Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zoldervloer isoleren

Gebruik je je zolder niet als leefruimte? Dan is het een goed idee om je zoldervloer te isoleren in plaats van je dak. Dat is goedkoper én je bespaart nog meer op je energiefactuur. Maar hoe laat je nu je zoldervloer isoleren? Hoeveel kost het isoleren van je zoldervloer? Wat zijn de valkuilen? En waarom schakel je best een vakman in voor deze klus? Je leest er alles over in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe zoldervloer isoleren?
Kosten zoldervloer isoleren
Valkuilen bij de plaatsing
Zoldervloer zelf isoleren of laten isoleren?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Zoldervloer isoleren of dak isoleren?

De bovenste schil (zolder) van je woning isoleren is een slimme investering. Door de isolatie kan de warmte niet naar buiten ontsnappen. Zo bespaar je minstens 25% op je energiefactuur, waardoor je de investering snel terugverdient. Wil je je zolder isoleren, dan kan je kiezen voor dakisolatie of zoldervloerisolatie. Maar wat is de beste keuze?

 • Zoldervloer isoleren: het isoleren van je zoldervloer is vooral aangewezen wanneer je de zolder niet als leefruimte gebruikt. Het is ook goedkoper dan je dak isoleren, omdat het om een beperkter oppervlakte gaat, je minder isolatiemateriaal nodig hebt, de plaatsing vlotter gaat, … Je moet ook minder ruimtes verwarmen in je woning, want dankzij de isolatie warmt je zolder niet mee op met de rest van je woning.
 • Dak isoleren: wil je je zolder wel als leefruimte gebruiken? Dan kies je uiteraard beter voor dakisolatie. Zo is je zolder zelf ook mee geïsoleerd. Je kan kiezen tussen isolatie langs de binnen- of buitenzijde van je dak.
 • Dak en zoldervloer isoleren: een andere mogelijkheid is om zowel zoldervloer- als dakisolatie te plaatsen. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je je zolder wil gebruiken als leefruimte, maar je toch een goede akoestische isolatie wilt tussen je zolder en de ruimtes eronder.

TIP: wat de meest geschikte manier is om je zolder te isoleren, hangt dus af van je persoonlijke wensen en voorkeuren. Een specialist kan je verder adviseren over wat je nu het beste isoleert op basis van jouw situatie en budget. Vind een specialist in de buurt.

 

Hoe zoldervloer isoleren? Mogelijkheden & materialen

Wil je graag je zoldervloer isoleren? De werkwijze voor de plaatsing van de zoldervloerisolatie hangt vooral af van het soort zoldervloer. We maken onderscheid tussen 2 grote categorieën:

 

1. Massieve zoldervloer isoleren (beton)

betonnen zoldervloer isoleren

Wil je een betonnen zoldervloer isoleren, dan plaatst een vakman het isolatiemateriaal boven op de vloer. De dikte van de isolatielaag blijft daarbij beperkt om te veel ruimteverlies te vermijden. Je kan kiezen uit de volgende isolatiematerialen:

 • Drukvaste isolatieplaten: deze platen zijn relatief dun en hebben een hoge isolatiewaarde. Met isolatieplaten blijft je zoldervloer ook beloopbaar.
 • Minerale wol: ga je voor zachtere materialen als glas- of rotswol? Dan installeert de vakman eerst een houten raamwerk op de zoldervloer. Daar plaatst hij de wol dan tussen. Op dat raamwerk kan je vezelplaten als afwerking laten plaatsen.
 • Gespoten PUR: heeft je zolder veel kieren die moeilijk bereikbaar zijn? Dan kan de vakman polyurethaanschuim (PUR) spuiten op je zoldervloer om die te dichten. Als het PUR-schuim uitgehard is, kan je er nadien trouwens op lopen.

 

2. Niet-massieve zoldervloer isoleren (hout)

houten zoldervloer isoleren

Is je zoldervloer gemaakt op een houten draagstructuur? Dan vult de vakman die vloerbalken op met het gekozen isolatiemateriaal. Vaak gebruikte isolatiematerialen om een houten zoldervloer te isoleren:

 • Isolatiedekens van minerale wol: je kan hierbij kiezen uit dekens van glaswol of rotswol. Het gaat om milieuvriendelijke producten die vlot te plaatsen zijn. Moet de zoldervloer beloopbaar blijven? Dan kan je OSB- of vezelplaten op de isolatie laten aanbrengen.
 • Gespoten glaswol: om een houten vloer te isoleren kan een vakman glaswol ook in de vorm van vlokken tussen de draagstructuur blazen. Zo bepaal je de dikte van de isolatielaag volledig zelf. Ook hier zijn houten platen nodig als de zoldervloer beloopbaar moet blijven.

 

Hoe kan ik mijn zoldervloer het best isoleren?

Wat nu de beste methode en het beste isolatiemateriaal is voor je zoldervloer, hangt af van verschillende factoren, zoals je budget, de beschikbare ruimte, je ondergrond, je eigen voorkeuren op vlak van milieuvriendelijkheid…

Als je op zoek bent naar zoldervloerisolatie die met een dunne laag een hoge isolatiewaarde biedt, zijn isolatieplaten bv. ideaal. Heb je veel hoeken en kieren? Dan kan je je zoldervloer beter laten isoleren met glaswol.

Ontvang advies op maat! Een isolatiespecialist kan je adviseren over het meest geschikte isolatiemateriaal en houdt daarbij rekening met jouw situatie, voorkeuren en budget. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Zoldervloer isoleren kosten

Wil je je zoldervloer isoleren, dan kan je rekenen op een gemiddelde prijs tussen 20 en 40 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte kosten voor zolderisolatie hangen in de eerste plaats af van het gekozen isolatiemateriaal, de gewenste dikte, de oppervlakte van je zolder en de eventuele vloerafwerking (OSB- of vezelplaat). In de tabel hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde kosten voor de mogelijke manieren om je zolder te isoleren:

Soort isolatieGemiddelde prijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Totaalprijs voor een gemiddelde rijwoning
(excl. btw en incl. plaatsing
Zoldervloerisolatie€ 20 à 40€ 1.000 à 3.000
Dakisolatie langs binnen€ 20 à 50€ 1.600 à 4.000
Dakisolatie langs buiten€ 40 à 100€ 3.200 à 8.000

LET OP: wil je de zolder isoleren, dan kunnen de kosten ook verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Wil je vlot prijzen, maar ook materialen en afwerkingen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Druk de kosten van zoldervloer isolatie met subsidies!

Als je je zoldervloer laat isoleren door een erkende vakman, kan je de kosten drukken met verschillende subsidies en financiële voordelen:

 • Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE): sinds januari 2023 vervangt deze subsidie de SEEH en de ISDE voor VvE’s. In tegenstelling tot de SEEH, kan je deze subsidie ook aanvragen voor slechts één isolatiemaatregel. Voor zoldervloerisolatie bedraagt deze subsidie € 4 per m². 
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): als particulier kan je dan weer aanspraak maken op de ISDE. Voor zoldervloerisolatie kan je onder bepaalde voorwaarden een subsidie ontvangen van € 4 per m². 
 • Gemeentelijke subsidie dakisolatie: sommige gemeentes reiken ook subsidies uit voor dak- en zoldervloerisolatie. De voorwaarden kunnen wel verschillen van gemeente tot gemeente.
 • Verlaagd btw-tarief: als je samenwerkt met een erkende isolatiespecialist geniet je voor de arbeidskosten van het verlaagde tarief van 9% in plaats van 21%. Je woning moet wel ouder zijn dan 2 jaar.
 • Energiebespaarlening: je kan goedkoop geld lenen bij het Nationaal Warmtefonds als je energiebesparende maatregelen laat uitvoeren aan je eigen woning. De looptijd varieert van 7 tot 20 jaar.

TIP: je kan alleen gebruik maken van bovenstaande financiële voordelen en subsidies als je samenwerkt met een erkende vakman. Zo’n specialist kan je bovendien ook helpen bij de aanvraag van de premies. Op zoek naar een erkende isolatiespecialist actief in jouw buurt? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 

zoldervloer isolatie

 

 

Valkuilen bij plaatsing zoldervloerisolatie

Als je je zoldervloer isoleert, zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar je best op let. We zetten de belangrijkste hieronder op een rijtje en gaan ook verder in op de mogelijke valkuilen:

 1. Vergeet het dampscherm voor je zoldervloer niet

  Of het nu om een massieve of een niet-massieve zoldervloer gaat en ongeacht het soort vloerisolatie, als je je zoldervloer wil isoleren, is er altijd een dampscherm aan de onderkant van de isolatielaag nodig.

  Het gaat meestal om een dampremmende folie van polyethyleen. Dit dampscherm voorkomt dat opstijgend vocht de isolatielaag aantast. Dat is belangrijk, want vochtige isolatie gaat schimmelen en verliest veel van zijn isolerende werking.

 2. Maak je zolder bestand tegen lage temperaturen

  Als je je zoldervloer isoleert, kan de warmte van de woonruimtes niet meer naar boven ontsnappen en wordt je zolder dus ook niet meer verwarmd. Als je dak dan niet geïsoleerd is, kan de temperatuur op je zolder heel sterk dalen en zelfs onder het nulpunt komen.

  Zorg er daarom voor dat je zolder bestand is tegen deze lage temperaturen. Dat geldt zowel voor de spullen die je daar bewaart, als voor de eventuele cv-installaties en leidingen.

 3. Bepaal of je zoldervloer beloopbaar moet zijn

  Afhankelijk van de functie van je zolder, wil je misschien ook dat de vloer nog beloopbaar is. Daar hou je best ook rekening mee bij de isolatie van je zoldervloer.

  Als je een beloopbare zoldervloer wilt, kan je bijvoorbeeld je zolder isoleren met PIR platen. Deze drukvaste en beloopbare isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde bij een beperkte dikte. Zorg ook steeds voor een dragende afwerking. Voor niet beloopbare zoldervloeren kan je ook gewoon gespoten glaswol of minerale wol dekens gebruiken en is de afwerking minder belangrijk.

Wil je zeker zijn van correct geplaatste zoldervloerisolatie? Dan schakel je best een isolatiespecialist in. Deze houdt altijd rekening met alle aandachtspunten en zorgt voor een optimale isolatie van je zoldervloer volgens jouw wensen. Vind en vergelijk isolatiespecialisten in de buurt.

 

Zoldervloer zelf isoleren of laten isoleren?

Je zoldervloer zelf isoleren lijkt misschien een eenvoudige klus, maar bij doe-het-zelven komt meer kijken dan je denkt. Wil je problemen met de isolatie van je zoldervloer vermijden? Doe dan een beroep op een isolatiespecialist. Met zijn vakkennis en ervaring ben je zeker van:

 • Juiste isolatiemateriaal: een vakman kiest de juiste vloerisolatie voor jouw zolder en houdt rekening met jouw budget en specifieke wensen.
 • Snelle en correcte plaatsing: een vakman plaatst het isolatiemateriaal en het dampscherm volgens de regels van de kunst. Zo vermijd je eventueel warmteverlies, koudebruggen en vochtproblemen. Dankzij zijn ervaring gaan het isoleren van je zoldervloer ook snel.
 • Afwerking op jouw maat: wil je graag dat je zoldervloer beloopbaar blijft? Een vakman werkt je vloer af volgens jouw wensen (bv. met OSB- of vezelplaten).
 • Verlaagd btw-tarief: als je samenwerkt met een vakman betaal je voor de arbeidskosten slechts 9% btw in plaats van 21%, op voorwaarde dat je woning ouder dan 2 jaar is.

TIP: met onze offertedienst kan je gratis offertes aanvragen bij isolatiespecialisten die actief zijn in jouw buurt. Vergelijk vrijblijvend voorstellen via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten