Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Energieprijzen 2024: wat mag je verwachten?

Na de coronacrisis kregen we in 2021 en 2022 de energiecrisis op ons bord. In een jaar tijd stegen onze energiekosten naar een recordniveau. Ondertussen is de markt redelijk tot rust gekomen, maar de energierekening blijft hoog. Wat zijn de verwachtingen voor de energieprijzen in 2024? Welke factoren zullen onze energiekosten komend jaar beïnvloeden? En wat doe je tegen die schommelende prijzen?

Lees meer:
Welke factoren beïnvloeden de energieprijs in 2024?
Hoe de impact van de energieprijzen in 2024 verminderen?
Waarom is isolatie zo belangrijk bij hoge energieprijzen?

 

 

Wat is de verwachting voor de energieprijzen in 2024?

In 2023 zijn de energieprijzen gedaald na de explosieve prijsstijgingen in 2021 en 2022. De vraag naar energie is namelijk minder groot dan vlak na de coronacrisis. Toen zorgde de economische heropleving voor een veel grotere vraag dan het beschikbare aanbod. Daarnaast heeft de oorlog in Oekraïne ook een minder grote impact, omdat de gasvoorraden in Europa beter zijn aangevuld. We zijn dus minder afhankelijk van Russisch gas dan de vorige winter.

Maar hoe is dit aankomend jaar? Zet de daling van de energieprijzen in 2024 door? Die evolutie is bijna onmogelijk te voorspellen. De energieprijzen zullen ook komend jaar afhangen van de volgende factoren: milde winter of niet, veel of weinig concurrentie tussen energiebedrijven, hoeveel kosten voor de energietransitie en onze energie-infrastructuur, …

Anticiperen op hoge energie prijzen in 2024? Dan is je woning isoleren sowieso 1 van de meest rendabele investeringen. Ben je benieuwd hoeveel euro’s jij jaarlijks kan besparen? Laat je gratis adviseren door een isolatiespecialist!

energieprijzen 2024

 

Welke factoren beïnvloeden de energieprijs in 2024?

De wet van vraag en aanbod, de temperaturen tijdens de winter, economische groei of juist een recessie, … Het zijn allemaal sleutelfactoren voor de energieprijzen, maar die zijn moeilijk te voorspellen. Echter zijn er wel een aantal andere elementen die het al enigszins verraden. Een kort overzicht:

 

  • Geen prijsplafond meer voor gas en stroom in 2024: volgend jaar valt het prijsplafond voor gas en elektriciteit weg. Gelukkig zijn de energieprijzen nu stabieler en lager dan vorig jaar. Het is dus de verwachting dat de meeste Nederlandse huishoudens onder de tarieven van dat prijsplafond van 2023 zullen uitkomen.
  • 21% btw voor energie: in 2022 gold nog een verlaagd btw-tarief van 9% voor energie. Dat tarief viel in 2023 weg en komt in 2024 ook niet terug. De btw op energie blijft dus op 21%.
  • Hogere netbeheerderskosten in 2024: om Nederland in 2050 gasvrij te maken, zijn grote investeringen in de energie-infrastructuur nodig. De ACM (Autoriteit Consument & Markt) houdt toezicht op de netbeheerderskosten, maar het is mogelijk dat we in 2024 toch meer betalen dan in 2023.
  • Minder belasting op stroom en meer op gas: de energiebelasting verandert in 2024. Volgend jaar betaal je € 0,13 per kWh stroom en € 0,70 per m³ gas. Daarmee stijgt de belasting op gas en daalt die voor elektriciteit. Verwarmen met een warmtepomp wordt dus interessanter dan met een gasketel.

 

Hoe de impact van de energieprijzen in 2024 verminderen?

De stabiliteit op de energiemarkt lijkt terug te keren, maar de prijzen liggen nog altijd hoger dan vóór de energiecrisis. Het is dus nog iets te vroeg om te zeggen dat de grote prijsschommelingen echt voorbij zijn. Wil je voorbereid zijn op grote prijsstijgingen voor stroom en gas in 2024? Hou dan rekening met deze tips:

 

  1. Vergelijk regelmatig energieleveranciers

    Laat je je energiecontract gewoon lopen zonder te vergelijken? Dan kan je jaarlijks een paar honderd euro’s te veel betalen. Doe dus zeker minstens 1 keer per jaar een check van enkele energieleveranciers en bekijk hun contracten.

  2. Ga na of een vast contract voordeliger is

    Bepaalde leveranciers bieden weer vaste energiecontracten aan. Wil je dus kiezen voor zekerheid in tijden van schommelende energieprijzen? Dan is een vast contract het overwegen waard. Let wel op: vaste contracten zijn duurder dan variabele. Kortom, wordt het een rustige winter zonder grote prijsstijgingen? Dan betaal je misschien meer voor een vast contract. Ook hier geldt: vergelijk verschillende contracten van energiebedrijven.

  3. Laat zonnepanelen plaatsen

    Ook met een digitale meter en zonder subsidies verdien je zonnepanelen relatief snel terug. Alleen komt het er meer op aan om je stroom te verbruiken als de zon schijnt. Bovendien zijn de kosten voor zonnepanelen de laatste jaren flink gedaald.

  4. Check of je in aanmerking komt voor lagere tarieven

    Heb je moeite om je energierekening te betalen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden ook in 2024 rekenen op het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dat vangnet heeft de overheid gecreëerd om de meest kwetsbare huishoudens te beschermen tegen hoge energiekosten.

 

Waarom is isolatie zo cruciaal bij hoge energieprijzen?

In het bovenstaande overzicht met tips staat 1 essentiële factor niet vermeld: je huis (extra) isoleren. Een naadloze isolatieschil blijft letterlijk en figuurlijk de beste buffer tegen hoge energieprijzen. Alle voordelen van goede woningisolatie op een rijtje:

 

  • Lagere energiekosten: het principe is simpel. Dankzij een optimale isolatie in je woning hoef je veel minder te stoken. Je verliest namelijk weinig tot geen warmte en de binnentemperatuur blijft een stuk constanter. Zo voel je grote prijsstijgingen voor energie minder in je portemonnee.
  • Meer wooncomfort: naast de financiële voordelen biedt isolatie ook veel meer wooncomfort. Op koude dagen blijft het namelijk veel langer warm in je huis, maar in de zomer hou je het ook langer koel.
  • Subsidies & financiële voordelen: sowieso verdien je de investering in isolatie snel terug. Maar daarnaast profiteer je ook nog eens van meerdere isolatiesubsidies en andere financiële voordelen. Zo kan je de investeringskosten nog een beetje verlagen.
  • Waardevermeerdering voor je huis: (extra) isolatie zorgt voor een hogere energiezuinigheid. Wil je je woning later verkopen? Dan kan je dus een hogere prijs krijgen voor je huis of appartement.

Op zoek naar een isolatiespecialist? Solvari brengt je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten in je buurt. Vraag nu meerdere offertes aan!