Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatieplaten vloer

Isolatieplaten zorgen voor een optimale isolatie van je vloeren binnenshuis. De prijs en isolatiewaarde zijn afhankelijk van de soort isolatieplaat. Daarom is het belangrijk om te bepalen hoe je je vloer gaat isoleren en welke isolatieplaten hiervoor het meest geschikt zijn. In dit artikel kom je meer te weten over de verschillende soorten isolatieplaten voor de vloer, de prijs, hun toepassing, de alternatieven, …

Ga snel naar:
Soorten isolatieplaten vloer
Prijs isolatieplaten vloer
Welke isolatieplaten voor welke ruimte?
Isolatieplaten vloer plaatsen
Zelf leggen of laten leggen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wanneer vloer isoleren met isolatieplaten?

Isolatieplaten zijn erg geschikt om je vloer te isoleren wanneer je:

 • isolatie zoekt die waterafstotend en drukvast is.
 • vloerisolatie wilt combineren met vloerverwarming.
 • je vloer snel wilt isoleren.

Je vloer isoleren met isolatieplaten kan zowel langs onder als langs boven. Wil je je vloer langs boven isoleren? Dan kies je best voor dunne, drukvaste isolatieplaten met een hoge isolatiewaarde om de dikte van de vloeropbouw te beperken.

Welke isolatieplaten zijn geschikt voor jouw vloer? Een isolatiespecialist informeert je over de mogelijkheden en adviseert je het meest geschikte materiaal. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Soorten isolatieplaten voor vloer

Er is keuze uit verschillende soorten isolatie platen voor de vloer, met elk hun isolatiewaarde en specifieke kenmerken. Voor de isolatiewaarde is het belangrijk om te kijken naar de lambdawaarde van het isolatiemateriaal. Hoe lager deze waarde, hoe hoger de isolatiewaarde. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende types vloerisolatie platen, hun prijs en lambdawaarde.

 

PUR isolatieplaten

PUR platen hebben een goede isolatiewaarde en zijn drukvast. Ze zijn daarom erg geschikt om de vloer langs boven te isoleren. Ook bij een beperkte dikte isoleren deze platen namelijk goed, waardoor je de hoogte van de vloeropbouw kan beperken.

Lambdawaarde PUR isolatieplaten: 0,022 – 0,028 W/mK
Prijs PUR isolatieplaten: € 20 – 25 per m²

 

PIR isolatieplaten

PIR heeft de hoogste isolatiewaarde. Daarom zijn PIR isolatieplaten het beste materiaal om je vloer te isoleren. Ze zijn dun, licht en zeer duurzaam. Hierdoor spaar je snel een aantal centimeters uit bij de vloeropbouw en zijn deze isolatieplaten makkelijk om te plaatsen.

PIR-platen zijn de verbeterde versie van PUR-platen. Ze zijn drukvaster en hebben een hogere isolatiewaarde. Ze worden daarom ook steeds vaker gebruikt ter vervanging van PUR-platen.

Lambdawaarde PIR isolatieplaten: 0,022 – 0,026 W/mK
Prijs PIR isolatieplaten: € 20 – 45 per m²

 

EPS isolatieplaten

EPS-platen (piepschuim) hebben een duidelijke bolletjesstructuur. Ze hebben een lagere isolatiewaarde dan PUR- of PIR-platen, maar zijn dankzij hun hoge drukvastheid toch zeer geschikt voor vloerisolatie. Ook zijn EPS-platen goedkoper dan PIR of PUR.

Lambdawaarde EPS isolatieplaten: 0,031 – 0,045 W/mK
Prijs EPS isolatieplaten: € 20 – 25 per m²

 

XPS isolatieplaten

XPS is een variant van EPS. Waar EPS een bolletjesstructuur heeft, heeft XPS een duidelijke schuimstructuur. Dankzij de gesloten structuur heeft XPS een hogere isolatiewaarde en drukvastheid dan EPS. Ook XPS-platen hebben een lagere isolatiewaarde dan PUR of PIR, maar zijn nog steeds erg geschikt voor vloerisolatie dankzij hun hoge drukvastheid.

Lambdawaarde XPS isolatieplaten: 0,032 – 0,038 W/mK
Prijs XPS isolatieplaten: € 30 – 35 per m²

 

Welke isolatieplaten kopen voor de vloer?

Dat hangt af van verschillende factoren. Zo zal o.a. je beschikbare budget je keuze sterk beïnvloeden, net als de maximale dikte van de vloerisolatie, de hoogte van de vloeropbouw en de drukvastheid van de isolatieplaten.

Hoe ben ik zeker dat ik de juiste isolatieplaten koop? Laat je bij je keuze adviseren door een vloerisolatie specialist. Hij stelt je de meest geschikte vloerisolatie platen voor op maat van jouw budget en isolatieproject. Vind een isolatiespecialist actief in jouw regio.

 

Isolatieplaten vloer prijs

De prijs van isolatie platen voor de vloer verschilt per materiaal. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van € 20 tot 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). In de volgende tabel vind je een overzicht van de gemiddelde richtprijzen per isolatiemateriaal:

Soort isolatieplaatPrijs per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
Lambda-waarde (W/mK)
PUR€ 20 - 25 0,022 - 0,028
PIR€ 20 - 45 0,022 - 0,026
XPS€ 30 - 350,032 - 0,038
EPS€ 20 - 250,031 - 0,045

Een exacte prijs ontvangen voor jouw vloerisolatie platen? Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met verschillende vloerisolatie specialisten in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

TIP: Druk de kosten met vloerisolatie subsidies

Wist je dat je de kosten voor vloerisolatie kan drukken met een aantal subsidies en andere financiële voordelen? Zo maak je als particulier aanspraak op de ISDE wanneer je vloerisolatie combineert met nog minstens 1 andere energiebesparende maatregel (bv. dakisolatie, zonnepanelen, …).

Ook reiken sommige gemeentes extra subsidies uit voor isolatiewerken. Daarnaast betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten van de vakman wanneer je vloerisolatie laat leggen.

Besparen op vloerisolatie? Een isolatiespecialist informeert je graag over de mogelijke subsidies en financiële voordelen. Ontvang advies op maat.

 

Welke isolatieplaten voor welke ruimte?

Elk type isolatieplaat is ongevoelig voor vocht. Het is de isolatiedikte die bepaalt welke isolatieplaten geschikt zijn voor welke ruimte. Zo heb je voor een optimale isolatie met XPS of EPS een isolatiedikte van 10 à 15 cm nodig. Dat is heel wat meer dan de 5 à 8 cm dikte die nodig is bij PIR of PUR. Vooral bij renovaties moet je rekening houden met de dikte van de vloerisolatie.

 • Kelder en zolder: in de kelder en op zolder komt het vaak voordeliger uit om te isoleren met XPS- of EPS-platen. De isolatiedikte speelt in die ruimtes namelijk een minder grote rol dan in leefruimtes. Deze isolatieplaten blijven ook goed presteren in een koud of vochtig klimaat.
 • Leefruimtes: in woonruimtes speelt de isolatiedikte een grotere rol. Een te dikke vloerisolatie zorgt daar mogelijk voor een te hoge vloeropbouw. Dit kan voor problemen zorgen bij het sluiten van de deuren of de aansluiting van de vloer bij een trap. Moet je je vloer langs boven isoleren, dan kies je dus beter voor PIR- of PUR-platen.

 

CONCLUSIE: de dikte van de isolatieplaten is vaak doorslaggevend

Welke isolatieplaten geschikt zijn voor jouw ruimte, hangt vooral af van de dikte van de platen en de vloeropbouw:

 • Speelt de isolatiedikte geen rol? Dan is XPS of EPS een goede keuze.
 • Speelt de isolatiedikte wel een rol? Kies dan voor PIR of PUR.
 • Lopen er te veel leidingen over de vloer? Dan kan je je vloer niet isoleren met isolatieplaten. In dat geval is PUR-schuim een goed alternatief. Het zorgt voor een perfecte afsluiting, er is geen risico op koudebruggen en er is bovendien geen uitvulchape nodig bij oneffen vloeren.

Welke isolatieplaten zijn het meest geschikt voor je vloer? Die vraag laat je het best beantwoorden door een ervaren isolatiespecialist. Zo ben je zeker van de juiste isolatieplaten op maat van jouw ruimte. Ontvang advies van vakmensen in je buurt.

 

 

Lees onder de foto meer over de voor- en nadelen en de plaatsing van isolatieplaten voor de vloer.

xps isolatieplaten vloer

 

 

Voordelen en nadelen isolatieplaten vloer

Je vloer isoleren met isolatieplaten heeft een aantal belangrijke voordelen. Maar zijn er ook nadelen aan verbonden? Een overzicht:

 

Voordelen isolatieplaten vloer

 • Snelle plaatsing: isolatieplaten zijn snel te plaatsen, waardoor je kan besparen op de arbeidskosten van een vakman.
 • Drukvast: isolerende vloerplaten hebben een hoge drukvastheid, waardoor ze erg geschikt zijn om je vloer te isoleren langs boven.
 • Vochtbestendig: vloerplaten met isolatie zijn goed bestand tegen vocht. Je kan ze dus zonder problemen gebruiken om je vloer langs onder te isoleren via de kelder of kruipruimte.
 • Verschillende diktes mogelijk: isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de isolatiewaarde. Ben je op zoek naar een dunne isolatieplaat voor de vloer, kies dan een materiaal met een hoge isolatiewaarde.
 • Geschikt in combinatie met vloerverwarming: laat je vloerverwarming leggen? Dan kan je dit perfect combineren met isolatieplaten voor een hoger rendement.

 

Nadelen isolatieplaten vloer

 • Risico op koudebruggen: wanneer vloerisolatie platen foutief geplaatst worden, loop je risico op koudebruggen met een verminderde werking van je vloerisolatie tot gevolg. Om dit te vermijden, laat je je isolatieplaten best altijd plaatsen door een ervaren vakman.
 • Enkel geschikt voor vlakke ondergrond: om je vloer te isoleren met isolatieplaten, moet je vloer vlak genoeg zijn. Vertoont je vloer veel oneffenheden of lopen er veel leidingen overheen? Dan moet je eerst een isolerende uitvulchape laten plaatsen. Zo creëer je een vlakke vloer waarop je gemakkelijk je isolatieplaten kan bevestigen.

 

Isolatieplaten vloer plaatsen

Hoe kan je je vloer nu best isoleren met isolatieplaten? Een overzicht van de mogelijkheden:

 • Vloer isoleren langs onder: bij bestaande vloeren is het aangeraden om de vloer langs onder te isoleren. Hiermee wordt eigenlijk het isoleren van het kelderplafond of het plafond van de kruipruimte bedoeld. Door je vloer langs onder te isoleren, zijn breekwerken niet nodig en bespaar je heel wat op de arbeidskosten van de vakman.
 • Vloer langs boven isoleren: is het niet mogelijk om je vloer langs onder te isoleren? Dan kan je de isolatieplaten ook langs boven aanbrengen. Bij een bestaande vloer moet je wel rekening houden met het nodige voorbereidingswerk. Zo moet je de vloer openbreken, wat arbeidsintensief is en het risico op beschadigde leidingen meebrengt.
 • Zoldervloer isoleren: wanneer je je zolder niet als woonruimte gebruikt, kan je de zoldervloer isoleren als alternatief voor dakisolatie. Hierbij worden de isolatieplaten bovenop de bestaande vloer geplaatst.
 • Verdiepingsvloer isoleren: wil je voorkomen dat de warmte van beneden naar boven trekt? Dan kan je ook je verdiepingsvloer isoleren met isolatieplaten. Dit kan zowel langs boven als langs onder. Je kiest in dit geval best voor dunne isolerende vloerplaten met een hoge isolatiewaarde.

 

Welke rol speelt de drukvastheid van isolatieplaten?

Isolatieplaten met een grote drukvastheid laten een hogere druk toe. Hoe groter de drukvastheid, hoe beter de vloerisolatie zal presteren bij zwaarbelaste vloeren. Afhankelijk van de vloerafwerking en de meubels die in de ruimte komen te staan, speelt de drukvastheid van isolatieplaten dus een belangrijke rol.

Vloer laten isoleren met isolatieplaten? Vind een geschikte vakman in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

Zelf vloerisolatie platen leggen of vakman raadplegen?

Kan je zelf je vloer isoleren met isolatieplaten of laat je deze klus beter over aan een ervaren vakman? We bespreken hieronder kort beide mogelijkheden:

 

Zelf vloerisolatie platen leggen

Ben je een handige doe-het-zelver? Dan kan je eventueel zelf je isolerende vloerplaten leggen. Hou hierbij wel rekening met een aantal aandachtspunten. Zo moeten je de isolatieplaten op maat snijden voor een naadloze aansluiting, moet je de platen correct verankeren, moet je een dampscherm aanbrengen om vochtproblemen te voorkomen, … Als doe-het-zelver zijn fouten snel gemaakt. Zo loop je het risico op hogere kosten voor herstelling achteraf of dat de vloerisolatie niet optimaal werkt.

Om zeker te zijn van een correcte plaatsing en optimale isolatie laat je je vloer daarom best isoleren door een ervaren isolatiespecialist:

 

Vloerisolatie platen laten leggen

Wil je je vloer isoleren met isolatieplaten? Dan laat je je best adviseren door een ervaren isolatiespecialist. Hij analyseert samen met jou de situatie en komt zo tot de beste oplossing. Daarnaast ben je zeker van:

 • Uitvoering van voorbereidende werken: laat je je vloer langs boven isoleren en moet je bestaande vloer uitgebroken worden? Een isolatiespecialist neemt niet alleen het plaatsen van de isolatie zelf voor zijn rekening, maar ook alle voorbereidende werken.
 • Correcte plaatsing van de vloerisolatie: een isolatiespecialist zorgt ervoor dat de isolatieplaten naadloos aansluiten, dat eventuele spleten en kieren opgevuld worden, … om koudebruggen te vermijden.
 • Financiële voordelen: je maakt enkel aanspraak op subsidies en andere financiële voordelen wanneer je je vloerisolatie laat leggen door een vakman.

TIP: in vele gevallen is het veiliger én voordeliger dankzij de subsidies om je vloerisolatie te laten leggen door een ervaren isolatiespecialist. Via onze gratis offerteservice ontvang je vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van 2 à 3 vloerisolatie experts in jouw buurt. Start jouw aanvraag via het onderstaande formulier:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten