Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPS vloerisolatie

Wil je je vloer vlot en doeltreffend isoleren tegen een goedkope prijs? Dan is EPS (ook bekend als piepschuim) een uitstekende keuze. Voor EPS-vloerisolatie kan je kiezen tussen EPS-platen of een EPS-isolatiechape. Welke uitvoering neem je best in welke situatie? En hoeveel kost EPS-isolatie voor je vloer? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten EPS-vloerisolatie
Mogelijke toepassingen
Prijs EPS-isolatie
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Alternatieve isolatiematerialen

 

Wat is EPS-isolatie (piepschuim)?

EPS staat voor ‘geëxpandeerd polystyreen’. We kennen EPS echter beter onder de benamingen ‘piepschuim’ en ’tempex’. Dit veelzijdige isolatiemateriaal ontstaat door de kunststof polystyreen te verhitten. Zo zetten de EPS-parels uit en ontstaan er luchtbelletjes. De uiteindelijke parels bestaan daardoor voor 98% uit lucht en voor 2% uit polystyreen. Daarom is EPS zo licht en ook heel budgetvriendelijk. Je hebt namelijk weinig grondstof nodig om dit materiaal te vervaardigen.

Ook zijn goede isolatiewaarde dankt EPS aan die luchtbelletjes in de parels. Stilstaande lucht isoleert namelijk zeer goed. Je kan EPS-parels verkrijgen in losse vorm (bv. om spouwmuren te na-isoleren) en ook aan elkaar gekleefd tot isolatieplaten (bv. om vloeren, daken en muren te isoleren).

 

Soorten EPS-vloerisolatie

Wil je genieten van een zalig warmtecomfort in je woning én van een lagere energiefactuur? Dan is het belangrijk om je vloer optimaal te isoleren. Bij EPS-vloerisolatie kan je kiezen uit de volgende 2 soorten:

 

1. EPS-isolatieplaten

EPS platen

EPS-vloerisolatie is verkrijgbaar in de vorm van budgetvriendelijke, drukvaste isolatieplaten. Deze piepschuim platen met een bolletjesstructuur hebben een hoge isolatiewaarde en zijn makkelijk te plaatsen. Enkele kenmerken van EPS-platen op een rij:

 • goedkoper dan isolatieplaten in PUR of PIR
 • licht en makkelijk hanteerbaar (EPS-platen laten zich makkelijk snijden of zagen)
 • beloopbaar na de plaatsing
 • ongevoelig voor vocht (daardoor zijn EPS-platen rot- en schimmelvrij, ideaal voor vochtige ruimtes dus)
 • ook verkrijgbaar met een tand- en groefsysteem (dat zorgt voor een goede aansluiting van de platen waardoor er minder risico is op koudebruggen)
 • brandveilig

Richtprijs: 20 à 25 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.
Toepassingen bij vloerisolatie: vloer isoleren langs onder én langs boven

Lees hier meer over de toepassing van EPS-platen bij vloerisolatie.

 

2. EPS-isolatiechape

EPS chape

Naast piepschuim platen bestaat er ook EPS-isolatiechape om je vloer te isoleren. Het gaat om EPS-parels die vermengd zijn met cement, water en verschillende toeslagstoffen. Zo’n EPS-chape is de ideale oplossing als je slechts een beperkte opbouwhoogte hebt voor je vloer. Je hebt namelijk geen aparte uitvullaag nodig.

Let op, de isolatiewaarde van een EPS-chape ligt wel lager dan bij EPS-platen. Heb je voldoende opbouwhoogte? Dan combineer je EPS-chape best nog met een ander isolatiemateriaal zoals isolatieplaten of PUR-schuim. Enkele kenmerken van EPS-isolatiechape op een rij:

 • hard en drukvast (geen risico op verzakkingen)
 • vult alle gaten en holtes (bvb. tussen leidingen) volledig op, met een naadloze isolerende laag zonder koudebruggen als eindresultaat
 • droogt sneller dan een standaard chape
 • zorgt naast thermische isolatie ook voor een betere akoestische isolatie tussen 2 verdiepingen (gedempte contactgeluiden als voetstappen, schuivende stoelen, …)
 • vlot combineerbaar met vloerverwarming
 • net als EPS-platen ongevoelig voor vocht

Richtprijs: 30 à 35 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.
Toepassingen bij vloerisolatie: vloer isoleren langs boven

Lees hier meer over de toepassing van EPS-isolatiechape bij vloerisolatie.

 

Welke type EPS-isolatie kies ik best?

Ga je beter voor EPS-platen of is een isolerende EPS-chape meer aangeraden? Dat is volledig afhankelijk van jouw situatie. Heb je bijvoorbeeld maar een beperkte opbouwhoogte beschikbaar, dan kan EPS-isolatiechape een oplossing bieden. Wil je de vloer langs onder isoleren? Dan kies je bijvoorbeeld beter voor EPS-platen. Enz.

Een vakman geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden van EPS vloerisolatie voor jouw project. Zo ben je zeker dat je een doordachte keuze maakt. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Toepassingen van EPS-vloerisolatie

Met piepschuim isolatie kan je je vloer goedkoop, snel en duurzaam isoleren. Dat kan op 2 manieren, afhankelijk van het feit of je een kelder hebt of niet:

 

1. WEL een kelder = vloer isoleren langs onder met EPS-platen

Beschik je over een kelder? Dan plaatst de isolatiespecialist EPS-platen tegen het plafond van je kelder. Zo bereikt de koude uit de kelder de verwarmde ruimtes in je woning niet. Er ontsnapt ook geen warmte van diezelfde bewoonde ruimtes naar je kelder. Let op, is de kruipruimte te laag? Dan is bodemisolatie ook een mogelijke optie.

Zo’n polystyreen plaat is vochtwerend en daarom dus ideaal voor deze methode. Je loopt namelijk geen risico op schimmel. Nog een groot voordeel van je vloer langs onder isoleren met EPS-platen: er zijn geen breekwerken nodig en je huidige vloer blijft dus intact.

Richtprijs EPS-platen: 20 à 25 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. GEEN kelder = vloer isoleren langs boven met EPS-platen OF EPS-chape

Geen kelder in je woning? Dan moet de isolatiespecialist je bestaande vloer eerst openbreken om dan de EPS-isolatie en een nieuwe vloerbekleding te plaatsen. Hij kan daarbij kiezen voor:

 • EPS-platen (bij voldoende opbouwhoogte): piepschuim platen zijn dikker dan PUR/PIR-isolatieplaten. Voor een optimale vloerisolatie heb je EPS-platen van 10 à 15 cm nodig. Je kiest dus best voor deze EPS-isolatie als je voldoende opbouwhoogte voor je vloer hebt. Let op: de ondergrond moet helemaal effen zijn bij het plaatsen van EPS-platen.
 • EPS-chape (bij beperkte opbouwhoogte): met een EPS-isolatiechape heb je geen aparte uitvullaag nodig om je buizen en leidingen weg te werken. Daarom is dit een goede keuze als je slechts een beperkte opbouwhoogte ter beschikking hebt. De ondergrond hoeft ook niet helemaal effen te zijn bij de plaatsing.

Richtprijs EPS-platen: 20 à 25 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.
Richtprijs EPS-chape: 30 à 35 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Doe een beroep op een isolatiespecialist voor een correcte plaatsing

Of je je vloer nu langs onder of langs boven isoleert, je doet best een beroep op de expertise van een isolatiespecialist. Zo ben je zeker van de juiste EPS-isolatie voor je vloer, de juiste dikte van het isolatiemateriaal, een correcte plaatsing zonder koudebruggen, …

Op zoek naar een isolatiespecialist actief in jouw buurt? Je kan gratis voorstellen aanvragen bij verschillende vakmannen via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Prijs EPS-isolatie

De kostprijs van polystyreen isolatie voor je vloer hangt uiteraard af van de oppervlakte van je vloer, de isolatiemethode (langs boven of onder), het gebruikte isolatiemateriaal, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Soort EPS-isolatieGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
EPS-platen € 20 à 25
EPS-isolatiechape€ 30 à 35

LET OP: deze prijzen kunnen verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Wil je gericht en snel prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Druk de kosten met subsidies en financiële voordelen

Goed nieuws, je kan de kosten voor je vloerisolatie behoorlijk drukken met de volgende subsidies en financiële voordelen:

 • Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH): laat je als VvE 2 of meer energiebesparende maatregelen uitvoeren? Dan kom je voor vloerisolatie in aanmerking voor een subsidie van € 11/m².
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): als particulier kan je aanspraak maken op de ISDE. Voor vloerisolatie kan je een subsidie ontvangen van 11 euro per m². Op voorwaarde dat je minstens nog 1 andere isolatiemaatregel uitvoert of een warmtepomp, zonneboiler, … laat plaatsen.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 2 jaar? Dan geniet je voor vloerisolatie van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21%. Opgelet: dit verlaagde tarief geldt enkel voor de arbeidskosten.
 • Energiebespaarlening: voor vloerisolatie kom je in aanmerking voor een lening met lage rente met een looptijd van 7 à 20 jaar (afhankelijk van het geleende bedrag).
 • Gemeentelijke subsidie: ook sommige gemeentes reiken subsidies uit voor isolatiewerken. De bedragen variëren van gemeente tot gemeente.

Let op, deze financiële voordelen gelden enkel als je samenwerkt met een professionele isolatiespecialist. Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

 

EPS vloerisolatie

EPS-isolatie zelf plaatsen of laten plaatsen?

Kan je EPS-vloerisolatie zelf plaatsen? Of laat je deze klus beter over aan een ervaren vakman? We zetten beide opties kort op een rij:

 

1. EPS-isolatie zelf plaatsen

Een EPS-isolatiechape kan je niet zelf plaatsen. Dat gebeurt met speciaal materiaal en een specifieke techniek waar alleen specialisten in chape- en isolatiewerken ervaring mee hebben. EPS-platen kan je eventueel wel zelf plaatsen, zowel bij isolatie langs boven als langs onder.

TIP: ga enkel zelf aan de slag als je voldoende ervaring en kennis hebt. Bij vloerisolatie moet je namelijk met een aantal zaken rekening houden. Voor een sluitend isolatieschild zonder koudebruggen is bijvoorbeeld niet alleen een correcte plaatsing nodig. Het is ook belangrijk om de werken goed voor te bereiden (openbreken bestaande vloer, effen ondergrond voorzien, …), de juiste dikte van het isolatiemateriaal te kiezen, …

 

2. EPS-isolatie laten plaatsen

Wil je zeker zijn van een sluitend isolatieschild zonder koude- of warmtebruggen? Dan laat je je vloer beter isoleren door een isolatiespecialist. Door zijn ervaring en expertise ben je zeker van:

 • Advies op maat: isoleer je je vloer beter langs onder of langs boven? En kies je best voor een EPS-chape of EPS-platen? Of een combinatie van beide? Een professionele isolatiespecialist helpt je bij het maken van de juiste keuzes.
 • Correcte plaatsing: een isolatiespecialist zorgt voor een naadloze isolerende laag zonder koude- of warmtebruggen. Zo geniet je van een optimaal eindresultaat.
 • Kwaliteitsvol materiaal: een isolatiespecialist werkt enkel met hoogwaardige EPS-isolatie. Bovendien kan hij zijn materialen ook verkrijgen aan een scherpere prijs dan particulieren.
 • Vlotte plaatsing: een isolatiespecialist werkt niet alleen volgens de regels van de kunst, maar ook snel en efficiënt. Zo kan je flink besparen op de arbeidskosten.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 2 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% op de arbeidskosten.

 

Alternatieven voor EPS-vloerisolatie

Wil je je vloer doeltreffend en duurzaam isoleren? Dan kan je naast EPS-isolatie ook nog kiezen voor enkele andere isolatiematerialen. Een kort overzicht:

 

EPS alternatief platen 1. Isolatieplaten in PUR of PIR

Naast EPS-platen kan je ook nog kiezen voor harde, drukvaste isolatieplaten in PUR (polyurethaan) of PIR. Dit kunststof hardschuim heeft een hogere isolatiewaarde dan EPS. Deze isolatieplaten isoleren dus goed bij een geringe dikte en zijn daarom geschikt bij een beperkte opbouwhoogte van je vloer.

Toepassingen: vloer isoleren langs onder en langs boven

Prijs: 20 à 25 euro per m², incl. btw & plaatsing. Ontvang offertes op maat

 

EPS alternatief schuim 2. Gespoten PUR-schuim

In tegenstelling tot isolatieplaten hoeft een vakman PUR-schuim niet op maat te snijden. Hij spuit het gewoon op het te isoleren oppervlak. Zo krijg je een naadloze isolerende laag die bovendien alle buizen en leidingen mooi wegwerkt. Zo heb je geen extra uitvullaag nodig. De plaatsing gebeurt ook snel, waardoor je bespaart op de arbeidskosten.

Toepassingen: vloer isoleren langs onder en langs boven

Prijs: 25 à 30 euro per m², incl. btw & plaatsing. Ontvang offertes op maat

 

EPS alternatief chape 3. Andere isolerende chape

Naast een EPS-isolatiechape kan je ook kiezen voor een isolerende chape op basis van PUR-granulaten of voor schuimbeton. Let op: net als EPS-chape zijn deze alternatieven geen volwaardige vloerisolatie. Voor een optimale isolatiewaarde combineer je zulke isolatiechapes beter met vloerisolatieplaten of met PUR-schuim.

Toepassingen: vloer isoleren langs boven

Prijs: 25 à 35 euro per m², incl. btw & plaatsing. Ontvang offertes op maat

 

TIP: weet je niet zeker welk isolatiemateriaal je best kiest voor jouw vloer? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen. Je kan gratis offertes aanvragen bij verschillende vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten