Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerisolatie kruipruimte

Via een niet-geïsoleerde kruipkelder kan koude gemakkelijk naar boven dringen en kan de warmte vanuit bewoonde ruimtes ontsnappen. Dat warmteverlies kan je vermijden met vloerisolatie via de kruipruimte. Hoe kan je doeltreffend een vloer isoleren via de kruipruimte? Welke isolatiematerialen zijn het meest geschikt? Hoeveel kost het? En wat als je woning geen kruipruimte heeft? Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: plafond kruipruimte isoleren
OPTIE 2: bodemisolatie kruipruimte
Soorten vloerisolatie kruipruimte
Kosten vloerisolatie kruipruimte
Veelgestelde vragen
Vergelijk vloerisolatie offertes

 

Waarom kiezen voor vloerisolatie via de kruipruimte?

Beschikt je woning over een kruipkelder? Dan is vloerisolatie via die kruipruimte de beste manier om de vloer van je benedenverdieping te isoleren. Naast een lagere energiefactuur (tot 15 à 20%) ben je met deze methode namelijk ook zeker van:

 • Hoger woon- en warmtecomfort: door je vloer te isoleren via de kruipruimte voelt die 2 à 4 graden warmer aan. Dat zorgt voor een beter woon- en warmtecomfort.
 • Snelle plaatsing: een isolatiespecialist isoleert je vloer via de kruipruimte op minder dan 1 dag. Aangezien breekwerken niet nodig zijn, blijft je vloer op de benedenverdieping ook onaangeroerd.
 • Lage kostprijs: vloerisolatie via de kruipruimte is een betaalbare isolatiemethode. Je komt ook in aanmerking voor subsidies en het verlaagde btw-tarief van 9% als je woning ouder is dan 2 jaar.
 • Preventie van vochtproblemen: vloerisolatie via de kruipruimte vermijdt dat vocht condenseert tegen de onderkant van je vloer. Een goede ventilatie van je kruipkelder blijft wel belangrijk.
 • Geen problemen met opbouwhoogte: bij vloerisolatie langs boven is de beschikbare opbouwhoogte van de vloer erg belangrijk. Bij vloerisolatie via de kruipruimte speelt dit geen rol.

Wil je je kruipruimte isoleren? Vind snel en gemakkelijk een isolatiespecialist in jouw buurt.

 

OPTIE 1: plafond kruipruimte isoleren

Is de kruipruimte voldoende toegankelijk (minstens 45 cm) en kan je minstens in de kruipruimte kruipen? Dan kan een isolatiespecialist je vloer isoleren door isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte te plaatsen. Hij zal dus eigenlijk de onderkant van de benedenverdieping of de garagevloer isoleren.

 

Isolatiematerialen plafondisolatie via kruipruimte

Wanneer een isolatiespecialist het plafond van de kruipruimte isoleert, gebruikt hij doorgaans een van de volgende isolatiematerialen:

 1. Harde isolatieplaten: is het plafond van de kruipruimte egaal en lopen er geen leidingen op? Dan zijn harde, vochtwerende isolatieplaten (PUR, PIR, EPS of XPS) een mogelijkheid. Let op: dergelijke platen in kunststof hardschuim zijn moeilijker te hanteren dan spuitisolatie (zie hieronder) en een vakman moet ze ook verankeren op het plafond van de kruipruimte. Dat zorgt voor iets hogere arbeidskosten.
 2. Spuitisolatie: een isolatiespecialist kan het plafond van een kruipruimte erg snel en efficiënt isoleren met spuitisolatie (bv. PUR-schuim of icynene). Zo bespaar je flink op de arbeidskosten in vergelijking met harde isolatieplaten. Ook wanneer er buizen op het plafond van de kruipruimte liggen is spuitisolatie een goede keuze. Een isolatiespecialist kan de spuitisolatie dan makkelijk aanbrengen rond die buizen.

Kosten plafondisolatie kruipruimte: € 15 à 40 per m², incl. btw en plaatsing.

In deze video zie je hoe vloerisolatie via de kruipruimte geplaatst wordt:

OPTIE 2: bodemisolatie kruipruimte

Is er onvoldoende manoeuvreerruimte voor de isolatiespecialist in je kruipruimte? Dan is isolatiemateriaal aanbrengen op de bodem van de kruipruimte een goed alternatief. Dat gedeeltelijke opvullen van zo’n lage kruipruimte doet een isolatiespecialist doorgaans met de volgende isolatiematerialen:

 

Isolatiematerialen bodemisolatie via kruipruimte

Wanneer je kiest voor bodemisolatie, gebruikt een isolatiespecialist een van de volgende materialen:

 1. Isolatiekorrels: om de bodem van een kruipruimte te isoleren wordt vaak gekozen voor isolatiekorrels. Het gaat meestal om EPS-parels. Ook EPS in de vorm van isolatiechips is mogelijk. Je hebt ongeveer een laag van 30 à 35 cm nodig.
 2. Schelpenisolatie: een natuurlijk alternatief voor EPS is schelpen-isolatie, ontgonnen uit zeeschelpjes. Dit milieuvriendelijke en sterke isolatiemateriaal houdt efficiënt vocht vast en voorkomt dus condensatie op de onderkant van je vloer. Je hebt ongeveer een laag schelpen-isolatie van 25 à 30 cm nodig.

Bodemisolatie kosten: € 20 à 50 per m², incl. btw en plaatsing.

 

Wat is de beste methode om de kruipruimte te isoleren?

Dat is afhankelijk van de hoogte en de staat van de kruipruimte, de ventilatie van de kruipruimte, het aantal m² vloer op de benedenverdieping, het soort vloer (hout of beton)…

TIP: wil je zeker zijn van de beste methode voor vloerisolatie via je kruipruimte? Doe dan een beroep op een ervaren isolatiespecialist. Die kan het best inschatten wat de beste keuze is: isolatie op het plafond of de bodem van je kruipkelder. Ontvang advies op maat.

 

vloerisolatie via kruipruimte

 

Soorten vloerisolatie kruipruimte

Afhankelijk van de gekozen vloerisolatiemethode isoleert een vakman je kruipruimte doorgaans met de volgende isolatiematerialen:

 1. Isolatieplaten

  Harde, drukvaste isolatieplaten (PUR, EPS, PIR, XPS) kan je enkel plaatsen op een vlak plafond in de kruipruimte. De kruipruimte moet ook voldoende groot zijn om deze platen te kunnen hanteren bij de verankering op het plafond. Voor het dichten van de kieren gebruikt een isolatiespecialist PUR-schuim. Aangezien isolatieplaten minder praktisch zijn in een kruipruimte, liggen de arbeidskosten hoger.

 2. Isolatieschuim

  Een isolatiespecialist kan vlot en efficiënt een naadloze isolatieschil aanbrengen op het plafond van de kruipruimte met isolatieschuim. Je kan hierbij kiezen uit PUR-schuim of icynene. Die laatste heeft een open celstructuur. Daardoor kan deze spuitisolatie ademen en is het erg geschikt voor de isolatie van houten vloeren. Liggen er leidingen op het plafond? Dan zijn isolatieplaten sowieso geen optie en moet je wel kiezen voor spuitisolatie. Zo bespaar je ook flink op de arbeidskosten.

 3. Isolatieschelpen, -korrels of -chips

  Is de kruipruimte lager dan 45 cm? Dan kan je niet anders dan kiezen voor bodemisolatie in de kruipruimte. Zowel isolatieschelpen, isolatieparels als isolatiechips uit EPS zijn daarvoor erg geschikt. Die isolatielaag houdt het vocht en eventuele geur doeltreffend tegen.

TIP: vraag voorstellen aan bij meerdere isolatiespecialisten om een goed zicht te krijgen op de isolatiemogelijkheden. Zo krijg je adviezen op maat en kan je het meest geschikte isolatiemateriaal kiezen tegen een correcte prijs. Ontvang offertes op maat.

 

Kosten vloerisolatie kruipruimte

De kosten voor vloerisolatie via de kruipruimte bedragen gemiddeld € 20 à 55 per m² (incl. btw en plaatsing). De exacte prijs hangt vooral af van de oppervlakte van de kruipkelder, de gekozen isolatiemethode en het gebruikte isolatiemateriaal. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de kosten voor de isolatie van een kruipruimte per isolatiemethode en -materiaal:

Methode vloerisolatie kruipruimtePrijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Plafond kruipruimte isoleren
EPS-isolatieplaten€ 20 à 25
PUR-isolatieplaten€ 20 à 25
PUR-schuim€ 25 à 35
Icynene€ 25 à 40
Bodem kruipruimte isoleren
EPS-parels of -chips€ 20 à 35
Schelpen-isolatie€ 35 à 50

LET OP: de kosten kunnen verschillen per isolatiespecialist. Je vraagt daarom best offertes aan bij meerdere experts. Zo kan je niet alleen gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen… vergelijken. Start hier je aanvraag.

 

 

Waarop letten bij het isoleren van de kruipruimte?

Bij het isoleren van de kruipruimte houdt een isolatiespecialist rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Toegang tot de kruipruimte: een isolatiespecialist kan de kruipkelder meestal betreden via een kruipluik. Is er geen directe toegang tot de kruipruimte? Dan kan de isolatiespecialist, op een plaats waar het niet stoort en opvalt, een gat in de zijmuur of in de vloer maken om de kruipruimte op te vullen met isolatiemateriaal. Na de isolatiewerken maakt hij dit gat dan weer mooi dicht.
 • Bodemfolie in de kruipruimte: je kan isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte combineren met bodemfolie in de kruipruimte. Zo voorkom je de verdamping van vocht in de kruipkelder, vermijd je muffe geurtjes, … Let op: enkel en alleen een bodemfolie in de kruipruimte houdt wel vocht tegen, maar biedt geen thermische vloerisolatie via de kruipruimte.
 • Type vloer op de benedenverdieping: Wil je de vloer van je benedenverdieping (bv. garagevloer) isoleren? Dan heeft het soort vloer een invloed op de isolatiemethode en -materiaal. Zo is bodemisolatie in de kruipruimte geen goed idee bij een houten vloer omdat resterend vocht het hout zou kunnen aantasten. Een specialist zal in dat geval eerder voor icynene of PUR-schuim tegen het plafond van de kruipruimte kiezen. Bij een betonnen vloer heeft gespoten PUR-schuim dan weer het beste rendement.

 

FAQ vloerisolatie kruipruimte

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over vloerisolatie via de kruipruimte. Met specifieke vragen kan je steeds terecht bij een isolatiespecialist in jouw buurt. • Zijn er subsidies voor het isoleren van de kruipruimte?
  Wanneer je je vloer laat isoleren via de kruipruimte, kan je de kosten drukken met een aantal subsidies en financiële voordelen. Zo maak je aanspraak op de ISDE, de SVVE (enkel voor VvE’s), regionale subsidies, het verlaagd btw-tarief van 9% bij woningen ouder dan 2 jaar… Zo is de investering in vloerisolatie nog sneller terugverdiend.


 • Moet je ook je kruipluik isoleren?
  Een kruipluik is niet helemaal sluitend. Voor een optimale isolatie van je kruipruimte, moet je dus ook je kruipluik isoleren. Dit doe je met een tochtband of tochtstrips. Wil je vloerbedekking bovenop het kruipluik plaatsen? Dan kan je ook kiezen voor flexibele isolatie.


 • Kan ik mijn kruipruimte zelf isoleren?

  Je kan eventueel zelf je kruipruimte isoleren als je een ervaren doe-het-zelver bent en over het juiste gereedschap beschikt. Hou er wel rekening mee dat de keuze voor het isolatiemateriaal veel beperkter is als je je kruipruimte zelf isoleert. Wil je het plafond van de kruipkelder isoleren, dan kan je enkel voor isolatiedekens of -platen kiezen. Spuitisolatie (PUR-schuim of icynene) kan namelijk enkel geplaatst worden door een isolatiespecialist.

  Hoewel je dus zelf je kruipruimte kan isoleren, raden we toch aan om een ervaren isolatiespecialist in te schakelen voor deze klus. Hij zorgt niet alleen voor een correcte en vlotte plaatsing, maar adviseert je ook de meeste geschikte isolatiemethode en het beste isolatiemateriaal. Bovendien maak je enkel aanspraak op subsidies en andere financiële voordelen als je samenwerkt met een professionele isolatiespecialist.
  Kom in contact met experts in jouw buurt. • Is ventileren nodig na isolatie van de kruipruimte?
  Vloerisolatie via de kruipruimte voorkomt dat vocht condenseert tegen de onderkant van de vloer van de benedenverdieping. Daarbij blijft ook een lichte ventilatie van de kruipruimte via openingen in de gevel aangeraden. Zo vermijd je o.a. een hoge concentratie van het schadelijke radongas, vermijd je een onaangename geur in de kruipkelder, …


 • Welke vloerisolatie voor een vochtige kruipruimte?
  Heb je een vochtige kruipruimte, kies dan voor een isolatiemateriaal dat ongevoelig is voor vocht en dus ook in vochtige omstandigheden goed blijft presteren. In een vochtige kruipkelder kies je best voor bodemisolatie, eventueel in combinatie met vloerisolatie. EPS-korrels zijn in dit geval de meest populaire keuze. Ze blijven drijven op vocht en stoten ook vocht af, waardoor het vocht op de bodem blijft staan en niet meer in je woning kan dringen.


 • Kan je ook een vloer isoleren zonder kruipruimte?

  Heeft je woning geen kruipkelder? Je vloer isoleren zonder kruipruimte is wel degelijk mogelijk. In dat geval isoleert een vakman je vloer niet via de kruipruimte, maar langs boven. Er zijn 2 opties:

  1. Vloer uitbreken en isoleren: heb je weinig opbouwhoogte ter beschikking? Of is je huidige vloerbekleding in slechte staat? Dan wordt er meestal voor gekozen om de bestaande vloer uit te breken. Zo is er voldoende opbouwhoogte ter beschikking voor een isolatielaag (PUR-schuim, drukvaste isolatieplaten, …) met daarop een nieuwe vloerafwerking.
  2. Isolatie op bestaande vloer: wil je je vloer langs boven isoleren zonder breken? Dan kan je ook bovenop je bestaande vloer een dunne isolatielaag (bv. PIR-platen of PUR-schuim) + een nieuwe vloerafwerking laten plaatsen. Hierbij is het wel belangrijk dat de bestaande vloer in goede staat is en dat de vloeropbouw niet te dik wordt. Anders moet je ook de hoogte van je deuren, … aanpassen.

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten