goed bestand zijn tegen vocht.
 • EPS platen: piepschuim isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde. Ze zijn goed bestand tegen vocht en zijn daarom erg geschikt voor vochtige ruimtes.
 • PUR/PIR platen: boven de uitvulchape worden vaak kunststof schuimplaten gebruikt zoals PUR en PIR. Deze isolatieplaten isoleren ook goed bij een geringe dikte van de vloer. Zo blijft de opbouwhoogte van jouw vloer beperkt.

Prijs isolatieplaten vloer: € 15 – 25 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

2. Vloerisolatie schuim

vloerisolatie gespoten pur

Spuitisolatie, en dan voornamelijk gespoten PUR, wordt vaak gebruikt om daken en vloeren te isoleren. Het wordt als schuim op het te behandelen oppervlak gespoten waardoor het alle hoeken van een kamer afsluit.  Met spuitisolatie voor de vloer kan je zo gemakkelijk leidingen of oneffenheden wegwerken.

Let op: wanneer gespoten PUR verhardt, is de bovenzijde van de schuimlaag niet volledig egaal. Wil je ook vloerverwarming installeren, dan moet je het oppervlak eerst gladschuren.

Prijs spuitisolatie vloer: € 25 – 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

3. Isolatiebeton

piepschuim isolatiechape

Onder de dekvloer ligt meestal een betonnen ondervloer. Deze vloer noemen we een standaard chapelaag. Hierop worden de isolatieplaten geplaatst of spuitisolatie gespoten. Het is echter ook mogelijk om de standaard chapelaag te vervangen door een isolatiebeton (= isolatiechape) waarbij isolerend materiaal in het cement is verwerkt.

BELANGRIJK: isolatiebeton wordt vaak niet als een volwaardige isolatie beschouwd. Daarom wordt ze meestal nog gecombineerd met een ander isolatiemateriaal.

Prijs isolatiebeton: € 30 – 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

4. Isolatiedekens vloer

vloerisolatie materialen isolatiedekens

Vloerisolatiedekens zijn erg licht en flexibel, waardoor ze zowel op een vlakke als ongelijke ondergrond gemakkelijk te plaatsen zijn. Doorgaans zijn isolatiedekens gemaakt van minerale wol zoals rotswol of glaswol. Ze zijn vooral geschikt om houten vloeren te isoleren.

Prijs isolatiedekens vloer: € 20 – 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

5. Inblaasisolatie vloer

inblaasisolatie

Inblaasiolatie zoals gespoten glaswol of cellulose wordt vooral gebruikt om holle, moeilijk bereikbare ruimtes te isoleren. Dit type isolatie is vooral geschikt voor houten tussenvloeren en zoldervloeren. Het biedt een goede thermische en akoestische isolatie en is bovendien brandwerend.

Prijs inblaasisolatie vloer: € 20 – 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

6. Isolatiekorrels en -schelpen vloer

piepschuim isolatieparels

Vloerisolatiekorrels en -schelpen worden voornamelijk gebruikt om een lage kruipruimte te isoleren. Ze worden daarbij toegepast als bodemisolatie. Dit type isolatie is ideaal als je last hebt van grondwater in de kruipruimte. Vloerisolatiekorrels en -schelpen hebben wel een lager rendement dan andere types vloerisolatie, waardoor het niet beschouwd wordt als volwaardige vloerisolatie.

Prijs vloerisolatiekorrels / -schelpen: € 25 – 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

LET OP: de goedkoopste vloerisolatie is niet altijd de beste keuze!

Laat je bij je keuze voor vloerisolatie niet alleen leiden door de laagste prijs. Hou vooral ook rekening met de toepassing van de vloerisolatie. Zo zijn EPS platen misschien wel voordelig in aankoop, maar zijn ze minder aangewezen als je een houten tussenvloer wilt isoleren.

TIP: laat je bij je keuze altijd begeleiden door een ervaren isolatiespecialist. Hij raadt je het meest geschikte vloerisolatie materiaal aan voor jouw situatie en bezorgt je ook een prijsvoorstel op maat. Kom in contact met isolatiespecialisten in je buurt.

 

Kosten vloerisolatie per toepassing

Welk isolatiemateriaal voor je vloer je best kiest, hangt voornamelijk af van de toepassing. Er zijn 3 soorten vloeren die je kan isoleren: de beganegrondvloer, de tussenvloer of de zoldervloer.

 

1. Kosten beganegrondvloer isoleren

De beganegrondvloer kan je het snelst, makkelijkst en goedkoopst isoleren via de kruipruimte. Heb je geen kruipruimte of wil je ook een nieuwe vloerbedekking leggen? Dan is vloerisolatie langs boven ook een mogelijkheid. Een overzicht van beide opties:

 • Beganegrondvloer isoleren langs onder (via kruipruimte): wanneer je een toegankelijke kruipruimte hebt, is het aangewezen om je beganegrondvloer langs onder te isoleren. Doorgaans plaatst een isolatiespecialist de isolatie tegen het plafond van de kruipruimte. Mogelijke materialen zijn PUR, EPS of icynene. Ook wanneer je kruipruimte lager is dan 35 à 40 cm, kan je nog steeds langs onder isoleren dankzij bodemisolatie. Het grote voordeel van de kruipruimte te isoleren? De kosten vallen erg mee.
 • Beganegrondvloer isoleren langs boven: wanneer je geen (toegankelijke) kruipruimte hebt, kan je de beganegrondvloer enkel langs boven isoleren. Hiervoor moet je je bestaande vloer uitbreken. Je kan ook vloerisolatie en een nieuwe vloerbedekking op je huidige vloer plaatsen. Het is in dit geval aangeraden om te kiezen voor een materiaal met een hoge isolatiewaarde, zoals PIR platen of PUR schuim. Zo volstaat een dunne isolatielaag en hou je de vloeropbouw beperkt.

Kosten vloerisolatie via kruipruimte: € 20 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
Kosten vloerisolatie langs boven: € 20 à 40 per m² (excl. btw en nieuwe vloerbedekking, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

2. Kosten tussenvloer isoleren

Door je tussenvloer te isoleren vermijd je dat de warmte van de benedenverdieping naar boven gaat. Bovendien verminder je hiermee ook lucht- en contactgeluiden tussen beide verdiepingen. Je geniet dus niet alleen van thermische isolatie, maar ook van geluidsisolatie.

Kosten tussenvloer isoleren: € 20 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

3. Kosten zoldervloer isoleren

Als alternatief voor dakisolatie kan je ook je zoldervloer isoleren, op voorwaarde dat je je zolder niet gebruikt als leefruimte. Heb je je zolderruimte wel ingericht als bv. slaapkamer of bureau? Ook dan is het aangeraden om je zoldervloer te isoleren. In combinatie met dakisolatie geniet je zo van een optimale thermische en  geluidsisolatie.

Zoldervloer isoleren prijs: € 20 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

Welke vloerisolatie methode kiezen?

De vloerisolatie kosten hangen voornamelijk af van het isolatiemateriaal en de gekozen isolatiemethode. Om zeker te zijn van een correcte aanpak, schakel je best een vloerisolatie specialist in. Deze kan je gepast adviseren over het meest geschikte vloerisolatie materiaal en de beste isolatiemethode voor jouw situatie. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen via onze gratis offerteservice.

 

Welke factoren bepalen de vloerisolatie kosten?

De totale kostprijs van jouw vloerisolatie project hangt af van diverse factoren. Een overzicht van de belangrijkste factoren die de vloerisolatie kosten beïnvloeden:

 • Isolatiemateriaal: het gekozen vloerisolatie materiaal bepaalt voor een groot deel de prijs van je isolatieproject. Zo is het goedkoper om je vloer te isoleren met EPS-platen dan met inblaasisolatie.
 • Dikte van de isolatielaag: hoe dikker de isolatielaag, hoe meer je vloerisolatie zal kosten.
 • Isolatiemethode + moeilijkheidsgraad: je vloer isoleren langs onder is goedkoper dan je vloer isoleren langs boven. Daarnaast zullen de kosten voor vloerisolatie van moeilijk bereikbare ruimtes of ruimtes met onregelmatige afmetingen hoger uitvallen dan voor vlot bereikbare ruimtes met rechte afmetingen.
 • Oppervlakte: hoe groter de oppervlakte, hoe hoger de eindrekening van je isolatieproject. Daarnaast kan het wel zijn dat een isolatiespecialist een lagere prijs per m² aanrekent bij grote oppervlaktes.
 • Eventuele voorbereidende werken: laat je je vloer isoleren langs boven en moet je huidige vloer uitgebroken worden? Dan zal dit extra kosten met zich meebrengen.
 • Subsidies en financiële voordelen: voor het plaatsen van vloerisolatie kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op interessante vloerisolatie subsidies en andere financiële voordelen. Een vakman zorgt ervoor dat jouw vloerisolatie voldoet aan alle voorwaarden.

 

Lees onder de foto meer over de kosten van een vakman, besparingstips + hoe offertes te vergelijken.

vloer isolatie kosten

 

Kosten zelf vloer isoleren vs isolatiespecialist

Is je vloer zelf isoleren altijd goedkoper dan wanneer je de werken overlaat aan een isolatiespecialist? Een overzicht van beide opties:

 

Kosten vloer zelf isoleren

Ben je een handige doe-het-zelver? Dan kan je eventueel zelf je vloer isoleren. Wanneer je zelf aan de slag gaat, hoef je enkel te betalen voor de materiaalkosten. Je betaalt hiervoor gemiddeld € 15 à 40 per m², afhankelijk van het isolatiemateriaal. Hou er wel rekening mee dat je als particulier niet kan genieten van het verlaagd btw-tarief.

Als doe-het-zelver is het ook niet altijd even gemakkelijk om de juiste keuzes te maken (welke isolatiemateriaal, welke dikte, …). Bovendien komen er ook heel wat risico’s bij komen kijken. Fouten zijn snel gemaakt en kunnen leiden tot extra kosten die je had kunnen vermijden door samen te werken met een vakman.

 

Kosten vloer laten isoleren

Beslis je om je vloer te laten isoleren door een vakman, dan betaal je gemiddeld € 15 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Samenwerken met een vakman biedt heel wat voordelen:

 • Advies op maat: een vloerisolatie specialist beschikt over de nodige kennis om jou het juiste advies te geven over technieken, materialen en prijzen.
 • Professioneel resultaat: door het inschakelen van een vakman ben je verzekerd van een mooi en professioneel resultaat op lange termijn. Bovendien klaart een vakman dankzij zijn kennis en ervaring de isolatieklus in een mum van tijd.
 • Steeds het juiste materiaal: een vakman weet welke materialen nodig zijn voor jouw specifieke situatie en voorziet deze zelf.
 • Subsidies & financiële voordelen: je maakt alleen aanspraak op subsidies wanneer je samenwerkt met een vloerisolatie specialist. Laat je de werken uitvoeren door een professional in een woning ouder dan 2 jaar? Dan betaal je bovendien slechts 9% btw in plaats van 21% op de arbeidskosten.

Op zoek naar de geschikte vloerisolatie specialist voor jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Besparingstips: hoe vloerisolatie kosten drukken?

Vloerisolatie neemt vaak een hele hap uit je budget. We geven je dan ook graag enkele besparingstips waarmee je de kosten voor vloerisolatie kan drukken.

 • Subsidies: je kan de vloerisolatie kosten drukken met een aantal subsidies en andere financiële voordelen. Zo maak je voor vloerisolatie aanspraak op de ISDE subsidie. Daarnaast betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten van de isolatiespecialist i.p.v. 21% in woningen ouder dan 2 jaar na eerste ingebruikneming.
 • Offertes vergelijken: door prijsvoorstellen aan te vragen bij meerdere isolatiespecialisten en deze goed met elkaar te vergelijken, kan je vaak enkele tientallen tot honderden euro’s besparen. Je leest hieronder waarop je moet letten wanneer je offertes voor vloerisolatie vergelijkt.
 • Voorbereidende werken zelf uitvoeren: om te besparen op de arbeidskosten kan je voorbereidende werken, bv. je bestaande vloer uitbreken, zelf uitvoeren.

 

 

Hoe offertes voor vloerisolatie vergelijken? Enkele tips

Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Dan kan je best offertes aanvragen bij verschillende isolatiespecialisten. Door die verschillende offertes goed te vergelijken, kan je heel wat besparen op je isolatieproject. Hieronder vind je enkele tips en aandachtspunten om offertes voor vloerisolatie te vergelijken:

 1. Kijk naar wat is inbegrepen in de kosten

  Merk je een opvallend prijsverschil tussen de verschillende offertes? Controleer dan goed wat er precies is inbegrepen in de kosten. Sommige vakmannen geven enkel een prijs voor de isolatiewerken, terwijl anderen een totaalprijs geven inclusief voorbereidende werken en vloerafwerking.

 2. Vergelijk adviezen

  Welk isolatiemateriaal raadt de vakman aan? Volgens welke methode wil hij de vloerisolatie aanbrengen? En welke isolatiedikte heeft de vakman voorzien? Naast de prijs is het ook altijd aangeraden om rekening te houden met het advies van de vakman voordat je de offerte ondertekent.

 3. Vergelijk de uurtarieven

  De totale kosten voor je vloerisolatie worden ook bepaald door het uurtarief van de vakman. Een paar euro verschil op het uurtarief kan al gauw oplopen tot enkele tientallen euro’s voor je volledige isolatieproject.

 4. Kijk naar de garantieperiode

  Wanneer je vloerisolatie laat leggen, wil je hiervoor niet alleen de beste prijs krijgen maar ook een goede service. Hou tijdens het vergelijken dus ook altijd rekening met de garantieperiode die de vakman aanbiedt.

 5. Hou rekening met de uitvoeringstermijn

  Ben je aan het renoveren en heb je een planning die je moet volgen? Dan is het belangrijk om ook rekening te houden met de voorgestelde uitvoeringstermijnen. Zo vermijd je dat jouw planning in het gedrang komt door lange wachttijden bij de isolatiespecialist.

TIP: via onderstaand offerteformulier vraag je vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 isolatiespecialisten in jouw buurt. Zo kan je snel en eenvoudig hun voorstellen vergelijken en de beste oplossing kiezen voor jouw isolatieproject:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten