Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

XPS platen vloerisolatie

Heb je genoeg ruimte om je vloer te isoleren? En gaat het om een egaal oppervlak zonder dwarsliggende leidingen? Dan zijn XPS platen voor je vloerisolatie geschikt. Door hun drukvastheid en vochtwerendheid zijn zulke blauwe isolatieplaten ideaal om de onder- of bovenkant van je vloer te isoleren. In dit artikel lees je meer over de werkwijzen en de prijs, voordelen, … van vloerisolatie platen van XPS!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke toepassingen
Prijs XPS platen vloerisolatie
Mogelijke alternatieven
Vergelijk vrijblijvend je offertes

 

 

Wat is het verschil tussen EPS en XPS platen voor vloerisolatie?

Isolatieplaten van EPS en XPS zijn allebei gemaakt van kunststof polystyreen. Deze materialen worden dan ook vaak in één adem genoemd. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen deze 2 soorten. We zetten ze op een rij:

 • Structuur: in tegenstelling tot EPS heeft XPS geen bolletjesstructuur met stilstaande lucht. Deze blauwe platen hebben juist een gesloten cellenstructuur. Het gaat dus eerder om een geperst kunststof hardschuim dan om die typische piepschuimbolletjes van EPS.
 • Drukvastheid en isolatiewaarde: dankzij de gesloten schuimstructuur zijn XPS vloerisolatie platen iets drukvaster dan EPS. Dat is handig als je de bovenkant van je vloer wil isoleren. De isolatiewaarde ligt ook iets hoger, al isoleren PUR en PIR nóg beter.
 • Prijs: door de betere drukvastheid en isolatiewaarde van XPS betaal je voor zulke blauwe isolatieplaten gemiddeld iets meer dan voor EPS platen. Ze zijn nog wel goedkoper dan PUR- of PIR-isolatieplaten.

Interesse in XPS platen voor je vloerisolatie? Laat je dan eerst adviseren door een erkende isolatiespecialist. Zo ben je zeker van het juiste materiaal voor het isoleren van jouw vloer. Kom vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten in je buurt!

vloerisolatie platen xps

 

Voor- en nadelen van XPS vloerisolatieplaten

Twijfel je nog tussen meerdere soorten kunststof isolatie voor jouw vloer? Dan is het handig om je bewust te zijn van alle voor- en nadelen van XPS vloerisolatie platen:

 • Grote drukvastheid: XPS platen voor vloerisolatie hebben een betere druksterkte dan EPS. Zelfs bij een hoge belasting zullen ze dus niet vervormen. Daarom zijn deze platen ideaal als je een vloer langs boven wil isoleren.
 • Erg vochtbestendig: dankzij de gesloten schuimstructuur kan er geen vocht in XPS platen dringen. Zelfs in vochtige ruimtes verliezen ze dus hun isolerende werking niet, ook niet op lange termijn. Dat maakt die platen erg geschikt om ze tegen het betonnen plafond van je kruipruimte of kelder aan te brengen.
 • Snel te plaatsen: vloerisolatie platen van XPS zijn erg licht en flexibel. Bovendien bestaan er varianten met een sponning of met een tand- en groefsysteem. Zo kan een vakspecialist ze nog sneller plaatsen en zonder risico op luchtlekken in de isolatielaag.
 • Goede isolatiewaarde: XPS vloerisolatieplaten hebben een lambdawaarde van 0.032 – 0.035 W/mK. Dat is niet zo goed als PUR of PIR, maar wel beter dan EPS platen.

 

 • Niet geschikt bij houten vloeren: XPS is een dampdicht materiaal. Dat betekent dat vocht niet kan ontsnappen, in tegenstelling tot bij ‘ademende’ isolatiematerialen als glas- of rotswol, icynene, … Gaat het dus om een houten vloer? Dan zijn XPS platen geen goede keuze vanwege de grote kans op houtrot.
 • Iets duurder dan EPS-isolatie: de goedkoopste optie voor vloerisolatieplaten is en blijft EPS. XPS platen kosten gemiddeld iets meer, maar daar staan wel pluspunten tegenover. Denk bv. aan een betere isolatiewaarde en een betere druksterkte.
 • Niet verkrijgbaar in een andere uitvoering: EPS-parels vind je ook in een losse uitvoering of verwerkt in een isolerende chape. PUR bestaat daarentegen ook in een gespoten variant. Dat is bij XPS-isolatie niet zo. Dit kunststof hardschuim is alleen verkrijgbaar in de vorm van vlakke isolatieplaten.

 

Mogelijke toepassingen

Door hun hoge drukvastheid en vochtbestendigheid kan je vloerisolatie platen van XPS zowel langs boven als langs onder aanbrengen. Welke werkwijze je kiest, hangt vooral af van je situatie. We bespreken beide methoden hieronder:

 

OPTIE 1: XPS vloerisolatie platen langs onder plaatsen

Is je vloerbekleding nog in een goede staat en wil je breekwerk vermijden? Dan kan je de XPS platen tegen het plafond van je (kruip)kelder laten aanbrengen. Let op: daarvoor moet er wel voldoende manoeuvreerruimte in die kelder zijn. Anders is het moeilijk voor een isolatiespecialist om de platen goed te verankeren. Bij minder ruimte kan die beter werken met spuitisolatie (PUR-schuim of icynene).

Richtprijs: 30 à 35 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

OPTIE 2: XPS vloerisolatie platen langs boven plaatsen

Gaat het om een nieuwbouwproject of een volledige vloerrenovatie? Dan heb je meestal nog voldoende opbouwhoogte om XPS vloerisolatie platen langs boven te laten plaatsen. Je mag gemiddeld rekenen op een laagdikte van 10 à 15 cm. Heb je toch minder opbouwhoogte? Dan zijn dunnere platen van PUR of PIR of spuitisolatie een betere keuze.

Richtprijs: 30 à 35 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

TIP: werk samen met een ervaren isolatiespecialist!

Weet je nog niet welke isolatiemethode en welk materiaal het beste zijn voor jouw project? Vraag dan zeker advies op maat aan 1 of meerdere vakspecialisten. Op basis van jouw wensen en renovatieplannen stellen zij dan een oplossing op maat voor met het meest aangewezen materiaal voor jouw klus!

Vrijblijvend erkende isolatiespecialisten vinden? Dat is heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen, is het offerteformulier van Solvari invullen!

 

Prijs XPS platen vloerisolatie

Hoeveel kosten XPS vloerisolatie platen? Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 30 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De uiteindelijke prijs hangt vooral af van de dikte van de XPS platen, de druksterkte, de vorm (bv. met sponning of niet), … Ook de moeilijkheidsgraad van de werken speelt natuurlijk een rol.

Benieuwd naar een totaalprijs? Vraag dan prijsoffertes aan bij meerdere isolatiespecialisten in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen die totale kosten, maar ook de adviezen, werkwijzen, reviews, … van de vakmensen in kwestie. Start je aanvraag hier!

 

xps platen vloerisolatie

 

Alternatieven voor XPS vloerisolatie platen

Elk project is anders. Misschien zijn XPS platen ideaal om jouw vloer te isoleren, maar het kan net zo goed dat een ander materiaal beter is. Veel hangt af van de isolatiemethode, het type ondervloer (hout of beton), de opbouwhoogte, … Een korte blik op de andere mogelijke vloerisolatie materialen:

 • Isolatieplaten van PUR of PIR: als de laagdikte van je vloerisolatie geen rol speelt, zit je goed met XPS-platen. Is die dikte van de isolatielaag wel van belang en is de ruimte voor isolatiemateriaal beperkt? Dan kies je beter voor isolatieplaten van PUR of PIR. Vanwege hun betere isolatiewaarde kan je hierbij een dunnere isolatielaag gebruiken.
 • Spuitisolatie: gaat het niet om een egaal oppervlak om te isoleren? Dan zijn isolatieplaten sowieso geen goed idee. In dat geval is gespoten PUR een beter alternatief. Zo zorg je voor een naadloze isolatielaag zonder koudebruggen. Gaat het om een houten ondervloer? Kies dan voor het ademende icynene om vochtproblemen te vermijden.
 • Isolatiechape: naast spuitisolatie kan je leidingen, kabels, … op je draagvloer ook uitvullen met een isolatiechape. In zo’n chape is al isolatiemateriaal verwerkt (bv. PUR-granulaat). Let wel op: het is wel slim om zo’n chape nog met isolatieplaten te combineren. Zo ben je zeker van een extra hoge isolatiewaarde van je vloerpakket.

Zeker zijn van de juiste vloerisolatie? Vraag dan gericht advies aan meerdere isolatiespecialisten in je buurt. Die analyseren jouw project en geven je graag uitleg over alle mogelijkheden. Je komt gratis in contact met zulke experts via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten