Vloerisolatie-info.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Stijging energieprijzen: wat zijn de verwachtingen voor 2022?

De energieprijzen voor gas en elektriciteit gaan snel omhoog en het ziet er niet naar uit dat die kosten in 2022 snel zullen dalen. Dit jaar alleen al is de gemiddelde energierekening met zo’n € 300 à 400 per jaar toegenomen. Wat zijn de oorzaken van deze enorme stijging van energieprijzen, wat kosten elektriciteit en gas op dit moment en wat is de verwachting voor de energieprijzen in 2022?

Lees meer:
Wat zijn de actuele energieprijzen?
Verwachting voor de energieprijzen 2022
Waarom vloerisolatie laten plaatsen?

 

 

Waarom stijgen de energieprijzen zo snel sinds 2021?

In de basis zijn de sterk stijgende energieprijzen een kwestie van vraag en aanbod. Zo zijn de gasvoorraden in Europa kleiner dan voorgaande jaren, maar is het energieverbruik in de nasleep van de coronapandemie toegenomen. Maar er zijn nog meer belangrijke factoren. Een overzicht:

 • Verhoging van inkoopkosten: de inkoopprijzen voor energie zijn behoorlijk gestegen en leveranciers rekenen deze kosten door aan de consument.
 • Energiebelasting van gas in 2022: de belasting op elektriciteit gaat omlaag, terwijl die van gas juist stijgt. Als gevolg zal een gemiddeld huishouden in 2022 iets minder energiebelasting betalen, maar die daling weegt slechts gedeeltelijk op tegen de stijgende marktprijzen van elektriciteit en gas.
 • Hogere prijs van CO2-emissierechten: de stijgende prijzen voor CO2-emissierechten lijken ook een rol te spelen bij de stijging van energiekosten. Met 1 emissierecht mag je als bedrijf 1 ton CO2 uitstoten. Deze rechten zijn steeds beperkter en dat voelt de consument in zijn portemonnee. Het ziet er ook niet naar uit dat deze prijzen zullen dalen in 2022.
 • Opwekking van elektriciteit hangt af van gas: op dit moment zijn gascentrales nog nodig om genoeg elektriciteit te produceren. Kortom, stijgen de gasprijzen? Dan nemen ook de tarieven voor elektriciteit onvermijdelijk toe.

Hoe kan ik mijn energiefactuur terugdringen? Vloerisolatie is en blijft daarvoor een interessante maatregel. Bovendien verdien je jouw investering, dankzij de besparing die het oplevert, al snel terug. Benieuwd naar de isolatiemogelijkheden voor jouw vloer? Vergelijk vrijblijvend offertes op maat.

 

Wat zijn de actuele energieprijzen?

Gezien de grootte van de prijsstijgingen helpt de Europese Commissie haar lidstaten om snel maatregelen te nemen. Deze steun is aanzienlijk, maar gezien de hoogte van de prijsstijgingen nog altijd niet genoeg. Zo is de totale gasprijs in korte tijd toegenomen van € 0,75 naar € 1,25 per m³ en stijgt de prijs van stroom mee. Consumenten zullen dus zelf energiebesparende maatregelen moeten treffen om deze kosten te drukken.

Verwachting voor de energieprijzen 2022

Hoe ernstig zijn de prijsstijgingen en wat is de verwachting voor de energieprijzen in 2022? Een overzicht:

 • Eerdere bekendmaking van tarieven van energieleveranciers in 2022: om ervoor te zorgen dat mensen op tijd hun keuze voor een leverancier kunnen maken zullen de tarieven eerder bekend zijn dan normaal.
 • Netbeheerderskosten: hierbij gaat het om de transportkosten die leveranciers aanrekenen om de energie bij jou thuis te brengen. Netbeheerderskosten vormen doorgaans zo’n 20% van je totale energiekosten. Deze kostenpost zal naar verwachting met ongeveer tientallen euro’s duurder worden in 2022.
 • Energiebelastingen: de belasting voor gas zal weer een beetje stijgen, terwijl die voor elektriciteit zal dalen. Gemiddeld zijn energiebelastingen goed voor 45 à 50% van je totale energiekosten. Die lagere belasting op stroom zal echter niet opwegen tegen de prijsstijgingen van gas en elektriciteit.
 • Stijging van prijzen zet zich door: gezien de schaarste van gas waarschijnlijk zal aanhouden, zullen de energieprijzen in 2022 blijven stijgen. Een zachte winter zou de prijsstijging wat beperken, maar dit is natuurlijk niet te voorspellen. Hoe hoog je energierekening zal zijn, weten we pas als energieleveranciers begin volgend jaar hun tarieven bekend maken.
 • Tegemoetkoming energiebesparende maatregelen: Europese lidstaten zullen volgend jaar extra geld stoppen in subsidies en premies voor energiebesparende maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn zonnepanelen, isolatie, … Dit zijn ideale methoden voor consumenten om hun kosten zélf te drukken.

Hoe kan ik actie ondernemen? Als consumenten tref je best zelf energiebesparende maatregelen om de energiekosten te drukken. Vloerisolatie is en blijft daarbij een interessante investering. Let op, aangezien de energieprijzen naar verwachting zullen blijven stijgen, isoleer je jouw vloer dus beter nu dan later. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via de offerteservice.

 

Waarom vloerisolatie laten plaatsen?

Wil je energiekosten uitsparen? Dan is het best om zelf actie te ondernemen. Want overheidsmaatregelen zullen niet volstaan om de prijsstijgingen te compenseren. Vloerisolatie biedt daarbij een goede bescherming tegen stijgende energieprijzen. Een overzicht van de voordelen van vloerisolatie:

 • Lagere energiekosten: laat je je vloer beter isoleren? Dan blijft de temperatuur in huis op een constant niveau en moet je minder stoken. Zo bespaar je flink op je energiekosten.
 • Meer warmtecomfort: geïsoleerde vloeren dragen allemaal bij aan je warmtecomfort. Op koude dagen blijft het langer warm in je woning en op warme dagen langer koel.
 • Snelle terugverdientijd: je investering in vloerisolatie verdien je vlot terug door je lagere energiekosten. En daar blijft het niet bij… Om je vloer te isoleren, kom je ook in aanmerking voor verschillende subsidies & financiële voordelen. Zo kan je de kosten van je investering flink drukken.
 • Waardeverhoging van woning: investeer je in energiebesparende maatregelen? Dan verhoog je de EPC-score van je woning. Zo is je woning meer waard en profiteer je hiervan bij een eventuele verkoop.

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten