Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Steenwol vloerisolatie: toepassingen & prijs

Wil je jouw vloer optimaal isoleren? Zowel op thermisch als akoestisch gebied? Sla 2 vliegen in 1 klap met steenwol vloerisolatie. Deze minerale wol op basis van gesmolten vulkanisch gesteente is geschikt voor beneden-, verdiepings- én zoldervloeren. Hier lees je alles over de voordelen, toepassingen, prijzen, … van vloerisolatie met steenwol!

Ga snel naar:
Mogelijke toepassingen
Steenwol vloerisolatie: prijs
Zelf plaatsen of vakspecialist inschakelen?
Alternatieven voor rockwool vloerisolatie
Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Waarom mijn vloer isoleren met steenwol?

Steenwol staat ook wel bekend als rotswol of rockwool. Dit veelzijdige isolatiemateriaal ontstaat door vulkanisch gesteente te versmelten en te spinnen tot woldraden. Daarmee maken fabrikanten dan flexibele isolatiedekens of halfstijve isolatieplaten. Naast daken en binnenmuren is steenwol ook ideaal voor vloerisolatie. Dat komt door deze voordelen:

 • Goede thermische isolatie: met rotswol voorkom je warmteverlies via je vloer. Zo verhoogt je wooncomfort en daalt je maandelijkse energierekening.
 • Uitstekende geluidsisolatie: de thermische isolatiewaarde van steenwol is goed, maar qua geluidsisolatie scoort dit natuurlijke materiaal nóg beter. Daarom is rotswol erg populair voor de isolatie van vloeren tussen 2 bewoonde ruimtes: verdiepingsvloeren en eventueel ook zoldervloeren.
 • Goede brandveiligheid: deze minerale wol is niet brandbaar en maakt je woning dus een stuk veiliger. Daarom gebruiken experts dit materiaal ook vaak voor technische isolatie (leidingen, luchtkanalen, …).
 • Makkelijk en snel te plaatsen: dekens of halfstijve platen van rockwool zijn behoorlijk flexibel en daarom ook makkelijk te gebruiken. Dat is minder het geval bij harde kunststof isolatieplaten.
 • Lange levensduur: een natuurlijk materiaal als steenwol gaat tot wel 75 jaar mee. Bovendien behoudt je laag vloerisolatie ook moeiteloos zijn isolatiewaarde.
 • Dampopen en ademend: in tegenstelling tot kunststof isolatie is rotswol niet dampdicht. Dat betekent dat vocht kan ontsnappen en verdampen uit dit materiaal. Zo krijg je niet met vochtproblemen te maken, wat met name belangrijk is bij houten vloeren.

Jouw vloer isoleren met steenwool? Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere gespecialiseerde isolatiebedrijven. Zo vergelijk je snel en eenvoudig verschillende offertes voor jouw project. Start je aanvraag hier!

steenwol vloerisolatie

 

Mogelijke toepassingen van steenwol als vloerisolatie

Rockwool is een erg veelzijdig isolatiemateriaal. Je kan probleemloos je houten vloer isoleren met steenwol, maar ook voor betonnen vloeren is dit materiaal zeker geschikt. Hieronder de gangbare toepassingen:

 

1. Kruipruimte isoleren met steenwol

Gaat het om een houten benedenvloer in plaats van beton? Dan is het mogelijk om dekens of halfstijve platen van rockwool tussen de houten balken te klemmen (tegen de onderkant van je benedenvloer). Is er niet zoveel beschikbare ruimte in je kruipruimte of kelder? Dan kan een isolatiebedrijf ook een ademend, dampopen type spuitisolatie als icynene gebruiken. Dat is nog makkelijker te hanteren dan rotswol.

Een goede keuze als… je een houten benedenvloer hebt en de kruipruimte hoog genoeg is.

 

2. Tussenvloer isoleren met steenwol

Bij een verdiepingsvloer speelt de thermische isolatie wel een rol, maar de geluidsisolatie is belangrijker. Daarom is rotswol een uitstekende keuze bij de isolatie van tussenvloeren. Bij houten tussenvloeren brengt een vakspecialist isolatiedekens aan tussen de houten balken. Maar ook bij betonnen tussenvloeren kan je rockwool gebruiken. In dat geval plaatst de isolatiespecialist een raamwerk op de vloer, die hij dan opvult met rotswol en hierna afwerkt.

Een goede keuze als… je een optimale geluidsisolatie wil creëren.

 

3. Zoldervloer isoleren met steenwol

Zowel een houten als een massieve, betonnen zoldervloer isoleert een vakspecialist probleemloos met steenwol. Hij hanteert daarbij dezelfde werkwijze als bij een tussenvloer. Wil je dat de zoldervloer achteraf beloopbaar blijft? Dan kan je achteraf bovenop de isolatielaag een goedkopere vloerafwerking als OSB-platen plaatsen. Gebruik je je zolder als volwaardige woonruimte? Dan kan je ook kiezen voor laminaat, parket of een andere vloerafwerking.

Een goede keuze als… je je zolder enkel als opslagplaats gebruikt of als je van je zolder een woonruimte wil maken (wel in combinatie met dakisolatie in dat laatste geval).

 

TIP: laat je gratis adviseren door een isolatiespecialist in je buurt!

Ben je niet zeker of steenwol het meest geschikte materiaal is voor jouw project? Hoe dik je isolatielaag moet zijn? Hoe je de vloerisolatie het beste afwerkt? Ga dan met je vragen naar een isolatiespecialist actief in je buurt. Die komt dan bij je langs en geeft je graag advies op maat van jouw woonsituatie.

In contact komen met vloerisolatie experts? Dat kan snel en eenvoudig via onze offerteservice. Ontvang meerdere voorstellen voor jouw project!

 

Steenwol vloerisolatie: prijs

Wil je zelf je vloer isoleren met rockwool? Dan betaal je zo’n 20 euro per m² (incl. btw). Als je liever een bedrijf inschakelt, mag je rekenen op een kostprijs van 20 à 35 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hoeveel het je exact kost, hangt vooral af van de moeilijkheidsgraad van je project, de expert die je kiest, …

Vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen vergelijken? Dat kan! Dankzij onze offerteservice ontvang je gratis meerdere offertes voor jouw isolatieproject. Start nu met vergelijken.

 

vloerisolatie steenwol

 

Zelf plaatsen of expert inschakelen?

In tegenstelling tot kunststof isolatie zijn dekens of platen van steenwol makkelijker te plaatsen en beter geschikt voor doe-het-zelvers. Maar is het een goed idee om zelf aan de slag te gaan? Of kies je toch eerder voor een een ervaren isolatiespecialist? We vergelijken beide opties:

 

1. Zelf vloer isoleren met steenwol

Ben je een doorgewinterde klusser? Dan is het zeker mogelijk om zelf je rockwool isolatie te plaatsen. Vooral bij een eenvoudiger project zoals de isolatie van een zoldervloer met OSB-platen als afwerking. Hou er wel rekening mee dat je beschermende kleding en een mondmasker nodig hebt. Anders riskeer je irritatie van je huid, ogen en luchtwegen.

LET OP: als je zelf alle materialen moet kopen, betaal je 21% btw. Bij het inschakelen van een vakbedrijf is dat slechts 9%, op voorwaarde dat je woning minstens 2 jaar oud is.

 

2. Vloer laten isoleren met steenwol

Iets minder ervaring met isolatiewerken? Of gaat het om een complexer project, zoals de isolatie van een tussenvloer? Schakel dan een isolatiespecialist in. Dankzij de kennis van zo’n professional profiteer je van…

 

 • Gericht advies: kies je voor isolatiedekens of isolatieplaten van rockwool? Hoe dik moet je isolatielaag zijn om in aanmerking te komen voor de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie)? En hoe werk je steenwol isolatie idealiter af? Een expert staat je bij met raad en daad.
 • Correcte uitvoering: een isolatiebedrijf plaatst je vloerisolatie met steenwol precies zoals het hoort. Zo’n professional staat dus garant voor een luchtdichte isolatielaag zonder koudebruggen of geluidslekken en met een maximaal rendement.
 • Snelle isolatiewerken: een isolatiespecialist werkt niet alleen correct, maar ook snel. Je bespaart jezelf zo veel tijd én moeite. Bovendien blijven de arbeidskosten ook beperkt.
 • Financiële voordelen: met een vakspecialist profiteer je niet alleen van een verlaagd btw-tarief van 9%. Voor vloerisolatie kom je mogelijk ook in aanmerking voor de ISDE. Dankzij deze financiële voordelen is het inschakelen van een vakbedrijf een stuk goedkoper dan je zou denken!

Op zoek naar een expert op gebied van vloerisolatie? Geen probleem! Solvari brengt je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere professionals. Vraag nu advies en prijzen aan!

 

Mogelijke alternatieven

Naast glas- of steenwol bestaan er natuurlijk nog andere geschikte materialen voor vloerisolatie. Wat kies je voor jouw project? Een korte blik op de 2 populairste alternatieven voor rotswol vloerisolatie:

 

ALTERNATIEF 1 = kunststof isolatieplaten

Naast minerale wol kan je ook voor kunststof isolatieplaten kiezen. Zeker bij de isolatie van betonnen vloeren langs de bovenkant zijn deze platen van bv. PIR of PUR een goede keuze. Die beschikken namelijk over een hogere isolatiewaarde dan rockwool, waardoor je een dunnere isolatielaag nodig hebt voor dezelfde thermische isolatie. Ideaal bij een beperkte opbouwhoogte!

Richtprijs: 15 à 25 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

ALTERNATIEF 2 = spuitisolatie

Voor vloeren is spuitisolatie ook erg populair. Vooral vanwege de snelle plaatsing en de 100% naadloze isolatieschil die je ermee realiseert. Voor betonnen vloeren gebruikt een vakspecialist meestal PUR-schuim, maar voor houten vloeren is het ademende product icynene beter. Vaak is spuitisolatie ook praktischer dan harde isolatieplaten, omdat die laatste minder makkelijk te hanteren zijn in kleinere ruimtes.

Richtprijs: 25 à 35 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welke soort vloerisolatie kies ik?

Rockwool vloerisolatie of kunststof? Flexibele dekens of toch spuitisolatie? Elk isolatieproject vergt eerst een grondige analyse voor een weloverwogen keuze. Voor die inspectie is een ervaren isolatiespecialist de geknipte persoon.

Gratis advies voor jouw project? Kom vrijblijvend in contact met meerdere experts actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten