Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PIR platen voor vloerisolatie: prijzen + FAQ

PIR-platen zijn een erg populaire keuze voor het isoleren van platte daken, spouwmuren en vloeren. Dit type kunststof isolatie is namelijk stevig, licht van gewicht en heeft de beste isolatiewaarde op de markt. Je kan je huis optimaal warm houden met PIR platen als vloerisolatie. Wat moet je nog meer weten over dit materiaal? In dit artikel lees je meer!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke toepassingen
Prijs PIR vloerisolatie
Mogelijke alternatieven
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer is mijn vloer isoleren met PIR platen een goed idee?

PIR (Polyisocyanuraat) is een kunststof hardschuim met een gesloten celstructuur, en geschikt als thermische isolatie. Wanneer ga je voor deze PIR-platen? Denk aan de volgende scenario’s:

 • Je wil je vloer zo dun mogelijk isoleren omdat er weinig ruimte is.
 • Het gaat om een betonnen ondervloer.
 • Het gaat om een effen ondergrond zonder leidingen, buizen of kabels.
 • Je wil graag ook vloerverwarming leggen.

Benieuwd of PIR-platen de beste keuze zijn voor jouw project? Een vakspecialist bekijkt jouw situatie en stelt de meest geschikte oplossing voor. Ontvang gratis advies via ons offerteformulier.

pir vloerisolatie

 

Voor- en nadelen van PIR platen voor vloerisolatie

De vloer in je huis isoleren is altijd een goed idee, en dat kan prima met PIR-isolatieplaten. Ben je echter nog niet helemaal zeker over het isolatiemateriaal voor jouw project? Hieronder zetten we de voor- én nadelen van PIR als vloerisolatie op een rijtje.

 

Voordelen PIR isolatie vloer

 

 • Hoogste isolatiewaarde: met een isolatiewaarde van 0,023 – 0,026 W/Mk scoren PIR platen erg goed. Hierdoor realiseer je zelfs met een beperkte laagdikte al een mooi rendement.
 • Vochtbestendig en brandwerend: door de hoge dichtheid neemt het materiaal geen vocht op. Zo ben je zeker dat er geen vocht- of schimmelvorming ontstaat. Bovendien is PIR niet alleen vochtwerend, maar ook brandvertragend.
 • Drukvaste isolatieplaten: je kan PIR platen snel en makkelijk plaatsen zonder koudebruggen. Zo beschikken de platen over een tand- en groefsysteem, zijn ze licht en drukvast. Het isolatiemateriaal is meteen beloopbaar na plaatsing!
 • Verschillende uitvoeringen: PIR platen vind je in verschillende vormen, diktes en groottes. De meeste platen zijn voorzien van een dampscherm aan beide zijden. Daarnaast zijn ze ook beschikbaar met een afwerkingslaag van OSB of gyproc.

 

Nadelen PIR isolatie vloer

 

 • Duurder dan andere isolatieplaten: het prijskaartje ligt iets hoger dan bij andere types isolatieplaten. Zo zijn XPS- of EPS-isolatieplaten altijd goedkoper. Wel moet je dan genoeg opbouwhoogte hebben.
 • Niet milieuvriendelijk: PIR is geen circulair materiaal en is niet makkelijk te recycleren. Mede door het milieubelastende productieproces kies je beter voor een alternatief, als je groen en duurzaam wil bouwen of renoveren.

 

Mogelijke toepassingen van PIR als vloerisolatie

Doordat ze erg licht en drukvast zijn, kan je PIR isolatieplaten op verschillende manieren aanbrengen. PIR is geschikt voor zowel boven- als ondervloerse isolatie. Hieronder beide opties:

 

OPTIE 1: PIR vloerisolatie langs onder plaatsen

Wil je je vloer liever niet openbreken en kan je via een (kruip)kelder bij de onderkant van je vloer? Dan is langs onder isoleren de meest handige en goedkope oplossing. Een specialist kan de PIR platen makkelijk bevestigen aan je kelderplafond. Vochtbestendige isolatieplaten houden de kou in de kelder en de warmte in je woonkamer!

 

OPTIE 2: PIR vloerisolatie langs boven plaatsen

Is het tijd voor een volledige vloerrenovatie of start je met een nieuwbouwproject? Dan kan je kiezen om de vloer van bovenaf te isoleren. De plaatsing van PIR is ook dan vrij eenvoudig door het lage gewicht en de goede randafwerking. PIR-platen zijn ideaal voor deze isolatiemethode, omdat ze met een beperkte dikte een hoge isolatiewaarde halen. Op deze manier offer je zo min mogelijk ruimte op.

 

BELANGRIJK: laat je adviseren door een isolatiespecialist!

Isoleren is een van de belangrijkste methoden om je huis te verbouwen. Je hebt alleen de juiste informatie nodig voor jouw project en daar kan Solvari je bij helpen. We brengen je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere isolatiespecialisten voor advies op maat. Start je aanvraag hier!

 

Prijs PIR vloerisolatie

De kosten voor PIR vloerisolatie hangen af van de dikte en grootte van het materiaal, de isolatiemethode en de moeilijkheidsgraad van de isolatiewerken. Je kan een gemiddelde richtprijs van 20 à 45 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing) verwachten.

TIP: hou er rekening mee dat de prijzen voor PIR vloerisolatie kunnen variëren van aannemer tot aannemer. Wil je meteen duidelijkheid voor jouw project? Vraag vrijblijvend voorstellen aan en laat je adviseren door meerdere bedrijven. Ontvang nu vrijblijvend offertes op maat!

 

Verlaag je kosten met subsidies!

Als je vloerisolatie plaatst, kom je vaak in aanmerking voor meerdere financiële voordelen. Zo is er de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie, de Energiebespaarlening, … Ook profiteer je van een verlaagd btw-tarief van 9% op arbeidskosten als je huis ouder is dan 2 jaar en je de klus overlaat aan een erkende installateur.

Wil je meer info over de voorwaarden, aanvraagprocedures en bedragen?
Lees hier verder over de verschillende subsidies.

pir platen vloerisolatie

 

Mogelijke alternatieven

Via de vloer gaat er heel wat warmte verloren. Het is dus belangrijk om deze op de juiste manier te isoleren, met passende materialen. Naast PIR isolatieplaten moet je dus nog andere opties overwegen. Wanneer kies je voor zo’n alternatief? Wat meer uitleg:

 

ALTERNATIEF 1: EPS- of XPS-platen voor vloerisolatie

EPS- en XPS-isolatie zijn 2 veelgebruikte materialen. Het ene is een piepschuim (EPS) en het andere een hardschuim (XPS). Toch verschillen ze niet zo veel van elkaar, vooral door de vergelijkbare samenstelling. De grootste verschillen merk je op gebied van vochtbestendigheid en isolatiewaarde. Dan scoort XPS duidelijk beter. Ga je een droog oppervlak isoleren dat ook niet snel in contact komt met vocht? Kies dan voor EPS vanwege de optimale prijs-kwaliteitverhouding.

Richtprijs: 20 à 35 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

 

ALTERNATIEF 2: spuitisolatie

Spuitisolatie is een ideale isolatiesoort voor je vloer. Met een spuitmachine brengt een isolatiespecialist het materiaal snel aan op de ondergrond. Bovendien is het een zeer efficiënte manier om tussen alle kieren en leidingen te isoleren. Je hebt meerdere soorten spuitisolatie zoals PUR of icynene. Gespoten PUR heeft de beste isolerende werking. Ben je op zoek naar een milieuvriendelijker en vochtwerend alternatief? Kies dan voor icynene spuitisolatie.

Richtprijs: 25 à 35 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

 

ALTERNATIEF 3: isolatiechape

Isolatiechape is in sommige gevallen ook een goede keuze voor vloerisolatie. Je combineert zo 2 dingen: een afdekkende chape en isolatiemateriaal. Dit alternatief weegt minder dan de traditionele chape en het heeft een goede invloed op de akoestiek tussen twee verdiepingen. Je kan kiezen uit verschillende soorten zoals argexchape of een chape op basis van polystyreenkorrels.

Richtprijs: 25 à 35 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welk type vloerisolatie kies ik het best?

Een kruipruimte isoleren met PIR platen of een volledige vloerrenovatie met PIR-isolatie is vaak de beste keuze. Toch kunnen XPS, PUR-schuim, een isolatiechape, … ook geschikte oplossingen zijn. Alles hangt af van jouw situatie, wensen en budget.

Nog niet zo zeker van je zaak? Een isolatiespecialist geeft je graag meer informatie over de mogelijke isolatiematerialen. Ontvang nu gratis advies voor jouw project!

 

Veelgestelde vragen over PIR platen als vloerisolatie

Heb je nog een paar vragen over dit isolatiemateriaal? Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over vloerisolatie met PIR-platen: • Kies ik het best voor PIR- of PUR-isolatie voor mijn vloer?
  PIR isolatie is de betere versie van PUR-isolatie. Je bespaart meer ruimte met hetzelfde resultaat. Door de hogere isolatiewaarde ligt de prijs van PIR platen wel wat hoger. Je kan PIR-platen ook aanhechten in combinatie met PUR-schuim. De lichte isolatieplaten blijven dan perfect hangen aan het kelderplafond.


 • Is PIR-isolatie geschikt onder een betonvloer?
  Ja, PIR platen kan je perfect gebruiken onder een betonvloer. Doordat de platen dun en vochtbestendig zijn, kan een vakspecialist ze makkelijk aanbrengen. Ben je nog niet zeker? Voor advies op maat kan je vrijblijvend enkele specialisten inschakelen via onze offerteservice.


 • Kan ik mijn kruipruimte isoleren met PIR platen?
  Zeker! Als de kruipruimte toegankelijk is, kan je de onderkant van de vloer isoleren met de PIR platen. Let op dat deze platen het beste zijn toe te passen voor een betonnen vloer. Heb je dus een houten vloer? Dan kies je beter voor ademend isolatiemateriaal zoals icynene spuitisolatie of een type minerale wol.


 • Wanneer is bodemisolatie beter?
  Bodemisolatie is interessant als de kruipruimte onder de vloer niet hoger is dan 40 cm. Je hoeft de vloer in dit geval niet langs onder of boven te isoleren. De isolatiespecialist spuit het isolatiemateriaal dan op de bodem van de kruipruimte. De ruimte is hierna minder toegankelijk, maar het is een goedkope manier om de kou en vochtvorming tegen te gaan.

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten