Vloerisolatie-info.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Isolatieplaten vloer

Isolatieplaten zorgen voor een optimale isolatie voor je vloeren binnenshuis. De prijs en isolatiewaarde zijn afhankelijk van de soort isolatieplaat. Daarom is het belangrijk om te bepalen hoe je je vloer gaat isoleren en welke isolatieplaten hiervoor het meest geschikt zijn. Er zijn ook situaties waarbij isolatieplaten minder geschikt zijn als vloerisolatie. Daarom is PUR-schuim een uitstekend alternatief om alsnog je vloer optimaal te isoleren.

Ga snel naar: waar vloer isolerenisolatieplaten plaatsenofferte aanvragen

 

Soorten isolatieplaten: prijs en eigenschappen

Er is keuze uit verschillende soorten isolatieplaten met elk hun isolatiewaarde en kenmerken. Voor de isolatiewaarde is de lambdawaarde van het isolatiemateriaal belangrijk. Hoe lager deze waarde, hoe hoger de isolatiewaarde. Ook de prijzen verschillen afhankelijk van het type isolatiemateriaal.

Soort isolatieplaatPrijs/m²*Lambda-waarde (W/mK)
PIR/PUR€ 20 - 25 0,021 - 0,026
XPS€ 10 - 150,028 - 0,038
EPS€ 20 - 25 0,031 - 0,045
Contacteer hier erkende vakmannen in vloerisolatie voor een prijsvoorstel op maat.

*De richtprijzen zijn inclusief btw, plaatsing niet meegerekend.

 

pir pur isolatieplaten vloer PIR/PUR-isolatieplaten

PIR heeft de hoogste isolatiewaarde. Daarom zijn PIR-isolatieplaten het beste materiaal om je vloer mee te isoleren. Ze zijn dun, licht en zeer duurzaam. Hierdoor spaar je snel een aantal centimeters uit en zijn deze isolatieplaten makkelijk om te plaatsen.

PUR-platen worden alsmaar meer vervangen voor PIR-platen. PIR heeft namelijk een hogere isolatiewaarde. Ook de drukvastheid van PUR-platen is minder goed dan de verbeterde versie. Dit speelt een rol bij de stevigheid van de isolatie.

 

xps eps isolatieplaten vloer XPS/EPS-isolatieplaten

XPS is een variant van EPS (piepschuim). Zo heeft EPS een duidelijke bolletjesstructuur waar XPS duidelijk een schuimstructuur heeft. De gesloten structuur van XPS zorgt daarom voor een hogere isolatiewaarde en drukvastheid dan EPS.

Het verschil met PIR of PUR is het verschil in isolatiewaarde. Toch blijven XPS-platen zeer geschikt voor vloerisolatie door hun hoge drukvastheid. Een ander voordeel is de prijs. Wanneer je gaat voor goedkoper isolatiemateriaal kies je best voor XPS of EPS-platen.

 

Welke rol speelt de drukvastheid van isolatie?

Drukvaste isolatie beschikt over een grotere drukvastheid. Hierdoor laat de isolatie met drukvaste materialen een hogere druk toe. Hoe beter de drukvastheid, hoe beter de vloerisolatie zal presteren bij zwaarbelaste vloeren. Afhankelijk van de afwerking van de vloer en de meubels die in de ruimte komen te staan speelt drukvastheid dus een belangrijke rol.

 

Welke soort platen voor welke ruimte?

PIR en PUR-islotieplaten zijn geschikt voor alle vloerisolatie in huis. De laagdikte van de vloerisolatie bepaalt uiteindelijk of isoleren met XPS of EPS mogelijk is in een ruimte of niet. Vooral bij het renoveren van een woning moet je rekening houden met de dikte van de vloerisolatie. Daarnaast vormen leidingen die over de vloer lopen mogelijk ok een probleem. Daarom is er nog altijd PUR-schuim als alternatief.

Elke type isolatieplaat is ongevoelig voor vocht. Het is de isolatiedikte die bepaalt welke isolatieplaten geschikt zijn voor welke ruimte. Zo heb je voor een optimale isolatie met XPS of EPS een isolatiedikte van 10 – 15 cm nodig. Dat is heel wat meer dan de 5 – 8 cm dikte die nodig is bij PIR of PUR.

Toch komt het mogelijk ,op vlak van de prijs, voordeliger uit om voor ruimtes zoals kelders en zolders te isoleren met XPS of EPS. De dikte van de vloer speelt in die ruimtes minder in op andere voorzieningen en in een koud of vochtig klimaat van een kelder of zolder blijven deze platen goed presteren. De isolatiedikte speelt wel een grote rol in andere woonruimtes. Een te dikke vloerisolatie zorgt mogelijk voor een te dikke vloer. Hierdoor vormen er zich problemen bij het sluiten van deuren of de aansluiting van de vloer bij een trap.

 

Conclusie

 • Speelt de laagdikte geen rol? Dan is XPS of EPS een goede keuze.
 • Speelt de laagdikte wel een rol? Kies dan voor PIR of PUR.
 • Lopen er te veel leidingen over de vloer? Dan is PUR-schuim een goed alternatief.

Niet helemaal zeker welke isolatieplaten het meest geschikt zijn voor je vloer? Ontvang deskundig advies van verschillende erkende vakmannen in isolatie in je buurt via onze gratis offertedienst. Zo ben je zeker van de juiste keuze van isolatieplaten voor jouw isolatieproject.

 

pur spuiten alternatief

 

Isolatieplaten vloer plaatsen

Bij het plaatsen van vloerisolatie moet je nagaan of je vloer vlak genoeg is. Een vloer met veel oneffenheden maakt het moeilijk om isolatieplaten optimaal te plaatsen. In het geval van een oneffen vloer gebruik je best een isolerende uitvulchape. Zo creëer je een vlakke vloer, ideaal om isolatieplaten te bevestigen.

 

Onderkant of bovenkant van de vloer isoleren?

Bij bestaande vloeren is het aangeraden om, indien mogelijk, de vloer langs onder te isoleren. Met een vloer langs onder isoleren wordt eigenlijk het isoleren van het plafond bedoeld die zich onder de te isoleren vloer bevindt. Dit is bijvoorbeeld mogelijk wanneer je een kelder of kruipkelder hebt. Door je vloer langs onder te isoleren zijn breekwerken niet nodig en bespaar jezelf heel wat werk.

Is het niet mogelijk om je vloer langs onder te isoleren? Dan vormt een vloer langs boven isoleren geen opmerkelijke problemen. Wil je echter een bestaande vloer isoleren? Hou dan rekening met het nodige voorbereidingswerk. Zo is het nodig om de vloer open te breken, wat arbeidsintensief is en heel wat afval met zich meebrengt. Ook mogen mogelijke leidingen niet beschadigd worden.

 

Vakman raadplegen

Laat je steeds adviseren door een ervaren vakman in isolatie. Hij analyseert samen met jou de situatie en komt zo tot de beste oplossing. Daarnaast ben je zeker van een 100% correcte plaatsing en uitvoering van zowel de voorbereidende werken als het aanbrengen van de vloerisolatie.

 

PUR-schuim als alternatief

Mogelijk lopen er te veel leidingen over de vloer. Dit maakt het niet mogelijk om te isoleren met isolatieplaten. Daarom is PUR-schuim een zeer goed alternatief. Ook heeft gespoten vloerisolatie enkele voordelen:

  • Perfecte afsluiting
  • Geen kans op koude bruggen
  • Uitvulchape bij oneffen vloeren is niet nodig

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten