Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kelder isolatie

Moet je je kelder isoleren of niet? Als vloerisolatie langs boven geen optie is, is kelder isolatie zeker een goed alternatief. Je kan dan je kelderplafond isoleren, maar ook je keldervloer isoleren is in bepaalde situaties mogelijk. Welke van deze opties kies je? Na het lezen van dit artikel kan je een weloverwogen keuze maken.

Ga snel naar:
OPTIE 1: kelder isolatie via het plafond
OPTIE 2: kelder isolatie via de bodem
CONCLUSIE: welke kelderisolatie kies ik best?

Vergelijk gratis offertes!

 

 

Waarom laat ik kelder isolatie plaatsen?

Heb je geen vloerrenovatie voor ogen? En heb je onvoldoende opbouwhoogte voor isolatie bovenop je huidige vloer? Geen enkel probleem, dan kan je ook kelderisolatie laten aanbrengen. Of het nu gaat om kelder isolatie tegen het plafond of op de bodem, bij beide werkwijzen profiteer je van:

 • Meer woon- en warmtecomfort: laat je je vloer isoleren via je kelder? Ook dan heb je veel minder last van warmtelies en voelt je vloer warmer aan. Kortom, je hebt nooit meer koude voeten in huis!
 • Lagere energiefactuur: minder warmteverlies betekent dat je minder hoeft te stoken. Kelder isolatie is dus niet alleen een zegen voor je wooncomfort, maar ook voor je energiefactuur.
 • Geen vochtproblemen in de kelder: dankzij isolatie tegen het kelderplafond voorkom je dat vocht condenseert tegen de onderkant van je benedenvloer. Heb je dan weer last van grondwater op je kelderbodem? Dan vormt een stevige laag bodemisolatie een echte meerwaarde. Naast isolatie zorg je trouwens best ook voor voldoende ventilatie in je kelder.
 • Snelle plaatsing zonder breekwerk: je kelder isoleren aan de binnenzijde gaat erg snel en vergt geen sloopwerk. Binnen 1 dag is je kelder helemaal geïsoleerd. Daardoor betaal je ook behoorlijk weinig arbeidskosten voor zo’n project.
 • Geen zorgen over opbouwhoogte: isolatie bovenop je huidige vloer is niet vanzelfsprekend. Bij een te dikke isolatielaag moet je al snel je deuren, plinten, … aanpassen. Over dergelijke werken moet je je geen zorgen maken bij kelder isolatie. Je vloer blijft helemaal onaangeroerd en je hoeft je dus geen zorgen te maken om de opbouwhoogte.

Keldervloer of kelderplafond isoleren? Voor een optimaal eindresultaat en een eerlijke prijs werk je altijd samen met een ervaren isolatiespecialist. Start je gratis aanvraag hier!

 

OPTIE 1: kelder isolatie via het plafond

kelder isolatie

Is je (kruip)kelder toegankelijk en hoger dan 40 cm? Dan kan je in de meeste gevallen vloerisolatie laten aanbrengen tegen je kelderplafond. Zo kan de koude lucht uit je kelder niet naar boven dringen en verlies je geen warmte van je bewoonde ruimtes.

 

Mogelijke materialen voor de isolatie van je kelderplafond

Laat je isolatie aanbrengen tegen je kelderplafond? Dan heb je de keuze tussen drukvaste isolatieplaten, spuitisolatie of isolatiedekens van minerale wol. De opties op een rijtje:

 1. Drukvaste isolatieplaten: is je kelderplafond egaal en lopen er geen kabels en buizen langs? Dan is het mogelijk om kunststof isolatieplaten tegen dat plafond te verankeren. Let wel op: zulke platen zijn moeilijker om te hanteren dan bv. spuitisolatie, zeker in kleine en lagere ruimtes.
 2. Spuitisolatie: de snelste methode om het plafond van je kelder te isoleren is ongetwijfeld spuitisolatie. Een isolatiespecialist kan dat materiaal namelijk makkelijk rond buizen en leidingen aanbrengen. Bij een betonnen ondervloer is PUR-schuim een populaire keuze en bij houten vloeren is het ademende icynene verreweg de beste optie. De dikte van de isolatielaag bepaal je helemaal zelf.
 3. Isolatiedekens: naast het gespoten icynene zijn bij houten vloeren ook isolatiedekens van minerale wol nog een mogelijkheid. Een vakspecialist kan die relatief snel aanbrengen tussen de houten balken van je benedenvloer. Rots- en glaswol zijn namelijk erg flexibel. Ook hier kan het vocht ontsnappen uit het isolatiemateriaal, waardoor je vochtproblemen voorkomt.

Advies op maat nodig? Een isolatiespecialist analyseert eerst jouw kelderplafond en stelt dan het meest aangewezen isolatiemateriaal voor. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat!

 

Prijs kelderplafond isoleren

De precieze kosten voor kelder isolatie hangen vooral af van het gekozen materiaal, en liggen tussen € 20 – 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Maar daarnaast spelen natuurlijk ook de oppervlakte, de dikte van de isolatielaag, de moeilijkheidsgraad van de werken, … een rol. Een rijtje met prijzen per materiaal:

Type isolatiemateriaalGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Harde isolatieplaten€ 20 à 45
PUR-schuim€ 30 à 40
Icynene€ 25 à 40
Minerale wol € 20 à 35

Een totaalprijs voor je project? Geen probleem, je kan gratis prijsvoorstellen aanvragen bij meerdere experts in je buurt via onze offerteservice. Zo vergelijk je niet alleen de prijzen voor kelderisolatie, maar ook adviezen, materialen, … Begin met vergelijken!

 


OPTIE 2: kelder isolatie via de bodem

kelderisolatie

Heb je een lage kruipkelder met weinig ruimte om je te bewegen? Dan is de isolatie van je kelderplafond niet het slimste idee en misschien niet eens mogelijk. Gelukkig bestaat er ook in deze situatie een goede oplossing: bodemisolatie. Hierbij brengt een expert isolatiemateriaal aan op de vloer van je kelder met een speciale slang.

 

Mogelijke materialen voor de isolatie van je keldervloer

De vloer of het plafond van je kelder isoleren zijn 2 totaal verschillende projecten. Ze vergen dus ook andere materialen voor een optimaal eindresultaat. Welke soorten isolatie zijn dan het beste voor keldervloerisolatie? We zetten de 3 populairste opties op een rijtje:

 1. Isolatieparels: dit zijn bolletjes van piepschuim die uitstekend geschikt zijn voor erg lage kruipkelders. Deze EPS-parels zijn namelijk erg licht en een vakspecialist kan ze snel in je kruipruimte blazen. Bovendien zijn isolatieparels goed bestand tegen schimmels en rot. Staat er grondwater in je kruipkelder? Dan blijven ze gewoon drijven en verliezen ze hun isolerende werking niet.
 2. Isolatiechips: ook isolatiechips van EPS kan een expert makkelijk op je kelderbodem aanbrengen. Net als parels zijn die relatief licht én vochtwerend. Heb je een minder lage kruipruimte? Dan kies je beter voor chips. Je kan ze dan bv. makkelijker verplaatsen. Zo blijft je kruipkelder beter toegankelijk.
 3. Schelpen-isolatie: dit type isolatie bestaat uit ontgonnen zee-schelpjes. Die houden het vocht in je kelder optimaal vast. Het isolerende vermogen ligt dan weer wat lager in vergelijking met isolatieparels en -chips. Schelpenisolatie is dus vooral geschikt als er behoorlijk wat grondwater in je kelder staat. Hou er ook rekening mee dat de schelpen minstens 10 cm boven dat grondwaterpeil moeten uitsteken.

Advies op maat nodig? Een isolatiespecialist analyseert eerst jouw kelderbodem en stelt dan het beste isolatiemateriaal voor. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat!

 

Prijs keldervloer isoleren

Ook voor het isoleren van je keldervloer verschillen de prijzen op basis van het materiaal, de dikte van de isolatielaag, … Gemiddeld mag je hiervoor rekenen op € 20 – 55 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Een kort overzicht:

Type isolatiemateriaalGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Isolatieparels€ 25 à 35
Isolatiechips€ 20 à 30
Schelpen-isolatie€ 35 à 55

TIP: de kosten kunnen ook verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Leg daarom altijd de voorstellen van meerdere experts naast elkaar. Zo kan je al hun kostenposten vergelijken, net als hun specifieke adviezen. Start je aanvraag hier!

 


CONCLUSIE: welke kelder isolatie kies ik?

Wil je graag je vloer isoleren via de kelder? En twijfel je nog of je jouw kelderplafond óf keldervloer isoleert? De juiste keuze hangt vooral af van de volgende factoren:

 • Toegankelijkheid van de (kruip)kelder: dit is misschien wel het belangrijkste criterium om de werkwijze voor je kelderisolatie te bepalen. Is je kelder namelijk toegankelijk genoeg? Dan laat je het isolatiemateriaal tegen het kelderplafond aanbrengen. Zo haal je een hoger rendement en heb je minder warmteverlies. Bodemisolatie is dan weer vooral geschikt voor lage kruipkelders.
 • Vochtproblemen in de kelder: staat er behoorlijk wat grondwater in je kelder? Dan is het in de meeste gevallen aangeraden om bodemisolatie te laten aanbrengen. Zo kan dat vocht moeilijker verdampen en voorkom je schimmels en rot. Gaat het maar om een klein beetje grondvocht? Dan kan je ook vloerisolatie tegen je kelderplafond combineren met een bodemfolie.
 • Benodigd rendement van de isolatie: kelder isolatie via het kelderplafond haalt sowieso een beter rendement dan via de keldervloer. Bij bodemisolatie zit er namelijk nog een luchtlaag tussen de isolatie en de onderkant van de benedenvloer. Dat is niet het geval als je je kelderplafond isoleert. Bij die laatste methode is de benedenvloer zelf mee geïsoleerd.
 • Type benedenvloer: bij een houten ondervloer is bodemisolatie niet aan te raden. Er is dan namelijk nog een kans dat resterend vocht uiteindelijk alsnog het hout aantast. Zo’n soort vloer laat je, indien mogelijk, dus isoleren door het materiaal aan te brengen tegen je kelderplafond.

 

TIP: laat je kelder eerst analyseren door een vakspecialist!

Wil je 100% zeker zijn van de beste methode om je kelder te isoleren? Laat dan een isolatiespecialist langskomen voor een gratis inspectie. Na die analyse geeft zo’n expert je namelijk advies over de meest aanbevolen oplossing voor jouw kelder. Bovendien isoleert een vakspecialist je kelder helemaal zoals het hoort.

Vrijblijvend in contact komen met isolatiespecialisten in je buurt? Geen probleem, daarvoor hoef je alleen het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten