Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerisolatie kruipruimte

Via een niet-geïsoleerde kruipkelder kan koude vanuit die kruipruimte makkelijk naar boven dringen en kan de warmte vanuit bewoonde ruimtes via de kruipruimte ontsnappen. Dat warmteverlies kan je gelukkig vermijden met vloerisolatie via de kruipruimte. Hoe kan je doeltreffend een vloer isoleren via de kruipruimte? Welke isolatiematerialen zijn het meest geschikt? Hoeveel kost het? En wat als je woning geen kruipruimte heeft? Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe vloer isoleren via kruipruimte?
Soorten vloerisolatie kruipruimte
Kosten vloerisolatie kruipruimte
Aandachtspunten bij het isoleren
Alternatief: vloer isoleren zonder kruipruimte
Ontvang gratis offertes

 

 

Waarom kiezen voor vloerisolatie via de kruipruimte?

Beschikt je woning over een kruipkelder? Dan is vloerisolatie via die kruipruimte de beste manier om de vloer van je benedenverdieping te isoleren. Naast een lagere energiefactuur (tot 15 à 20%) ben je met deze methode namelijk ook zeker van:

 • Hoger woon- en warmtecomfort: door je vloer te isoleren via de kruipruimte voelt die 2 à 4 graden warmer aan. Dat zorgt voor warmere voeten en dus een beter woon- en warmtecomfort.
 • Snelle plaatsing: een isolatiespecialist isoleert je vloer via de kruipruimte op minder dan 1 dag. Bovendien blijft je vloer op de benedenverdieping onaangeroerd, want breekwerken zijn niet nodig.
 • Lage kostprijs: door de vlotte plaatsing is vloerisolatie via de kruipruimte een budgetvriendelijke isolatiemethode. Bovendien kom je in aanmerking voor verschillende subsidies. Je geniet ook van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% als je woning ouder is dan 2 jaar.
 • Preventie van vochtproblemen: dankzij vloerisolatie via de kruipruimte vermijd je dat vocht condenseert tegen de onderkant van je vloer. Om vochtproblemen tegen te gaan, blijft ook een goede ventilatie van je kruipkelder belangrijk.
 • Geen problemen met opbouwhoogte: bij vloerisolatie langs boven is de beschikbare opbouwhoogte van de vloer erg belangrijk. Bij vloerisolatie via de kruipruimte moet je je hierover geen zorgen maken.

vloerisolatie kruipruimte

 

Hoe vloer isoleren via kruipruimte?

De beste methode om een vloer te isoleren via de kruipruimte, hangt vooral af van de grootte en de toegankelijkheid van die kruipruimte. Er zijn 2 opties:

 

OPTIE 1: kruipruimte voldoende toegankelijk = plafondisolatie kruipruimte

Is de kruipruimte voldoende toegankelijk? Dan kan een isolatiespecialist je vloer isoleren door isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte te plaatsen. Hij zal dus eigenlijk de onderkant van de benedenverdieping of de garagevloer isoleren. Isolatiespecialisten gebruiken daarvoor doorgaans de volgende isolatiematerialen:

 • Harde isolatieplaten: is het plafond van de kruipruimte egaal en lopen er geen leidingen op? Dan zijn harde, vochtwerende isolatieplaten (PUR, PIR, EPS of XPS) een mogelijkheid. Let op: dergelijke platen in kunststof hardschuim zijn moeilijker te hanteren dan spuitisolatie (zie hieronder) en een vakman moet ze ook verankeren op het plafond van de kruipruimte. Dat zorgt voor iets hogere arbeidskosten.
 • Spuitisolatie: een isolatiespecialist kan het plafond van een kruipruimte erg snel en efficiënt isoleren met spuitisolatie (bv. PUR-schuim of icynene). Zo bespaar je flink op de arbeidskosten in vergelijking met harde isolatieplaten. Ook wanneer er buizen op het plafond van de kruipruimte liggen is spuitisolatie een goede keuze. Een isolatiespecialist kan de spuitisolatie dan makkelijk aanbrengen rond die buizen.

Prijs: 15 à 40 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 2: kruipruimte onvoldoende toegankelijk = bodemisolatie kruipruimte

Is er onvoldoende manoeuvreerruimte voor de isolatiespecialist in je kruipruimte? Dan is isolatiemateriaal aanbrengen op de bodem van de kruipruimte een goed alternatief. Dat gedeeltelijke opvullen van zo’n lage kruipruimte doet een isolatiespecialist doorgaans met de volgende isolatiematerialen:

 • Isolatiekorrels: om de bodem van een kruipruimte te isoleren wordt vaak gekozen voor isolatiekorrels. Het gaat meestal om EPS-parels. Ook EPS in de vorm van isolatiechips is mogelijk. Je hebt ongeveer een laag van 30 à 35 cm nodig.
 • Schelpen-isolatie: een natuurlijk alternatief voor EPS is schelpen-isolatie, ontgonnen uit zeeschelpjes. Dit milieuvriendelijke en sterke isolatiemateriaal houdt efficiënt vocht vast en voorkomt dus condensatie op de onderkant van je vloer. Je hebt ongeveer een laag schelpen-isolatie van 25 à 30 cm nodig.

Prijs: 20 à 50 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welke isolatiemethode kies ik best?

Dat is afhankelijk van de hoogte en de staat van de kruipruimte, de ventilatie van de kruipruimte, het aantal m² vloer op de benedenverdieping, het soort vloer (hout of beton), … Wil je zeker zijn van de beste methode voor vloerisolatie via je kruipruimte? Doe dan zeker een beroep op een ervaren isolatiespecialist. Die kan het best inschatten of isolatie op het plafond of de bodem van je kruipkelder de betere keuze is.

TIP: op zoek naar een isolatiespecialist actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende vakmannen via onze offerteservice.

 


Soorten vloerisolatie kruipruimte

Afhankelijk van de gekozen vloerisolatiemethode isoleert een vakman je kruipruimte doorgaans met de volgende isolatiematerialen:

 

1. PUR

Een isolatiespecialist brengt PUR-isolatie altijd aan op het plafond van je kruipruimte. Afhankelijk van de staat van het plafond en de grootte van de kruipruimte kiest hij voor de volgende uitvoeringen van dit kunststof hardschuim:

 • PUR-isolatieplaten (plafond): deze harde, drukvaste isolatieplaten kan je enkel laten plaatsen op een vlak plafond in de kruipruimte. De kruipruimte moet ook voldoende groot zijn om deze platen te kunnen hanteren bij de verankering op het plafond. Voor het dichten van de kieren gebruikt een isolatiespecialist PUR-schuim. Aangezien PUR-isolatieplaten minder praktisch zijn in een kruipruimte (ze moeten verankerd en op maat gesneden worden, …), liggen de arbeidskosten hoger.
 • PUR-schuim (plafond): een isolatiespecialist kan vlot en efficiënt een naadloze isolatieschil aanbrengen op het plafond van de kruipruimte met gespoten PUR. Daarom verkiezen vakmannen meestal deze soort PUR-vloerisolatie. Liggen er leidingen op het plafond? Dan zijn isolatieplaten sowieso geen optie en moet je kiezen voor PUR-spuitisolatie. Zo bespaar je ook flink op de arbeidskosten.

Prijs: 20 à 35 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. EPS

Een ander veelgebruikt isolatiemateriaal voor vloerisolatie via de kruipruimte is EPS. Dit lichte, vochtbestendige hardschuim, dat ook bekend staat als piepschuim, kan een isolatiespecialist zowel op het plafond als op de bodem van de kruipruimte aanbrengen:

 • EPS-isolatieplaten (plafond): deze drukvaste isolatieplaten zijn goedkoper dan platen in PUR of PIR. Net als andere kunststof isolatieplaten kan je ze wel niet plaatsen op een plafond met leidingen. Vanwege de complexere plaatsing (ze moeten verankerd en op maat gesneden worden, …) liggen de arbeidskosten ook hoger dan bij plafondisolatie met isolatieschuim.
 • EPS-parels of -chips (bodem): is de kruipruimte bv. maar 30 à 45 cm hoog? Dan kan je niet anders dan kiezen voor bodemisolatie in de kruipruimte. Zowel EPS-parels als EPS in de vorm van isolatiechips zijn daarvoor erg geschikt. Die isolatielaag houdt het vocht en eventuele stank doeltreffend tegen.

Prijs: 20 à 35 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Icynene

Naast PUR-schuim kan je ook icynene laten spuiten op het plafond van je kruipruimte. Het gaat om een isolatieschuim met een open celstructuur. Daardoor kan deze spuitisolatie ademen en is het erg geschikt voor de isolatie van houten vloeren. Bovendien kan een vakman icynene probleemloos aanbrengen op moeilijke, oneven oppervlakken om zo een perfect doorlopende, sluitende isolatieschil te creëren.

Prijs: 25 à 40 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welk soort vloerisolatie kies ik best?

Naast PUR, EPS en icynene kan je ook nog kiezen voor schelpen-isolatie (bodem) of isolatieplaten in PIR of XPS (plafond) voor vloerisolatie via je kruipruimte. Er zijn dus heel wat mogelijkheden. Bovendien heeft elke isolatiespecialist zijn eigen voorkeuren. Wil je zeker zijn van de beste vloerisolatie voor jouw kruipruimte? Vraag dan zeker voorstellen aan meerdere isolatiespecialisten. Zo krijg je een goed zicht op de mogelijkheden en adviezen en kan je het meest geschikte isolatiemateriaal kiezen tegen een correcte prijs.

TIP: je kan gratis en vrijblijvend advies en prijzen aanvragen bij isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 


Kosten vloerisolatie kruipruimte

De kosten voor vloerisolatie via de kruipruimte hangen vooral af van de oppervlakte van de kruipkelder, de gekozen isolatiemethode en het gebruikte isolatiemateriaal. Gemiddeld mag je rekenen op een kostenplaatje van 20 à 55 euro per m², incl. btw en plaatsing. In de onderstaande tabel vind je nog een overzicht van de kosten voor een kruipruimte te isoleren per isolatiemethode en -materiaal:

Methode vloerisolatie kruipruimtePrijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Plafond kruipruimte isoleren
EPS-isolatieplaten€ 20 à 25
PUR-isolatieplaten€ 20 à 25
PUR-schuim€ 25 à 35
Icynene€ 25 à 40
Bodem kruipruimte isoleren
EPS-parels of -chips€ 20 à 35
Schelpen-isolatie€ 35 à 50

BELANGRIJK: dit zijn slechts richtprijzen. De kosten kunnen ook verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Wil je vlot en gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

vloer isoleren kruipruimte

 


Aandachtspunten bij het isoleren

De vloer via de kruipruimte isoleren is een klus die de nodige ervaring en vakkennis vergt. Wil je zeker zijn van een goed isolerende laag tussen de kruipruimte en je woning om koude en vocht doeltreffend tegen te houden? Dan doe je best een beroep op een ervaren isolatiespecialist. Naast het kiezen van de beste isolatiemethode en het juiste isolatiemateriaal houdt die ook rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Ventilatie van de kruipruimte: vloerisolatie via de kruipruimte voorkomt dat vocht condenseert tegen de onderkant van de vloer van de benedenverdieping. Daarbij blijft ook een lichte ventilatie van de kruipruimte via openingen in de gevel aangeraden. Zo vermijd je o.a. een hoge concentratie van het schadelijke radongas, vermijd je een onaangename geur in de kruipkelder, …
 • Toegang tot de kruipruimte: een isolatiespecialist kan de kruipkelder meestal betreden via een kruipluik. Maar wat als er geen directe toegang tot de kruipruimte is? In dat geval kan de isolatiespecialist, op een plaats waar het niet stoort en opvalt, een gat in de zijmuur of in de vloer maken om de kruipruimte op te vullen met isolatiemateriaal. Na de isolatiewerken maakt hij dit gat dan weer mooi dicht.
 • Bodemfolie in de kruipruimte: je kan isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte combineren met bodemfolie in de kruipruimte. Zo voorkom je de verdamping van vocht in de kruipkelder, vermijd je muffe geurtjes, … Let op: enkel en alleen een bodemfolie in de kruipruimte houdt wel vocht tegen, maar biedt geen thermische vloerisolatie via de kruipruimte.
 • Type vloer op de benedenverdieping: Wil je de vloer van je benedenverdieping (bv. garagevloer) isoleren? Dan heeft het soort vloer een invloed op de isolatiemethode en -materiaal. Zo is bodemisolatie in de kruipruimte geen goed idee bij een houten vloer omdat resterend vocht het hout zou kunnen aantasten. Een specialist zal in dat geval eerder voor icynene of PUR-schuim tegen het plafond van de kruipruimte kiezen. Bij een betonnen vloer heeft gespoten PUR-schuim dan weer het beste rendement.

TIP: een isolatiespecialist adviseert je over de meest geschikte isolatiemethode voor jouw vloer en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken waarbij rekening gehouden wordt met alle aandachtspunten. Zo ben je zeker van een optimaal en kwalitatief resultaat. Ontvang gratis offertes op maat via de offertepagina.

 


Alternatief: vloer isoleren zonder kruipruimte

Heeft je woning geen kruipkelder? Geen zorgen, je vloer isoleren zonder kruipruimte is wel degelijk mogelijk. In dat geval isoleert een vakman je vloer niet via de kruipruimte, maar langs boven. Er zijn 2 opties:

 1. Vloer uitbreken en isoleren: heb je weinig opbouwhoogte ter beschikking? Of is je huidige vloerbekleding in slechte staat? Dan wordt er meestal voor gekozen om de bestaande vloer uit te breken. Zo is er voldoende opbouwhoogte ter beschikking voor een isolatielaag (PUR-schuim, drukvaste isolatieplaten, …) met daarop een nieuwe vloerafwerking.
 2. Isolatie op bestaande vloer: wil je je vloer langs boven isoleren zonder breken? Dan kan je ook bovenop je bestaande vloer een dunne isolatielaag (bv. PIR-platen of PUR-schuim) + een nieuwe vloerafwerking laten plaatsen. Hierbij is het wel belangrijk dat de bestaande vloer in goede staat is en dat de vloeropbouw niet te dik wordt. Anders moet je ook de hoogte van je deuren, … aanpassen.

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten