Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten vloer isoleren

Zowel benedenvloeren, verdiepingsvloeren als zoldervloeren kunnen bestaan uit een houten draagconstructie. Door deze houten vloeren te isoleren zorg je voor een optimaal wooncomfort en een lagere energierekening. Maar hoe kan je het best een houten vloer isoleren? En welke isolatiematerialen zijn het meest geschikt? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen houten vloer isoleren
Hoe houten vloer isoleren?
Geschikte isolatiematerialen
Kosten houten vloer isoleren
Zelf isoleren of laten isoleren?
Vraag gratis je offertes aan

 

Wat bedoelen we met een houten vloer?

De term ‘houten vloer’ kan zowel slaan op de houten draagconstructie van de vloer als op een houten vloerbekleding. Het verschil tussen beide uitgelegd:

 1. Houten draagconstructie: dit is de draagvloer met houten balken waarop plaatmateriaal of houten planken rusten. Vooral in woningen gebouwd vóór 1980 komen houten draagvloeren vaak voor als benedenvloer en verdiepingsvloer. Bij recentere woningen zie je ze vooral voor als zoldervloer. Je kan zo’n houten vloer eenvoudig isoleren tussen die balken.
 2. Houten vloerbekleding: dit is de uiteindelijke vloerafwerking in hout, bv. laminaat of parket. Op een houten draagconstructie komt houten vloerbekleding vaak voor, maar ook linoleum, vinyl, PVC of kurk zijn mogelijke eindvloeren.

BELANGRIJK: als we in dit artikel spreken over een houten vloer gaat het dus om de houten draagconstructie van de vloer, opgebouwd uit houten balken en planken.

houten vloer isoleren

 

 

Voordelen houten vloer isoleren

Of het nu gaat om een zolder-, verdiepings- of benedenvloer, een houten vloer isoleren heeft alleen maar voordelen. Enkele belangrijke vooordelen op een rij:

 • Lagere energierekening: door je houten vloer(en) te isoleren heb je minder last van warmteverlies in je woning. Zo betaal je minder stookkosten en kan je energierekening flink dalen.
 • Hoger woon- en warmtecomfort: met een goede vloerisolatie voelt je vloer veel minder koud aan. Zo geniet je van lekker warme voeten en een beter woon- en warmtecomfort.
 • Minder geluidsoverdracht tussen ruimtes: de akoestische isolatie van een houten vloer is erg belangrijk. Vaak heb je last van geluidsoverdracht tussen verschillende verdiepingen. Denk maar aan stemmen, een radio, schuivende stoelen, … Met geluidswerende isolatiematerialen kan je gelukkig probleemloos je houten vloer akoestisch isoleren.
 • Preventie van vochtproblemen: door een houten vloer te isoleren via de kruipruimte (tegen het plafond van de kruipruimte) kan je voorkomen dat vocht condenseert tegen je houten draagconstructie. Zo vermijd je schimmels, houtrot, … Let op: ook ventilatie en een bodemfolie in je kruipruimte zijn belangrijk om de luchtvochtigheid op peil te houden.
 • Subsidies & financiële voordelen: laat je je houten vloer isoleren? Dan kom je in aanmerking voor diverse subsidies en het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% (als je woning ouder is dan 2 jaar), … Vraag zeker meer uitleg over de mogelijkheid om kosten te drukken aan een isolatiespecialist actief in je buurt.

Hoe houten vloer isoleren?

Bij de isolatie van een houten vloer brengt een isolatiespecialist het isolatiemateriaal doorgaans aan tussen de houten balken van de draagconstructie. Zo’n houten vloer isoleren tussen balken kan zowel bij beneden-, verdiepings- als zoldervloeren. Een kort overzicht:

 

1. Houten benedenvloer isoleren

Er zijn 2 mogelijkheden om je houten benedenvloer te isoleren: aan de onderzijde of langs boven. Welke optie het meest aangewezen is? Dat hangt af van de toegankelijkheid van je kruipruimte:

 • Toegankelijke kruipruimte = houten vloer isoleren langs de onderzijde: beschikt je woning over een goed toegankelijke kruipkelder? Dan is je houten vloer isoleren via die kruipruimte de meest praktische, snelle en budgetvriendelijke isolatiemethode. Een vakman brengt dan het isolatiemateriaal aan tussen de houten balken en tegen de onderkant van je houten draagconstructie.
 • Ontoegankelijke kruipruimte = houten vloer isoleren van bovenaf: ook je houten vloer isoleren zonder kruipruimte is mogelijk, maar deze methode is een stuk arbeidsintensiever. Een vakman moet namelijk de vloerbekleding en de houten planken verwijderen. Dan kan hij het isolatiemateriaal van bovenaf tussen de houten balken van de draagconstructie aanbrengen. Als je het isolatiemateriaal direct op je houten draagvloer plaatst, kan vocht namelijk in het hout dringen en houtrot veroorzaken.

Geschikte isolatiematerialen: dekens of platen van glaswol of rotswol, thermokussens, dampopen spuitisolatie (icynene)
Prijs: 20 à 45 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat. 

 

2. Houten verdiepingsvloer isoleren

Een houten tussenvloer isoleren is belangrijk voor een goede thermische isolatie, maar ook voor een betere geluidsisolatie. Door het gebrek aan gewicht van de houten vloer komt geluidsoverdracht tussen verdiepingen vaak voor. Het gaat om luchtgeluid (stemmen, radio, …) of contactgeluid (stappen, schuivende stoelen, …). Je kan een houten verdiepingsvloer akoestisch isoleren als volgt:

 • Met minerale wol: de isolatiespecialist brengt een laag isolatiemateriaal (rotswol,  (gespoten) glaswol, …) aan in de holle ruimtes onder de houten planken (tussen de dek- en de draagvloer). Zo verminder je het ‘klankkast-effect’ van die holle ruimtes.
 • Met een geluidsisolerende mat: de isolatiespecialist plaatst een elastische, trillingsdempende laag onder de vloerbekleding. De vloerbekleding en eventueel de chape liggen dan los van de omringende wanden en de draagconstructie (‘zwevende vloer’). Zo kunnen die de geluidstrillingen niet verder dragen en geniet je van een goede geluidsisolatie.

Geschikte isolatiematerialen: rotswol, glaswol, houtwol, kokosmat, vlasvilt, kurkplaat, …
Prijs: 20 à 40 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat. 

 

3. Houten zoldervloer isoleren

Gebruik je je zolder niet als leefruimte? Dan is je houten zoldervloer isoleren goedkoper en praktischer dan dakisolatie. Je moet een ruimte minder opwarmen, je hebt minder isolatiemateriaal nodig, de plaatsing gaat sneller, … Bij de isolatie van een houten zoldervloer kiest een vakman voor isolatiedekens of inblaasisolatie:

 • Isolatiedekens: de vakman vult de ruimtes tussen de vloerbalken op met dekens (of halfstijve platen) van minerale wol. Wil je de zolder nog benutten als bv. opslagruimte? Dan brengt de vakman op de vloerbalken en de isolatie nog plaatmateriaal aan (bv. OSB-platen of vezelplaten).
 • Inblaasisolatie: de isolatiespecialist blaast gespoten glaswol tussen de houten draagstructuur van je zoldervloer. Zo bepaal je eenvoudig zelf de dikte van je zoldervloerisolatie. Deze methode gaat erg snel, omdat de vakman geen isolatiedekens op maat moet snijden. Zo spaar je arbeidskosten uit.

Geschikte isolatiematerialen: glaswol, rotswol, Supafil Loft (gespoten glaswol), …
Prijs: 20 à 35 euro per , excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat. 

 

Optimaal eindresultaat? Schakel een isolatiespecialist in!

Wil je zeker zijn van een optimale isolatie van je houten vloer? Doe dan een beroep op een isolatiespecialist. Die houdt rekening met alle aandachtspunten (vereiste isolatiewaarde, dampscherm, kieren en gaten, …) en garandeert je een sluitende isolatielaag zonder koudebruggen. Bovendien gaat zo’n vakman snel te werk en gebruikt hij enkel kwalitatieve materialen om je houten vloer te isoleren.

Op zoek naar een isolatiespecialist actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende vakmannen via onze offerteservice.

 

Geschikte isolatiematerialen

Bij vloerisolatie van een houten vloer is het belangrijk om te kiezen voor dampopen, ‘ademende’ isolatiematerialen. Zo kan eventueel vocht ontsnappen en kan je je houten vloer isoleren zonder houtrot, schimmels, … Dampdichte materialen als EPS of XPS zijn bv. geen goed idee. Ook je houten vloer isoleren met PUR doe je om dezelfde reden beter niet. Welke materialen zijn dan wel geschikt? Een kort overzicht:

 

1. Isolatiedekens

Isolatiedekens van glaswol, rotswol, houtswol, … zijn ideaal voor de vloerisolatie van een houten vloer. Ze zijn namelijk erg flexibel, waardoor ze ook op een ongelijke ondergrond te plaatsen zijn. Bovendien zijn isolatiedekens brandwerend en zorgen ze voor een goede thermische isolatie én een goede geluidsisolatie. Een vakman snijdt ze gewoon op maat en plaatst ze dan tussen de balken van je houten draagstructuur.

Toepassingen: houten benedenvloeren, houten verdiepingsvloeren en houten zoldervloeren
Prijs: 20 à 35 euro per , excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat. 

 

2. Inblaasisolatie

Voor de vloerisolatie van een houten vloer kan je ook isolatiemateriaal laten inblazen. In de meeste gevallen gaat het om gespoten glaswol (Supafil). Zo’n inblaaswol is ideaal voor holle ruimtes als bij houten verdiepingsvloeren en vormt een sluitende, naadloze isolatieschil tussen de dek- en de draagvloer. Ook voor het isoleren van houten zoldervloeren is gespoten glaswol ideaal vanwege de vlotte, efficiënte plaatsing.

Toepassingen: houten verdiepingsvloeren en houten zoldervloeren
Prijs: 20 à 40 euro per , excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat. 

 

3. Spuitisolatie

Een houten vloer isoleren met PUR doe je beter niet vanwege de dampdichtheid. Toch kan je je houten benedenvloer wel degelijk isoleren met spuitisolatie. In plaats van PUR-schuim kan je namelijk icynene laten spuiten op het houten plafond van je kruipruimte. Dit isolatieschuim heeft een open celstructuur. Daardoor kan het ademen, hoopt vocht zich niet op en vermijd je dus houtrot. Bovendien kan een vakman met icynene vlot een naadloze isolatieschil creëren, ook op oneven oppervlakken (bv. leidingen).

Toepassingen: houten benedenvloeren
Prijs: 25 à 40 euro per , excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat. 

 

4. Thermokussens

Met thermokussens voorkom je dat de warmte van je bewoonde ruimtes ontsnapt naar je kruipruimte. Ze bestaan uit een laag aluminiumfolie die de warmte weerkaatst met daartussen kussens gevuld met stilstaande lucht (zoals bij een thermosfles). Deze isolatiemethode is ideaal voor houten vloeren die je langs de onderzijde kan isoleren (als de kruipruimte voldoende toegankelijk is).

Toepassingen: houten benedenvloeren
Prijs: 30 à 40 euro per , excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat. 

 

Wat is de beste vloerisolatie voor mijn houten vloer?

Dat hangt vooral af van jouw situatie. Gaat het bv. om een houten benedenvloer of een zoldervloer? Lopen er veel leidingen op de houten draagstructuur of niet? Wil je de houten planken verwijderen om isolatiedekens te plaatsen of verkies je inblaasisolatie via strategische gaten in de houten vloer?

TIP: een isolatiespecialist informeert je gericht over de mogelijke materialen voor de isolatie van je houten vloer. Zo kan je een doordachte keuze maken tegen een correcte prijs. Ontvang gratis voorstellen bij specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Kosten houten vloer isoleren

De kosten voor de isolatie van je houten vloer hangen vooral af van de vloeroppervlakte, het gekozen isolatiemateriaal en de moeilijkheidsgraad van de werkzaamheden. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 20 à 45 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing.

Een exacte prijs voor jouw project? Het is aan te raden om verschillende prijsvoorstellen aan te vragen bij isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

vloerisolatie houten vloer

Zelf houten vloer isoleren of laten isoleren?

Kan je zelf je houten vloer isoleren of doe je toch beter een beroep op de expertise en ervaring van een vakman? We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. Zelf houten vloer isoleren

Ben je handig en heb je de nodige ervaring met isolatiewerken? Dan kan je eventueel zelf je houten vloer isoleren met isolatiedekens van glaswol of rotswol. Is inblaas- of spuitisolatie de beste keuze voor de isolatie van je houten vloer? Dan schakel je beter een vakman in. Die methodes vergen namelijk specifieke apparatuur, aangepaste werkkledij en een speciale techniek waar enkel specialisten ervaring mee hebben.

 

2. Houten vloer laten isoleren

Wil je 100% zeker zijn van een optimale vloerisolatie van je houten vloer? Dan werk je samen met een professionele vakman. Dankzij de expertise van zo’n isolatiespecialist ben je zeker van:

 • Advies op maat: welk isolatiemateriaal is het meest geschikt voor jouw houten vloer? Voor welke subsidies kom je in aanmerking? Een isolatiespecialist geeft je gericht advies op maat.
 • Correcte uitvoering: een vakman isoleert je houten vloer volgens de regels van de kunst en houdt rekening met alle aandachtspunten (vloerisolatie dikte, dampscherm, …). Zo krijg je gegarandeerd een optimale, naadloze isolatieschil zonder koudebruggen.
 • Snelle plaatsing: een isolatiespecialist werkt niet alleen correct, maar ook snel. Zo blijven de arbeidskosten voor de isolatie van je houten vloer beperkt.
 • Kwalitatieve materialen: een vakman gebruikt enkel hoogwaardige isolatiematerialen. Bovendien kan hij die ook aankopen aan scherpere prijzen dan particulieren.
 • Subsidies & financiële voordelen: is je woning minstens 2 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% op de arbeidskosten. Voor de materiaalkosten geldt wel een btw-tarief van 21%. Je komt mogelijk ook in aanmerking voor verschillende subsidies.

 

CONCLUSIE: een vakman inschakelen loont!

Een isolatiespecialist kan snel & efficiënt je houten vloer isoleren. Bovendien ben je ook zeker van een optimale vloerisolatie met enkel kwalitatieve materialen. Je betaalt natuurlijk wel de arbeidskosten van je vakman, maar die blijven beperkt door de vlotte uitvoering én financiële voordelen als het verlaagde btw-tarief, subsidie, …

Kortom, het loont om een professionele vakman in te schakelen voor de vloerisolatie van je houten vloer. Je kan gratis offertes op maat aanvragen bij vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten