Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PUR platen vloerisolatie

Wil je je betonnen vloer optimaal isoleren met een beperkte dikte? Dan kom je bijna altijd uit bij PIR- of PUR-isolatie. Dit laatste type kunststof kan je kopen als spuitisolatie, maar ook als drukvaste isolatieplaten. In dit artikel ontdek je meer over de voordelen, mogelijke toepassingen, prijzen, … van zulke PUR-platen voor vloerisolatie!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Mogelijke toepassingen
PUR platen vloerisolatie: prijs
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is het verschil tussen PIR en PUR platen voor vloerisolatie?

PIR (polyisocyanuraat) en PUR (polyurethaan) zijn beide kunststof hardschuimen met een hoge isolatiewaarde. De twee materialen zijn verkrijgbaar in de vorm van harde, drukvaste isolatieplaten. Maar wat is dan het verschil? PIR- en PUR-platen voor vloerisolatie onderscheiden zich van elkaar door…

 • Isolatiewaarde: PIR isolatie heeft een isolatiewaarde van 0,023 – 0,026 W/Mk. Daarmee isoleert het iets beter dan PUR-isolatie. Al staan beide hardschuimen 100% garant voor een goede thermische isolatie.
 • Drukvastheid: PIR-platen zijn iets drukvaster dan PUR-platen. Dat maakt ze erg geschikt voor het isoleren van platte daken, maar bijvoorbeeld ook voor vloerisolatie langs de bovenzijde.
 • Brandveiligheid: PIR is ook minder brandbaar dan PUR. Die eerste kunststof is namelijk beter bestand tegen erg hoge temperaturen en produceert ook minder giftige gassen bij verbranding.
 • Prijs: op een aantal gebieden is PIR een verbeterde versie van PUR. Toch zijn PUR platen voor vloerisolatie nog altijd een goede optie. Ze beschikken over alle belangrijke kwaliteiten voor een optimale vloerisolatie én ze zijn goedkoper dan PIR-platen. Ideaal dus bij een lager budget!

Twijfel je nog tussen PIR- en PUR-vloerisolatieplaten? Een isolatiespecialist bekijkt jouw project en helpt je om de juiste keuze te maken. Ontvang gratis advies!

pur platen vloerisolatie

 

Voor- en nadelen van PUR-platen voor vloerisolatie

PUR-platen zijn erg geschikt voor de isolatie van daken, muren én vloeren. Wat maakt dit kunststof hardschuim zo ideaal? En zijn er nog belangrijke minpunten? Een kort overzicht van de voor- en nadelen:

 

 • Goede isolatiewaarde: de lambda waarde van PUR-platen ligt tussen 0,023 en 0,032 W/mK. De Rd-waarde is ongeveer 4,5 bij een dikte van 10 centimeter. Daarmee beschikken zulke platen dus over een uitstekend isolerend vermogen op thermisch gebied. Alleen PIR-platen scoren nog iets beter.
 • Eenvoudig te plaatsen: PUR-isolatieplaten zijn verkrijgbaar met een handig tand- en groefsysteem. Daardoor kan een vakspecialist ze snel én naadloos in elkaar klikken. Zo ben je zeker van een luchtdichte plaatsing en minder arbeidskosten.
 • Verschillende uitvoeringen: PUR-platen voor vloerisolatie zijn beschikbaar in verschillende vormen, groottes en diktes. De meeste platen zijn ook al voorzien van een dampscherm aan 1 zijde om vochtige lucht tegen te houden. Je vindt dus sowieso een PUR-plaat op maat van jouw project.
 • Bestand tegen vocht: isolatieplaten van PUR zijn bestand tegen vocht én waterafstotend. Dat betekent dat je ze ook prima kan laten plaatsen in een vochtige ruimte als de kelder. Die hogere luchtvochtigheid tast hun isolerende kwaliteiten niet aan.
 • Lange levensduur: PUR-platen gaan tot 50 jaar mee. Het gaat dus om een duurzame investering die je sowieso terugverdient door je lagere energiekosten.

 

 • Minder brandveilig: PUR isolatieplaten voor je vloer zijn brandwerend, maar niet zo brandveilig als PIR-platen. Bij een langdurige blootstelling aan vuur kunnen ze uiteindelijk ontbranden.
 • Niet milieuvriendelijk: voor de productie van kunststof hardschuimen is behoorlijk veel energie nodig. De grondstoffen zijn bovendien ook schaarser ten opzichte van ecologische isolatiematerialen. PUR-isolatie is dus minder milieuvriendelijk dan bv. minerale wol.

 

Mogelijke toepassingen

PUR-platen voor vloerisolatie zijn bestand tegen vocht en drukvast. Daardoor zijn ze ideaal voor vloerisolatie langs de onderzijde (tegen het kelderplafond) en langs de bovenzijde (bij een vloerrenovatie). Hoe je jouw vloer het beste laat isoleren, hangt vooral van je situatie af. Beide werkwijzen op een rijtje:

 

OPTIE 1 = PUR vloerisolatie platen langs onder plaatsen

Is je vloer nog in goede staat? En lopen er geen leidingen of kabels langs je kelderplafond? Dan kan een isolatiespecialist je vloer langs onder isoleren met PUR-platen. Let op: hij heeft daarvoor wel voldoende bewegingsruimte nodig om die platen correct te verankeren tegen de onderkant van je benedenvloer. Is dat niet het geval? Dan is PUR-schuim beter. Bovendien heb je met zulke spuitisolatie ook geen effen, egaal oppervlak nodig.

Richtprijs: € 20 à 25 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

OPTIE 2 = PUR vloerisolatie platen langs boven plaatsen

Wil je je vloer uitbreken en renoveren? Dan heb je genoeg opbouwhoogte om een naadloze isolatielaag met PUR-platen te creëren. Bovendien heb je met PIR- en PUR-vloerisolatieplaten minder ruimte nodig dan met platen van EPS of XPS. Die laatsten hebben een lagere isolatiewaarde, waardoor een dikkere laag nodig is om dezelfde thermische isolatie te realiseren.

Richtprijs: € 20 à 25 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

TIP: vraag advies op maat aan een isolatiespecialist!

Niet zeker hoe je je vloer moet isoleren met PUR-platen? Of wil je graag meerdere materialen vergelijken voor jouw project? Neem dan zeker contact op met een expert in je buurt. Zo’n erkende isolatiespecialist geeft je graag advies om van jouw isolatieproject een succes te maken. Achteraf beslis je dan zelf of je de werken laat uitvoeren.

Gratis meerdere isolatiespecialisten contacteren? Dat is een fluitje van een cent. Het enige wat je hoeft te doen, is het offerteformulier van Solvari invullen!

 

PUR platen vloerisolatie: prijs

Hoeveel betaal je ongeveer voor vloerisolatie met PUR-platen? Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van € 20 à 25 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De uiteindelijke kosten hangen vooral af van de oppervlakte, hoe complex de klus is, de dikte van de PUR-platen, … Let ook op: deze prijs is exclusief chapewerken en een nieuwe eindvloer.

Zeker zijn van de beste prijs voor jouw vloerisolatie met PUR-platen? Vergelijk dan de offertes van meerdere erkende experts in je buurt. Zo kies je gegarandeerd het beste voorstel en ben je zeker van een eerlijke prijs. Start je aanvraag hier!

 

vloerisolatie pur platen

 

Alternatieven voor PUR vloerisolatie platen

De ene woning is de andere niet. Het is mogelijk dat vloerisolatieplaten van PUR erg geschikt zijn voor jouw vloer, maar misschien is een ander materiaal zelfs nog beter. Wat zijn de meest gebruikte alternatieven voor PUR-platen bij vloerisolatie? Een overzicht:

 

 • Isolatieplaten van PIR: alleen PIR-platen hebben een hogere isolatiewaarde dan PUR-platen. Ook qua drukvastheid en brandveiligheid scoren ze beter. Heb je dus wat meer budget? Dan is PIR-isolatie voor je vloerisolatie het zeker waard.
 • Isolatieplaten van EPS of XPS: platen van EPS of XPS zijn gemiddeld iets goedkoper dan PIR- of PUR-isolatie. Er is wel een belangrijke kanttekening. De isolatiewaarde van EPS en XPS ligt namelijk lager, waardoor je een dikkere isolatielaag nodig hebt om dezelfde isolatiewaarde te bereiken. EPS en XPS zijn dus alleen een goede keuze als de laagdikte van je vloerisolatie een minder grote rol speelt.
 • PUR-schuim: naast platen kan je ook PUR laten aanbrengen in de vorm van spuitisolatie. Dat PUR-schuim heeft meerdere voordelen: hiermee dicht je alle kieren, gaten, hoeken, … perfect, je bepaalt zelf je laagdikte en een expert brengt het erg snel aan. Net als PUR-platen kan je PUR-schuim gebruiken voor vloerisolatie langs onder én langs boven.
 • Isolatiechape: laat je je vloer renoveren? Dan kan je ook werken met een isolatiechape. In zo’n dekvloer zit al isolatiemateriaal (EPS-parels, PUR-granulaat, …) verwerkt. Combineer je zo’n chape met een laag vloerisolatie? Dan geniet je van een optimale isolatiewaarde met je vloeropbouw.

Het meest aangewezen materiaal kiezen voor jouw vloerisolatie? Dat is een koud kunstje voor een ervaren isolatiespecialist. Kom vrijblijvend in contact met meerdere experts actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten