Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PIR vloerisolatie

Naast platte daken, spouwmuren, … zijn PIR platen ook erg geschikt om vloeren te isoleren. Dit kunststof hardschuim heeft de hoogste isolatiewaarde, waardoor je zelfs met een geringe laagdikte optimaal je vloer isoleert. Wat zijn de andere voordelen van PIR vloerisolatie? Hoeveel betaal je ongeveer per m²? En wat zijn de eventuele alternatieven? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Toepassingen PIR vloerisolatie
Prijs PIR vloerisolatie
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom je vloer isoleren met PIR platen?

Polyisocyanuraat (kortweg PIR) is een kunststof isolatiemateriaal met een gesloten cellenstructuur. Dit type isolerend hardschuim is enkel verkrijgbaar in de vorm van harde, drukvaste isolatieplaten. Waarom zijn zulke PIR-platen nu zo interessant om je vloer mee te isoleren? De belangrijkste troeven van vloerisolatie met PIR op een rij:

 • Hoogste isolatiewaarde: PIR isolatie heeft een isolatiewaarde van 0,023 – 0,026 W/Mk. Daarmee is PIR het best isolerende materiaal op de markt. Het gevolg? Je moet je vloer minder dik isoleren om een optimale isolatie te verkrijgen.
 • Verschillende uitvoeringen: PIR platen zijn beschikbaar in verschillende diktes, vormen en groottes. De meeste platen zijn bovendien al voorzien van een dampscherm aan beide zijden. Daarnaast bestaan er ook PIR isolatieplaten met afwerkingslagen van OSB, gyproc, …
 • Vlot te plaatsen: PIR vloerisolatie platen zijn doorgaans uitgerust met een tand- en groefsysteem voor een vlotte en naadloze plaatsing zonder koudebruggen. Daarnaast is dit drukvaste materiaal ook direct beloopbaar na de plaatsing. Ideaal dus voor vloerisolatie aan de bovenkant van je vloer.
 • Vochtbestendig: PIR neemt geen vocht op. Daarom is dit materiaal ook geschikt voor het isoleren van vochtige ruimtes. Zo ben je zeker dat er geen vocht- en schimmelvorming ontstaat. Naast vochtwerend is PIR bovendien ook brandvertragender dan PUR isolatie.
 • Stevig en licht: PIR vloerisolatie is erg stevig en duurzaam. Je kan dus rekenen op een lange levensduur. Tegelijk is dit materiaal erg licht, waardoor het makkelijk te hanteren en te verwerken is. Zo spaar je arbeidskosten uit door de snelle plaatsing.

Wil je PIR vloerisolatie plaatsen? Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met 2 à 3 isolatiespecialisten in je buurt voor advies op maat van je project. Start je aanvraag hier!

pir vloerisolatie

 

Toepassingen van PIR vloerisolatie

Met PIR vloerisolatie platen kan je je vloer isoleren langs onder of langs boven. Welke isolatiemethode je het beste kiest, hangt vooral af van jouw situatie. Beide mogelijkheden in een notendop:

 

OPTIE 1 = PIR vloerisolatie langs boven

PIR platen zijn uitstekend geschikt om je vloer langs boven te isoleren. Bij deze methode is de opbouwhoogte namelijk een belangrijk aandachtspunt. Om problemen met deuren, plinten, … te vermijden, isoleer je namelijk best niet te dik. En dankzij de hoge isolatiewaarde van PIR bekom je met dit materiaal een optimale thermische isolatie met een beperkte laagdikte.

Vooral geschikt bij… nieuwbouwprojecten, vloerrenovaties zonder het uitbreken van de bestaande vloer, een effen ondergrond (zonder leidingen of kabels), …
Richtprijs: € 20 à 25 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

OPTIE 2 = PIR vloerisolatie langs onder

Een bestaande vloer kan je natuurlijk ook langs onder isoleren. Wel enkel op voorwaarde dat je een goed toegankelijke kruipkelder hebt die voldoende hoog is (minstens 40 cm). Bovendien moet je kelderplafond ook effen zijn (zonder leidingen). Let op: in kelderruimtes zijn PIR vloerisolatie platen soms ook moeilijker te hanteren. In dat geval is gespoten PUR een interessant alternatief.

Vooral geschikt bij… een benedenvloer die nog in goede staat is, weinig opbouwhoogte langs boven, vlotte isolatieprojecten zonder breekwerken, …
Richtprijs: € 25 à 45 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

TIP: vraag advies op maat aan een vakman!

Wil je het plafond van je kruipruimte isoleren met PIR platen? Of eerder isoleren bovenop je bestaande vloer? Bij eender welk project doe je best een beroep op de expertise van een vakman. Die informeert je over de meest aangewezen laagdikte, het juiste type PIR-plaat, de afwerking van je isolatielaag, … Bovendien staat zo’n isolatiespecialist ook garant voor een vlotte en optimale plaatsing van je PIR vloerisolatie.

Vrijblijvend isolatiespecialisten contacteren? Voor advies op maat kan je snel en eenvoudig meerdere vakmannen in je buurt contacteren via onze offerteservice.

 

Prijs PIR vloerisolatie

De kosten voor PIR vloerisolatie hangen vooral af van de gekozen isolatiemethode, de moeilijkheidsgraad van de werken, het type PIR-platen, … Gemiddeld mag je rekenen op een richtprijs van 20 à 45 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

LET OP: elke isolatiespecialist hanteert zijn eigen tarieven voor vloerisolatie met PIR. Wil je gericht eindprijzen voor jouw project, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Dan vraag je best vrijblijvend voorstellen aan bij meerdere vakmannen in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

pir platen vloerisolatie

 

BELANGRIJK: druk de kosten met subsidies & financiële voordelen

Voor het isoleren van je vloer kan je aanspraak maken op meerdere subsidies. Gaat het om een renovatie en is je woning minstens 2 jaar oud? Dan betaal je bovendien slechts 9% btw op de arbeidskosten.

Vraag advies aan een vakman! Die informeert je over alle voorwaarden, bedragen en de aanvraagprocedure. Hij kan je bovendien helpen met je aanvraag. Via onze offertepagina kan je gratis en vrijblijvend isolatiespecialisten in je buurt contacteren.

 

Zelf PIR vloerisolatie plaatsen of laten plaatsen?

Afhankelijk van je situatie kan je zelf PIR vloerisolatie plaatsen of een beroep doen op de expertise van een vakman. Een kort overzicht van beide opties:

 

1. Zelf PIR vloerisolatie plaatsen

Ben je een handige doe-het-zelver en heb je ervaring met isolatiewerken? Dan is het mogelijk om zelf je vloer te isoleren met PIR platen, vooral bij het isoleren van je kelderplafond. Bij het isoleren van je vloer langs boven komen nog extra aandachtspunten kijken: een eventuele uitvulchape om leidingen weg te werken, de opbouwhoogte, …

BELANGRIJK: hou er ook rekening mee dat je bij doe-het-zelven financieel niet beschermd bent tegen extra kosten bij mogelijke fouten.

 

2. PIR vloerisolatie laten plaatsen

Wil je 100% zeker zijn van een optimaal geïsoleerde vloer op lange termijn zonder koudebruggen? Dan blijft een vakman inschakelen de beste keuze. Die kent de kneepjes van het vak en staat garant  voor…

 • Advies op maat: isoleer je je vloer best langs boven of langs onder? Wat is de ideale dikte voor jouw PIR vloerisolatie platen? Kies je beter voor PUR-schuim dan voor isolatieplaten? Een isolatiespecialist geeft je gericht advies op maat van jouw project.
 • Correcte plaatsing: een vakman plaatst de PIR platen volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een luchtdichte isolatielaag zonder warmteverlies en met een uitstekend rendement. Dankzij zijn ervaring gaat het isoleren van je vloer ook vlot.
 • Garantie op de werken: samenwerken met een vakman betekent ook financiële bescherming. Gaat er iets fout tijdens de plaatsing? Dan neemt de vakman eventuele extra kosten op zich. Dat is niet het geval als je gaat doe-het-zelven.
 • Hoogwaardige PIR platen: een isolatiespecialist werkt enkel met kwalitatieve PIR platen met een lange levensduur. Hij kiest voor jou ook het meest aangewezen type isolatieplaat (qua dikte, vorm, grootte, afwerking, …). Bovendien kan hij die goedkoper inkopen dan particulieren.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 2 jaar? Als je een vakman inschakelt, betaal je dan slechts 9% btw op de arbeidskosten. Dat maakt een behoorlijk verschil op je eindfactuur.

Op zoek naar een vakman in je buurt? Voor advies over jouw project, een precieze richtprijs, … contacteer je best isolatiespecialisten in je buurt. Dat kan eenvoudig en volledig vrijblijvend via onze offerteservice.

 

Mogelijke alternatieven voor PIR vloerisolatie

Naast vloerisolatie met PIR kan je ook nog andere materialen gebruiken, afhankelijk van jouw specifieke project. De drie meest voorkomende alternatieven voor PIR platen op een rij:

 

1. Gespoten PUR

Liggen er veel leidingen en kabels op je vloer? Dan heb je eerst een uitvulchape nodig als je PIR vloerisolatieplaten wil gebruiken. Pas dan heb je een effen ondergrond om op te isoleren. Een interessant alternatief in dat geval is gespoten PUR. Zo heb je een uitvul- en isolatielaag in 1. Bovendien gaat de plaatsing erg snel, waardoor je automatisch arbeidskosten uitspaart.

Richtprijs: € 25 à 30 per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang offertes op maat.

 

2. Isolatieplaten in EPS of XPS

Heb je een beperkte opbouwhoogte en speelt de dikte van de vloerisolatie dus een rol? Dan is PIR isolatie voor je vloer duidelijk de beste keuze. Breek je echter je vloer volledig open en is er voldoende marge? Dan kan je ook isolatieplaten in XPS of EPS (ook wel piepschuim genoemd) plaatsen. Die zijn namelijk goedkoper dan de varianten in PUR of PIR. Zeker bij vloerisolatie via de kruipruimte kunnen EPS of XPS platen een rendabelere keuze blijken.

Richtprijs: € 20 à 25 per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang offertes op maat.

 

3. Isolerende chape

Er bestaan verschillende types isolatiechape die je kan gebruiken: op basis van EPS of PUR granulaat, schuimbeton, … Let op: dit zijn wel geen volwaardige alternatieven voor vloerisolatie. Wil je zeker zijn van een optimaal rendement? Dan combineer je zo’n chape best met kunststof isolatieplaten of PUR-schuim.

Prijs: € 25 à 35 per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang offertes op maat.

 

Zeker zijn van de juiste keuze? Contacteer een isolatiespecialist!

Niet zeker welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw project? En hoe je de beste prijs-kwaliteitsverhouding bereikt? Een isolatiespecialist analyseert jouw situatie en geeft je dan gericht advies op maat. Zo maak je de juiste keuzes tegen een correcte prijs.

Advies op maat nodig? Contacteer vrijblijvend meerdere isolatiespecialisten in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten