Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PUR vloerisolatie

Wil je je vloer eenvoudig en efficiënt laten isoleren? Dan is PUR-vloerisolatie een ideale keuze. Je kan kiezen voor dit kunststof hardschuim in 2 uitvoeringen: PUR-isolatieplaten of gespoten PUR-schuim. Maar welke soort PUR-isolatie kies je nu best voor je vloer? Hoeveel kost PUR vloerisolatie per m²? En waarom doe je best een beroep op een isolatiespecialist? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten PUR vloerisolatie
Hoe PUR vloerisolatie plaatsen?
Kosten PUR vloerisolatie
Zelf vloer isoleren met PUR of vakman?
Alternatieven voor PUR vloerisolatie
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Wat is PUR vloerisolatie?

PUR staat voor polyurethaan, een kunststof isolatiemateriaal dat vooral gebruikt wordt voor de isolatie van vloeren en daken. Het bestaat in 2 vormen: PUR platen en PUR schuim. Je vloer isoleren met PUR heeft verschillende voordelen:

 • Snel geplaatst
 • Milieuvriendelijk
 • Hoge isolatiewaarde (Ook bij een geringe dikte. Het is dus een goede keuze wanneer je een beperkte opbouwhoogte hebt en dus enkel een dunnere isolatielaag kan aanbrengen.)
 • Naadloze isolatielaag
 • Geen uitvullaag meer nodig voor de leidingen

Vloer isoleren met PUR? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van vloerisolatie specialisten in jouw regio. Start hier jouw aanvraag.

vloerisolatie gespoten pur

 

Soorten PUR vloerisolatie

Wil je graag je vloer isoleren met PUR-isolatie? Dan kan je kiezen uit PUR-isolatieplaten en gespoten PUR-schuim. We zetten beide soorten op een rij:

 

PUR isolatieplaten

PUR platen zijn harde, drukvaste isolatieplaten. Enkele eigenschappen van PUR-isolatieplaten op een rij:

 • Hoge isolatiewaarde: PUR platen hebben een hoge isolatiewaarde en isoleren dus ook goed bij een geringe dikte. Ze hebben ook een iets hogere isolatiewaarde dan gespoten PUR-schuim.
 • Verschillende uitvoeringen: isolatieplaten zijn beschikbaar in verschillende vormen, groottes en diktes. Er zijn ook isolatieplaten met een dampscherm aan 1 kant om vocht tegen te houden.
 • Tand- en groefsysteem: PUR platen zijn verkrijgbaar met een tand- en groefsysteem voor een naadloze plaatsing zonder koudebruggen.
 • Meteen beloopbaar: de isolatieplaten zijn direct beloopbaar na de plaatsing.
 • Uitvullaag nodig: je hebt een extra uitvullaag nodig om de leidingen weg te werken.
 • Enkel op vlakke ondergrond: je kan isolatieplaten enkel gebruiken op een vlakke ondergrond.
 • Duurder dan PUR schuim: PUR platen zijn iets duurder dan PUR-schuim als je samenwerkt met een vakman (meer arbeidskosten + uitvullaag nodig).

Wanneer aangeraden? Bij (vlakke) vloeren met een beperkte opbouwhoogte.

Prijs PUR isolatieplaten: € 25 à 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

PUR schuim

Behalve met isolatieplaten kan je ook je vloer isoleren met gespoten PUR-schuim. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste eigenschappen:

 • Snelle plaatsing: de plaatsing van PUR schuim is nog eenvoudiger en sneller dan die van PUR platen. Een isolatiespecialist spuit het schuim gewoon met een pistool op het te isoleren oppervlak. Zo spaar je arbeidskosten uit.
 • Naadloze afdichting: PUR schuim vormt 1 naadloze isolatielaag met een optimale luchtdichtheid en dicht alle kieren, spleten en hoeken perfect.
 • Isolatie- en uitvullaag in 1: je hebt geen extra uitvullaag nodig voor de leidingen.
 • Vormvast: PUR schuim is stabiel, vormvast en snel uitgehard. Er is dus geen risico op verzakkingen.
 • Isolatiedikte zelf te kiezen: de isolatiedikte is perfect te kiezen in functie van de beschikbare opbouwhoogte.
 • Goedkoper dan PUR platen: gespoten PUR is iets goedkoper dan PUR-platen als je samenwerkt met een vakman (minder arbeidskosten + geen uitvullaag nodig).
 • Chemisch product: PUR schuim wordt tijdens het aanbrengen gevormd door een exotherme reactie van 2 componenten. Wanneer het schuim uithardt, komen er stoffen vrij. Daarom draagt een isolatiespecialist altijd beschermingsmateriaal en is het belangrijk om je woning goed te verluchten.

Wanneer aangeraden? Bij oneffen vloeren.

Prijs PUR schuim: € 25 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Kies ik best voor PUR platen of PUR schuim?

Ga je nu beter voor PUR-platen of PUR-spuitisolatie om je vloer te isoleren? Dat hangt van jouw specifieke situatie af. Wil je een naadloze isolatielaag met optimale luchtdichtheid? Dan kies je beter voor gespoten PUR-schuim. Gaat het om een kleine oppervlakte, wil je de werken zelf uitvoeren en heb je een vlakke vloer, dan kan je kiezen voor isolatieplaten.

TIP: een isolatiespecialist helpt je de juiste keuze te maken. Ontvang gratis advies en prijzen op maat voor vloerisolatie via onze gratis offerteservice.

 

Hoe PUR vloerisolatie plaatsen?

Bij PUR-vloerisolatie kan je dus kiezen uit isolatieplaten en spuitisolatie. Maar hoe verloopt de plaatsing van deze isolatiematerialen? Er zijn 2 mogelijke methodes:

 

Vloer isoleren langs boven

Je vloer isoleren langs boven kan enkel als je ook van plan bent een nieuwe vloerbedekking te plaatsen. Je vloer langs boven isoleren is mogelijk met zowel PUR isolatieplaten als isolatieschuim:

 • PUR isolatieplaten: je vloer langs boven isoleren met drukvaste, harde platen is mogelijk als er voldoende opbouwhoogte beschikbaar is. Lopen er leidingen over je vloer of vertoont je vloer veel oneffenheden? Dan heb je eerst een extra uitvullaag nodig, wat extra tijd en budget vraagt.
 • PUR schuim: dit is 1 van de meest gebruikte materialen om de vloer langs boven te isoleren. Voordelen zijn de snelle plaatsing, vrije keuze aan isolatiedikte en perfecte aansluiting op een oneffen ondergrond.

 

Vloer isoleren langs onder

Als je een (kruip)kelder hebt, kan je het plafond van deze kruipruimte isoleren met PUR. Deze methode is aangewezen als je je bestaande vloer wilt behouden of te weinig opbouwhoogte hebt. Let op: de kans op koudebruggen bij deze methode is wel groter. Je vloer langs onder isoleren is mogelijk met:

 • PUR isolatieplaten: is het plafond van je kelder effen en lopen er geen leidingen op? Dan kan je kiezen voor PUR-isolatieplaten. Let op: de plaatsing is moeilijker dan bij PUR-schuim. Je moet de platen verankeren en ze zijn moeilijker te hanteren in kelderruimtes.
 • PUR schuim: liggen er wel leidingen op je kelderplafond? Dan zijn isolatieplaten geen optie. Je kiest dan beter voor PUR-spuitisolatie. Die kan je namelijk eenvoudig aanbrengen rond de buizen. Ook bij een effen kelderplafond gaat de plaatsing van PUR-schuim sneller en vlotter vergeleken met PUR-platen.

 

Wat is de beste methode om je vloer te isoleren met PUR?

Heb je een kelder of toegankelijke kruipruimte? Dan isoleer je je vloer best langs onder. Bij effen plafonds kan je kiezen tussen PUR platen of PUR schuim. Bij oneffen plafonds is PUR schuim de enige mogelijkheid. Is het niet mogelijk om je vloer langs onder te isoleren met PUR? Dan zal je de isolatie langs boven moeten plaatsen.

TIP: of je nu kiest voor vloerisolatie langs boven of langs onder, je doet best een beroep op een ervaren isolatiespecialist. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering. Via onze offertepagina kan je advies en prijsvoorstellen op maat aanvragen bij verschillende isolatiespecialisten in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Lees onder de foto meer over de kosten, voordelen van een isolatiespecialist en alternatieven.

pir platen vloerisolatie

 

Vloerisolatie PUR kosten per m²

De kostprijs van vloerisolatie met PUR hangt af van de oppervlakte van je vloer, de plaatsingswijze (langs boven of onder), de gebruikte soort PUR-vloerisolatie, … Gemiddeld mag je rekenen op deze richtprijzen:

Soort PUR-vloerisolatieGemiddelde prijs per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
PUR-isolatieplaten€ 25 à 45
Gespoten PUR-schuim€ 25 à 40

LET OP: PUR-isolatieplaten zijn iets duurder dan PUR schuim door de extra arbeidskosten voor de plaatsing en de vereiste uitvulchape. Wil je prijzen vergelijken van verschillende isolatiespecialisten? Vraag dan gratis offertes aan via onze offerteservice.

 

Druk de kosten met subsidies en financiële voordelen

Goed nieuws, je kan de kosten voor je vloerisolatie behoorlijk drukken met een aantal subsidies en financiële voordelen, waaronder de ISDE, het verlaagd btw-tarief van 9% op de arbeidskosten, …

Let op: deze financiële voordelen gelden enkel als je samenwerkt met een professionele isolatiespecialist. Vind een vakman in jouw buurt.

 

Zelf vloer isoleren met PUR of vakman inschakelen?

Heb je voldoende ervaring met doe-het-zelven? Dan kan je eventueel zelf PUR-isolatieplaten op de vloer plaatsen langs boven of langs onder. Wil je echter zeker zijn van een sluitende isolatielaag zonder koudebruggen? Dan schakel je best een ervaren isolatiespecialist in. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:

 • Advies op maat: is het mogelijk om de PUR-vloerisolatie op je bestaande vloer aan te brengen of niet? En kies je best voor isolatieplaten of PUR-schuim? Een vakman hakt die knopen samen met jou door.
 • Correcte plaatsing: dankzij de expertise van een isolatiespecialist mag je zeker zijn van een correcte plaatsing van je PUR-vloerisolatie. Zo krijg je een optimale, sluitende isolatieschil die je energiefactuur doet dalen en zorgt voor een zalig warmtecomfort.
 • Hoogwaardig materiaal: een vakman werkt enkel met kwaliteitsvolle PUR-isolatieplaten en PUR-spuitisolatie. Bovendien kan hij deze materialen aankopen aan scherpere prijzen dan particulieren.
 • Efficiënte uitvoering: een isolatiespecialist werkt niet alleen correct, maar ook snel en efficiënt. Zo bespaar je flink op de arbeidskosten, vooral bij vloerisolatie met PUR-schuim.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 2 jaar? Als je samenwerkt met een vakman geniet je dan van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% (enkel voor de arbeidskosten).

TIP: wil je goed kunnen inschatten of doe-het-zelven meer loont dan een vakman inschakelen? Vraag dan gratis offertes aan bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Alternatieven voor PUR vloerisolatie

Is PUR het meest geschikte materiaal om je vloer te isoleren of kies je beter een ander isolatiemateriaal? Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke alternatieven voor vloerisolatie met PUR:

 

1. EPS of PIR isolatieplaten

Naast PUR-isolatie kan je ook kiezen voor isolatieplaten in EPS. Deze piepschuim-platen zijn iets goedkoper en laten zich makkelijk snijden of zagen. Ook PIR-isolatieplaten zijn een mogelijkheid. Dit kunststof hardschuim heeft net als PUR-isolatie een grotere isolatiewaarde dan EPS.

Toepassingen: vloer isoleren langs boven en langs onder.

Prijs: 20 à 25 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

 

2. Isolerende chape

Er bestaan verschillende soorten isolatiechape voor je vloer: op basis van EPS of PUR-granulaten, schuimbeton, … Let op: dit zijn geen volwaardige alternatieven voor de klassieke isolatiematerialen. Wil je een optimale isolatiewaarde bereiken? Dan is het nodig om de isolerende chape te combineren met isolatieplaten of PUR-schuim.

Toepassingen: vloer isoleren langs boven.

Prijs: 25 à 35 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

 

Welke vloerisolatie kiezen?

Welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw vloer, hangt af van diverse factoren: de gewenste dikte van de isolatielaag, je budget, de gekozen isolatiemethode, … Om zeker te zijn van de juiste keuze, schakel je best een ervaren isolatiespecialist in. Hij houdt rekening met jouw woonsituatie en stelt je het meest geschikte materiaal voor. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten